Adapazarı Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen eylemde okunan basın açıklamasında, 20 Mart’taki fesih kararından sonraki 10 günlük sürede, Mart ayı sonuna kadar 13 kadının katledildiği hatırlatılarak, sözleşmenin feshinin cinayetlerin artmasına yol açtığı kaydedildi.

Sakarya Kadın Platformu Sözcüsü, Eğitim Sen Kadın Sekreteri Yasemin Hacıeyüpoğlu’nun okuduğu basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

Türkiye; İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacı devletlerinden olup 24 Kasım 2011'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 247 vekilden 246’sının kabul oyu, 1 vekilin çekimser oy vermesi ile sözleşmeyi uygun bulan 6251 sayılı kanunu "onaylayarak", parlamentosundan geçiren ilk ülke olmuştur.

Recep Tayyip Erdoğan tarafından TBMM'ye yollanan tasarının gerekçesinde de Sözleşmenin hazırlanması ve sonuçlandırılmasında Türkiye'nin "öncü rol" oynadığına dikkat çekildi. Sözleşmeye "taraf olunmasının ülkemize ilave bir yük getirmeyeceği ve ülkemizin gelişen uluslararası saygınlığına olumlu katkıda bulunacağı değerlendirilen" gerekçede, Sözleşmenin yükümlülükleri de sıralandı. 2015'te Turuncu adlı dergide Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir başmakale yazan Erdoğan, Türkiye'nin sözleşmeye "çekincesiz" imza koyduğunu, birçok ülkede "ekonomik kriz" nedeniyle çıkmayan uyum yasalarının Türkiye'de 6284 sayılı koruma kanunu ile çıkarıldığını belirtti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise Sözleşmeye taraf olunması hakkında "önemli bir iradedir, gereğini yapmak da hepimizin görevidir" açıklamasında bulundu."

10 GÜNDE 13 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

"Ve sonra, 20 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Sözleşme'nin Türkiye bakımından feshedilmesine karar verildi.

Kararın ardından ;

20 Mart 2021

İzmir’de yaşayan 1 çocuk annesi 47 yaşındaki Serpil Palalı ve kızı 2 çocuk annesi 29 yaşındaki Serap T., Serap T.’nin boşanma aşamasında olduğu Hüsnü T. tarafından ateşli silahla öldürüldüler.

20 Mart 2021

Diyarbakır’da yaşayan 70 yaşındaki Havva Yılmaz, yeğeni A.G. tarafından evinde yakılarak öldürüldü.

21 Mart 2021

Antalya’da yaşayan 44 yaşındaki 2 çocuk annesi Hatice Yıldız, evli olduğu Mustafa Yıldız tarafından kesici aletle ağır yaralandı. Hatice’nin, fail için uzaklaştırma kararı aldığı öğrenildi ve hastaneye kaldırıldıktan 11 gün sonra hayatını kaybetti.

23 Mart 2021

Antalya’da yaşayan 34 yaşındaki Rabia Doğan, boşanma aşamasında olduğu Besat Doğan tarafından, bir başkasının motorsikletine binme bahanesiyle sokak ortasında ateşli silahla öldürüldü. Cezaevinden izinli çıkan fail ifadesinde “Eşimi öldürmek istememiştim.” dedi.

23 Mart 2021

Osmaniye’de yaşayan 33 yaşındaki 3 çocuk annesi Serpil Fikirli, evli olduğu Cemil Fikirli tarafından kesici aletle öldürüldü. Serpil’in, fail hakkında uzaklaştırma kararı vardı.

23 mart 2021

İzmir’de yaşayan 33 yaşındaki Nagihan Üste, birlikte olduğu Fırat Köksal tarafından ateşli silahla arabada öldürüldü. Fail olayın ardından aynı silahla intihar etti.

23 mart 2021

Denizli’de yaşayan 50 yaşındaki 2 çocuk annesi Meral Sivrikaya, boşanma aşamasında olduğu Erkan Sivrikaya tarafından kesici aletle öldürüldü. Fail, kızının evinde kalan Meral’i, evin çatısından ip sarkıtıp daireye girerek öldürdü ve evin camına “Yuvana dön, namus, af yok” yazdığı öğrenildi.

