Merkezi Kocaeli’de bulunan TÜPRAŞ’ın İstanbul’a taşınacağı yönünde çıkan haberler, iş ve siyaset dünyasından tepki gördü. Konu hakkında Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Gebze Ticaret Odası ve Körfez Ticaret Odası tarafından yapılan ortak açıklamada TÜPRAŞ Genel Müdürlüğünün taşınması halinde büyük riskler taşıyan Kocaeli’nin maddi-manevi kayıpları olacağı belirtildi. Konu hakkında konuşan Kocaeli Büyükşehir
Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ise “Hiçbir yere gidemezler” dedi. İş dünyasından yapılan açıklamada şu görüşler savunuldu: “Kocaeli, İstanbul ve İzmir’den sonra toplanan vergilerin yüzde 11,82’sini karşılayan üçüncü ildir. 2017 yılı vergilendirme döneminde TÜPRAŞ, 463 milyon 198 bin 696,74 TL vergi tahakkuk ettirmiştir. Büyükşehir Belediyesi statüsüne sahip iller, vergi gelirinden yüzde 6 oranında pay almaktadır.
TÜPRAŞ yönetiminin İstanbul’a taşınması, Kocaeli için, vergi geliri üzerinden belediye payının azalmasına yol açacaktır. Üretim ve karlılığa katkı veren iş gücünün alın teri yanında, Sapanca’nın suyu, İzmit Körfezi’nin liman trafiği, deniz ve hava kirliliği gibi çevresel sorunlar ve ulaşım başta olmak üzere kentsel maliyetlere katlanıldığı halde, belediye gelirleri bakımından dezavantajın eklenmesi kabul edilemez bir haksızlık olacaktır.” 

Editör: TE Bilişim