Düşük faizin yanı sıra KDV ve tapu harcı indirimleri de konut maliyetlerini oldukça düşürüyor. Yılbaşına kadar geçerli olacak indirimler sayesinde 100 bin liralık konutta 10 bin 500 lira, 500 bin liralık konutta 52 bin 500 lira cepte kalacak. Yeni yılda tapu harçları binde 15'ten binde 20'ye, KDV de yüzde 8'den yüzde 18'e yükselecek.

KDV ORANI YÜKSELECEK

Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak “Hükümetin konut sektörüne yönelik sağladığı tapu harcı ve KDV indirimi teşvikleri yılsonunda bitiyor. Bu indirimlerden faydalanabilmek için 31 Aralık 2019 son gün. Eğer teşviklerin süresi yeniden uzatılmazsa yeni yılda tapu harçları binde 15'ten binde 20'ye, yüzde 8 orana tabi olan konut ve iş yerlerinin KDV'si ise yüzde 18'e yükselecek. Elini çabuk tutanların cebinde 100 bin liralık konutta 10 bin 500 lira, 500 bin liralık konutta 52 bin 500 lira kalacak” dedi.

DÜŞÜK FAİZ FIRSATI

Başkan Bayrak “Konut almak isteyenler harç ve KDV indirimi gibi teşviklerin yanı sıra düşük konut kredisi oranlarının avantajını da yaşıyor. Şu anda kamu bankalarında 180 ayda yüzde 0,99, özel bankalarda ise 120 ayda yüzde 0,98 konut kredisi oranlarını bulmak mümkün. Piyasadaki ortalama faiz oranı ise aylık yüzde 1,07 seviyesinde. Faizlerin düşüşüyle, konut almanın maliyeti de ucuzlamış oldu”.

MALİYETLER ARTTI

Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak “İnşaat sektöründe girdi maliyetleri oldukça arttı. Artan maliyetler henüz fiyatlara yansımadı. Piyasaların durgunluğu nedeniyle meslektaşlarımız maliyet artışlarını konut fiyatlarına yansıtmadılar. Yeni yılda konut fiyatları belirlenirken bu maliyetler de ele alınacak ve fiyatlar yüzde 10'dan fazla artacak. Her daim vatandaşımızın menfatini düşündüğümüz için konut almanın tam zamanı uyarısında bulunuyoruz. Düşük faiz, tapu harcı ve KDV oranında ki indirim daha da önemlisi artan maliyetlerin fiyatlara yansıtılmamasından dolayı yatırımcı için büyük fırsat” dedi

AVANTAJLAR ORTADA

Başkan Bayrak yılsonuna kadar devam edecek indirimlerle alıcının cebinde kalacak miktara dikkat çekerek “100 bin liralık bir konutta 18 bin lira KDV ödenirken, KDV avantajı nedeniyle bu rakam şu an 8 bin lira. 100 bin liralık ev için ödenecek tapu harcı 4 bin liradan 3 bin liraya indi. Bu 3 bin liralık harcı alıcı ve satıcı eşit ödediği için bedel alıcı için 2 bin değil 1.500 lira oluyor. Böylece, 100 bin liralık bir ev alırsanız 10 bin lira KDV ve 500 de tapu harcı indiriminden toplam 10 bin 500 lira cebinizde kalıyor” dedi.

Editör: TE Bilişim