Karasu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin, Karasu OSB’de arazisi kamulaştırılan, ancak parasını alamadığı gerekçesiyle dava açan hak sahibini haklı buldu ve tapuyu iptal etti. Devam eden davalara da emsal olabileceği belirtilen karar sonrası OSB’de yatırım yapan firmalar ile bölgede yüzde 18 payı bulunan Karasu Belediyesi’nde endişeli bir bekleyiş başladı.

Karasu Belediye Kasım ayı meclisinde OSB’nin konusu gündeme geldi. Konuyla ilgili konuşan Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, “Tarafların bir araya gelip uzlaşma sağlamasından başka bir çözüm yolu yok” ifadelerini kullandı.

“OSB yerleri devlet tarafından yatırımcılara bedava verilmeliydi”

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK Eski Üyesi Ve BBP’li Karasu Belediye Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş da, şunları söyledi:
 “OSB’lerdeki yerlerin devlet tarafından yatırımcılara bedava verilmesi gerekirdi. Burada 20 trilyonluk istimlak bedelinin söz konusu olduğu belirtiliyor. Zamanın Sanayi Bakanı OSB’lerdeki yerlerin devlet tarafından yatırımcılara bedava verilmesi konusunda çalıştıklarını söylemişti. Yatırımcı sadece yatırımından sorumlu olacaktı. Bu kanaldan gidilirse sorun kendiliğinden çözülebilir. Aksi halde sorunun çözümü giderek içinden çıkılmaz bir hale gelebilir. Bu konuda temaslarda bulunulmalı.”

“Biz üretime devam ediyoruz”

Karasu OSB’de 160 milyon Euroluk yatırımı ve 265 çalışanı işçisiyle faaliyet gösteren Gazi Metal Fabrikası Mali İşler Müdürü Gani Erdoğan ise “Yer için OSB tarafından belirlenen bedeli ödedik. 2009 yılında tapumuzu aldık. Bilirkişiler hakkında OSB tüzel kişiliği tarafından açılan yargılaması devam eden ceza davası var. OSB kamulaştırma fark bedelleri konusunda yargı süreci devam ediyor. Mahkeme henüz sonuçlanmış değil. Biz üretime devam ediyoruz. İstihdam sayısını arttırmak istiyoruz. Çalışanların hepsi Karasu ilçesinden biz fabrikamızda istihdam sayısının artmasını istiyoruz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Karasu’da kurulan Organize Sanayi Bölgesi 57 adet parsel, 1 adet maliye hazinesine ait olmak üzere toplam 44 hektarlık alanın kamulaştırma işlemleri 12 Nisan 2010 tarihinde başlanmış ve 18 Haziran 2011 tarihi itibariyle bitirilmişti.

Karasu OSB bugüne kadar fabrikalar kurulmasının ardından bedel artırım davaları nedeniyle 52 hak sahibi Karasu Birinci Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtı. Açılan davalar 2010 yılından itibaren devam ediyor. Bir dosyanın davacının lehine sonuçlanması OSB’nin üzerinde kurulu bulunan milyon dolarlık fabrikaların durumunun nasıl çözüleceği sorusuna yanıt aranmaya başlandı.

Editör: TE Bilişim