Şura’nın bu ayki konuğu Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Ömer Turan oldu. Şura toplantısına katılan Turan, toplu taşıma ve trafiği rahatlatacak çalışmalar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

KENT ŞURASINA 3 YENİ ÜYE KATILDI

Ayda bir kez toplanan Kent Şurası’na 3 yeni üye katıldı. Adapazarı Belediye Meclis Üyesi ve Hesap Uzmanı Haluk Akbay, Otoyol fabrikasında yönetici olarka uzun yıllar görev alarak emekli olan Ergün Muzoğlu ve özel sektör firmalara danışmanlık hizmeti sunan Hüseyin Balta, Kent Şurası’nın yeni üyesi oldular.

Kent Şurası Başkanı Yavuz Deniz, açılış konuşmasına şehitlerimize Allah'tan rahmet ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.

“ULAŞIM MASTER PLANI REVİZE EDİLİYOR”

2013 yılında yapılan ulaşım master planının revize edilmesi gerektiğini belirten Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Ömer Turan, “Ulaşım master planı bizim anayasamız gibidir. Yani 5 yılda bir revize edilmesi gerekiyor. Revize süreci başladı en kısa sürede ihaleye çıkacak. Bunun içinde raylı sistem olacak. sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak hareket edilecek. Şehre bu dönem hafif raylı sistem getirebilirsek yönetim olarak kendimizi mutlu hissedeceğiz. Bunun temeli hafif raylı sistemin ulaşım mastır planı içine eklenmesi gerekiyor. Bunun ardından süreç başlayacak” dedi.

SGK KAVŞAĞI YIL SONUNA KADAR BİTECEK

Yıllardır ulaşımda sorun haline gelen SGK kavşağı uygulama projelerinin bitmek üzere olduğunu aktaran Turan, “SGK kavşağı uygulama projeleri bitmek üzere, 10 gün içerisinde ihalesi yapılacak. SGK kavşağında katlı geçiş yapılacak. Bu yılsonuna kadar da bitireceğiz. Tek önündeki kavşakta kaldırılacak, bu istikamete trafik akışkan hale getirilecek. Şehre girişlerde ışıklar olmadan rahatlıkla ilerleyecek. Hızırtepe’ye, Erenler istikametine ve Serdivan istikametine rahatlıkla ışıklı geçiş olmadan geçilebilecek” diye konuştu.

YOLCU KAPASİTESİ YÜZDE 70’E ULAŞTI

7 aylık süre içerisinde yolcu kapasitesinin yüzde 70 civarına ulaştığını söyleyen Turan, kent içi ulaşımda çevre kirliliğini önlemek için elektrikli otobüsle ilgili planlama çalışmalarının olduğunu belirterek “Belediye olarak Biz geldiğimizde yüzde 10 taşıma kapasitemiz vardı. Başkanımız Ekrem yüce talimatıyla taşıma kapasitemizi artırdık 7 ay gibi süre içinde yolcu kapasitemiz 70 civarına ulaşmış oldu. Halkın belediye otobüslerine teveccühleri var bizimde kaliteyi artırarak eski otobüsleri yenilememiz gerekiyor. 100 tane otobüs var egzozdan yaydığı emisyon var. Bizim hedefimiz emisyonu azaltmak hem’de tasarruf yolu ile ulaşımda yatırımları artırmak istiyoruz. Temiz bir çevre için benim hayalim elektrikli otobüsler ileriye dönük bunla ilgili planlama çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.

Şehirdeki birçok sokağın tek yönlü trafik akışını UKOME kararı ile verildiğini ifade eden Turan, afetler açısından hassas bir konumda olan Sakarya'da tek yönlü trafik akışı kararının olası bir deprem durumunda yararlı olacağını sözlerine ekledi.

TİCARETTE ÇARK DÖNMEYE BAŞLADI

Hükümetin aldığı bazı tedbirlerden sonra ticaret çarkının yavaş yavaş dönmeye başladığını söyleyen Sakarya Kent Şurası Kurucu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu “Adapazarı bir alışveriş merkezidir Atatürk bulvarını bir bölümün ulaşıma kapatın ilçelerden alışverişe geliyorlar buraya outlet alışveriş merkezi haline getirilmesi gerekir. Hükümetin aldığı bazı tedbirlerden sonra ticaret çarkı yavaş yavaş dönmeye başladı. Bundan memnunuz ancak yine de işçi çıkarmalar olduğunu ve durumun pekiyi gitmediğini görüyoruz. Ülkemizde depremler oluyor, bir yandan dünyayı saran Coronavirüs tehlikesi var. Ülkemiz zor günlerden geçiyor. İleri ki günlerde borç yapılandırması ve sicil affı çıkarılmak için çalışmalar var olduğunu biliyoruz. İş ve ticaret hayatına bir yeni soluk getirecek” dedi.

“ÖĞRENCİLER VE ÖĞRETMENLER KORKUYOR”

5 katlı Adapazarı SATSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 2 katının alınması gerektiğini söyleyen Hacıeyüpoğlu, “Geçtiğimiz günlerde SATSO lisesinden 2 öğretmen bana geldi. Benim başkanlığım dönemimde yaptırdığımız 5 katlı SATSO Ticaret Lisesi binasının sağlam olup olmadığına dair bilgi almak istediklerini söylediler. Yüksek bina olduğu için öğrenciler ve öğretmenlerin korktuğu belirtildi. Bende; ‘Bana gelene kadar milli eğitimden sorumlu Vali Yardımcısı var, Milli Eğitim Müdürlüğü var’ dedim. Ben buradan Sakarya Valiliğine seslenmek istiyorum; 5 katlı okul binasının mutlakla 2 katının alınması lazım. Orada hem ailelerin, hem çocukların güvende olması gerekir. Sayın valimiz bu konuda ümit ederim gerekeni yapar” diye konuştu.

Toplantı, şura üyelerinin Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanına şehir içi ulaşımı ile ilgili soru ve cevaplar ile sürdü. Yaklaşık 2 saat süren toplantı, toplu fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim