Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Elif Erdem Düzgün, SATSO Anadolu Meslek Lisesi’nde düzenlenen ‘Bedenime Dokunma’ konulu seminerde, çocukların istismarına ilişkin bilgiler verip. İstismarın gerçekleşmeden önlenebilmesi için yapılması gerekenleri anlattı. SATSO Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi Müdürü Engin Arı, öğretmenler ve çok sayıda öğrencinin katıldığı seminer öncesinde okulun tiyatro grubu, çocuk istismarlarına farkındalık oluşturmak için küçük bir oyun sahneledi.

Fiziksel İstismarın yüzde 95’i Yakın Çevreden

İstismarı fiziksel, duygusal ve cinsel olmak üzere 3 yönüyle anlatan Av. Elif Erdem Düzgün, fiziksel istismarı dayak, şiddet gibi çocuğun sağlığına, beden bütünlüğüne ve gelişimine zarar veren davranışlar olarak nitelendirdi ve fiziksel istismarların yüzde 95’inin aileden ya da ailenin yakın çevresinden geldiğini ifade etti. İstismar sonucu yaralanmanın türü ile yaralanmaya ilişkin anlatılan hikayenin örtüşüp örtüşmediği kontrol edilerek, çocukların fiziksel istismara uğrayıp uğramadığının anlaşılabileceğini belirten Düzgün, ‘Arkadaşlarınızda bu gibi durumlar görürseniz arkadaşınızla konuşarak ya da öğretmenlerinize söyleyerek istismarı önleyebilirsiniz’’ dedi. Düzgün ayrıca fiziksel şiddet gören çocuklarda oluşabilecek duygusal ve bilişsel sorunlar hakkında da bilgi verdi.

İnterneti Güvenli Kullanın

Öğrencileri internet kullanımının oluşturduğu tehlikelilere karşı da uyaran Düzgün, 18 yaş altındaki ergen çocuklar için internet ortamında, sosyal medya mecralarında şakayla birbirlerine gönderilmeye başlanılan açık fotoğrafarın, sonradan şantaja ya da akran zorbalığına dönüşebildiğini anlattı. Bu tür şaka ya da oyunlardan kesinlikle kaçınılması gerektiğini ifade eden Düzgün, böyle bir durum yaşandığında bunun güvenilen bir aile büyüğü, öğretmen, ya da bir ablaya anlatılmasını önerdi. Düzgün, durumun gizlenmesi halinde şantajın devamının geldiğini, bunun örneklerini karşılaştıkları dehşet dosyalarında net olarak gördüklerini söyledi. Düzgün ayrıca, öğrencilere internette tanışılan kimseye güvenilmemesini, bu kişilerle numara, adres gibi özel bilgilerin paylaşılmamasını, bu kişilerin yalancı, kötü niyetli, pedofili çıkabileceğini kaydetti.

Çocuk Olduğunuzu Unutmayın

Düzgün, öğrencileri erken yaşta yaşanan akranlar arası cinsel ilişkiler hakkında da uyardı ve sonuçlarının ağır olabileceğini belirtti. Daha önce yaşanan bir vakadan örnek veren Düzgün, 12 yaşındaki bir çocuğun hamile kalarak hayati tehlike geçirdiğini, bir başka vakada ise çocuğun ağır ruhsal bozukluk yaşadığını ifade etti. Düzgün son olarak ‘’Çocukta susmasın, siz de susmayın ve 18 yaşına kadar çocuk olduğunuzu unutmayın’’ dedi.

HABER: Furkan PARA

Editör: TE Bilişim