Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı Erol Harbi, Sakarya Optik, Melis Optik, Nazar Optik ve Uğur Optik işletmecilerinin destek verdiği basın açıklamasında, korsan lens satışlarına karşı hiçbir işlem yapılmamasını eleştirdi.

Harbi, namuslu ve hukuk tanıyanların işlerine son vermek zorunda kaldıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bu tür firmalara karşı yasalar var. Yalnızca Sağlık Bakanlığı ile ilaç ve tıbbi cihazlar bu yasayı işletip buraları kapatması gerekiyor. Eğer yasa herkese açıksa 6 bin 500 tane gözlükçü bunu yapması lazım. Ama buralar denetlenebilen yerler olmadığı için Sağlık Bakanlığı doğru bir karar verdi. İlaç ve tıbbi cihazlar bu durumda doğru bir karar verdi. Bundan 3-4 sene evvel buraların yasal yerler olmadığını ilan etti ve yönetmelikle bunu duyurdu. Bu duyurudan sonra da namuslu hukuk tanıyan gözlükçü kardeşlerimiz kapattı ben de dahil olmak üzere“ diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı denetleyemiyor

Kaçak ve süresi geçmiş ürünlerin satışı aktif bir şekilde yapılarak insanların mağdur edildiğini ve büyük riskler oluşturduğunu söyleyen Harbi, “Fakat hala bu internet siteleri satışlarına devam ediyor. Burada en büyük risk, denetlenemeyen yerler. Sağlık Bakanlığı buraları denetleyemiyor. Denetim olmayan yerleri de duyuyoruz, görüyoruz ve basında da yer alıyor. Bu yerler sahte satabilir, kaçak satabilir, en önemlisi suresi geçmiş ürün satabilir. Denetlenmediği için de her türlü riski barındırıyor. Biz ilk önce Sağlık mensubuyuz, sonrasında ticaret erbabıyız. O yüzden de sağlık Bakanlığının bunu acilen çözüm bulması gerekir. Bu farkındalığı bir şekilde Sağlık Bakanlığı'na göstermemiz lazım. Halka da göstermemiz lazım“ ifadelerini kullandı.

200 bin kişi risk altında

Harbi, internet satışlarında süresi geçmiş ilaçların da satıldığına da dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda Türkiye’de 1 milyonun üzerinde kişi kontak lens kullanıyor.1 milyon kişiden yüzde 20’si internetten almış olsa 200 bin kişi risk altında. IP adreslerinden bunu kapatmak yeterli ve gerekli inceleme başlatılarak bu satışlara son verilebilir. Tabi internet üzerinden satış yapanlar da bu sefer bize karşı çıkıyorlar, ikna etmeye çalışıyorlar. Ama bugün bunu yaptığı zaman yarın bir gün gözlükte satılır, ilaç da satılır. Bakanlık olarak sen bunu nasıl kontrol edeceksin.“

Harbi, şöyle devam etti:
“Avrupa'da ve dünyada da internet üzeri satışlar var ama oradaki sistem çok daha farklı. Denetleme mekanizması daha farklı ve insanlar daha duyarlı. Burada Türkiye'de kanser ilaçlarını bile insanlar sahte olarak suresi geçmiş olarak internetten satıyor ve kaç kişi mağdur oluyor. Ancak, bizler denetleniyoruz. Senede en az iki defa il ve İlçe Sağlık Müdürlüğü bizlere gelip bizleri denetliyor. Ama buraların denetlenme şansı yok.“

Düzce ve Sakarya’dan da 184 imza toplayan Harbi, Türkiye’deki diğer şubelerden de imza toplayacaklarını söyledi. Harbi’nin yürüyüşü 31 Mayıs günü Ankara’da son bulacak. Erol Harbi, 1 Haziran Gözlükçüler ve Optisyenler Günü’nde, yaklaşık 6 bin 500 optisyenin imzasını Sağlık Bakanlığı’na teslim ederek farkındalık yürüyüşüne burada son verecek.

Editör: TE Bilişim