25 mart 2021

Adana’da 21 yaşındaki İslim Ahmed, kardeşi Beşir Ahmed tarafından kesici aletle öldürüldü. Yol kenarında bulunan Suriye uyruklu kadının 8 aylık hamile olduğu öğrenildi.

25 Mart 2021

Diyarbakır’da yaşayan 51 yaşındaki Bedia Aydoğan, evli olduğu Cevzet Aydoğan tarafından evinde öldürüldü. Elektrik kontağı sebebiyle evi yandığı sanılan Bedia’nın vücudunda morluklar ve kesikler rastlandı. Fail olayın ardından cinayeti örtbas etmek için evi ateşe verdiğini itiraf etti.

27 mart 2021

İzmir’de yaşayan 17 yaşındaki Sezen Ünlü, eskiden birlikte olduğu Anıl Yolum tarafından sokak ortasından kesici aletle öldürüldü. 5 aylık hamile olan Sezen’in, fail hakkında önceden fiziksel şiddet uygulaması sebebiyle polis şikayeti ve uzaklaştırma kararı vardı.

27 mart 2021

Aydın’da yaşayan 32 yaşındaki Necla Demirbaş, eskiden birlikte olduğu ve hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Olgun Gün tarafından ateşli silahla öldürüldü. Fail olayın ardından aynı silahla intihar girişiminde bulundu.

29 mart 2021

Tekirdağ’da yaşayan 52 yaşındaki Yeter Yılmaz, birlikte olduğu Kemal K. tarafından ateşli silahla öldürüldü. Failin, cinayetin ardından Yeter’i bir tarlaya gömdüğü öğrenildi.

31 Mart 2021

İzmir’de yaşayan 32 yaşındaki Ceyda Ö., evli olduğu Serkan Ö. tarafından evinde boğularak öldürüldü. Ceydan’dan haber alamayan ve içeri çilingir yardımıyla giren aile, failin Ceyda’yı öldürdükten sonra 3 saat başında beklediği öğrenildi.

Sadece Mart ayında 10 günde 13 kadın katledildi.

Oy birliği ile imzalanan bu sözleşmeden 10 yıl sonra ne oldu da gece yarısı çekilme kararı alındı?

Bu sözleşmeyi imzalamaktan onur duyan siyasiler bugün de aynı siyasilerdir. Bugün ne oldu da bu sözleşmeden çekilindi?

Peki bu sözleşme kadın cinayetlerinin artmasına mı neden oldu?"

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HERKESİ KORUR

Hayır, çünkü İstanbul sözleşmesi tam ve etkin uygulanmadı. Sözleşme şiddeti önlemeye yönelik düzenlemeler getiriyordu. Aksine sözleşmenin feshedilmesi cinayetlerin artmasına neden oldu.

Sözleşme erkekleri evden uzaklaştırıp yuva mı yıkıyor?

Hayır, sözleşme her türlü şiddetin suç olduğunu bu suçun toplumsal değerleri kötüye kullanarak örtülmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Hane halkının güvenliği daha öncelikli olduğundan şiddet uygulayan ve uygulamakla tehdit eden erkekler evden uzaklaştırılıyor.

Peki sözleşme erkekleri mağdur mu ediyor?

Hayır! Sözleşme cinsiyet gözetmeden şiddete karşı koruyucu düzenlemeler öngörüyor. Sözleşme cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımı yapmaz herkesi korur.

Biz biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi kadını, çocuğu, erkeği herkesi şiddet mağduru olmaktan koruyan bir sözleşmesidir.

Gerekçesiz, keyfi olarak öncülüğünü ettiğiniz, ülke ülke dolaştırıp imzalattığınız ilk imzacısı olduğunuz bir sözleşmeden geri çekilemezsiniz.

Susmuyoruz …..korkmuyoruz… İtaat etmiyoruz.

Kadınlar bu sözleşmeden çekilmiyor.

Çünkü

Ben kendimi savunmazsam kim savunur?

Sadece kendimi savunursam ben kimim?

Siz değilse kim?

Şimdi değilse ne zaman?

Yaşasın kadınlar ve mücadeleye devam edenler

Editör: TE Bilişim