SESOB Başkanı Muzaffer Kabacan Adapazarı katlı Pazar yerin artık halka hizmet edemez durumda olduğunu belirtti. Kabacan, pazar yerinin Hindistan’da bulunan mezbelelik pazar yerine benzediğini söyleyerek Sakarya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yeni bir katlı Pazar Yeri’nin inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

“Pazar artık miadını doldurdu”

 Sakarya Sebzeciler ve Meyveciler Esnaf Odası Muzaffer Kabacan konuyla ilgili şunları söyledi:

“Katlı pazar yerine biliyorsunuz ki 93 yılında esnafımız girdi. 93 yılından bu yana hizmet vermeye çalışmakta. Bunun yanında büyük bir deprem atlattı. Artık depremde ne kadar hasar gördü veya görmedi tam da sonuçlanmadı. Dolayısıyla katlı pazar yerinin düzeni, hijyeni olsun çok sağlıklı değil.

“Katlı Pazar yerinin sadece girişleri var, pencere durumu yok. Sadece giriş kapılarından nesef alabilmekte. Çok giriş yeri var ama katlı Pazar artık miadını doldurdu. Pazarın artık acilen güzel dokunuşlarla tekrar hayata geçirilmesi lazım.”

“Ekrem Yüce ile daha görüşmedik”

“Burada Büyükşehir Belediyemize çok büyük bir görev düşmekte. Katlı Pazar bizim esnafımızın kendi mülkü ona bir şey demiyorum. Ancak böyle bir esnaf topluluğu 860 tane dükkânı olan burada 500 kişiyi esnafı içinde barındıran AVM niteliğindeki pazar yerinden çıkmış işyeri artık belediyenin öncülüğünde proje hazırlanarak bunun esnafı da içine sokarak böyle bir proje hazırlanması lazım. Dolayısıyla bunları yine biz eski Büyükşehir Belediyelerimizle görüştük ancak biz şimdi Ekrem Yüce başkanımızla bunu görüşmedik. Buradan kısa zaman içerisinde bunu görüşeceğiz. Artık pazar yerinin bir şekilde bırakın düzenlenmeyi tekrar yenilenmesi lazım, modern bir hale gelmesi lazım. Burasının yıkılıp tekrar yapılması gerekiyor.”

“Şehrimizin kötü bir görüntüsü var”

“Yıkılıp tekrar yapılmamasının nedeni de burada 500 tane esnaf, 862 tane dükkan var.  Dolayısıyla buradaki esnaflarımızın ticaretinin devamını sağlamak gerekir. İlk başta bu 1. Plan,  burada ticaret yapan esnafın ticaretinin devamını hazırlamak lazım. Ondan sonra burası tekrar rezerve etmek çok basit. Burasının artık imar durumu da değişti. Şehrimize özel imarlarda var. Burası özel imara da girebilir. Alta 2 kat otopark, üstü zemin kat komple sebze meyve onun üstü giyim onun üstü kütüphaneler, lokantalar, sinema salonları, kongre merkezi, düğün salonu burası 13 dönüm üzerine kurulu pazar yeri dolayısıyla burada çok büyük imkânlar var. Maalesef biz imkânları kullanamıyoruz. Bakacaksınız şehrin kuş bakışına fotoğraf çektirin berbat Hindistan pazar yerlerine benziyor. Sadece biz içini görüyoruz. Bir de kuş bakışı bakmak lazım. Şehrimizin kötü bir görüntüsü var.”

“Yani burada bizim esnafımız yerini terk edip tekrar kendi yerine geldiği zaman nasıl bir görüntüyle karşılaşacaklar bunu ilk baştan görmesi lazım. Artık teknoloji gelişti. Animasyon şeklinde görmesi lazım. Tabii ki bununla ilgili çalışma yapması lazım. Esnaf olarak her zaman desteğimizi vermeye hazırız.”

“Katlı Pazar yeri esnafının diye düşünmemek lazım. Pazar yeri şu an da komple Sakarya’ya mal olmuş bir yer. Burası Sakarya’nın göbeği ve kalbi. Biliyorsunuz ki bizim katlı Pazar yerimizde her şey bulunur. İğneden ipliğe ne ararsan, aklınızda ne geçerse en taze ve en güzelini bulmak mümkün. O yüzden bir an önce biliyorsunuz ki önümüzde depremler var. Ondan önce burasının tekrar elden geçirilmesi lazım.  Çünkü içerisinin durumu artık vatandaşa hizmet edememe durumuna geldi. En küçük yağmurda bile katlı Pazar yeri yandaki yollardan aşağı seviyede, debisi düşük. Kot olarak ölçün en az 1 metre olarak düşüktür. En küçük yağmurda Sakarya’mızın alt yapısında sıkıntılar büyük yağmurun hepsi kaplı Pazarın içine girmekte. Esnafımızda mağdur olmakta, vatandaşımız da mağfur olmakta. Belediyemizin öncülük yaparak bize içine katarak proje yapması gerekir.”

Editör: TE Bilişim