Türk Metal Sendikası, Donghee işçilerinin örgütlenme haklarına itiraz eden şirket yetkililerini Fabrika önünde protesto etti. Protesto gösterisine Türk Metal Sendikasının yanı sıra Türk-İş ve İndustriall sendikaları da destek verdi.

‘Her zaman yanınızdayız!’

Donghee önündeki protesto gösterisinde açıklama öncesi şarkılar söylendi ve vardiya değişimine gelen işçilere ‘Yanınızdayız, yalnız değilsiniz’ diye seslendiler. Ardından basın açıklaması gerçekleştiren Türk Metal Sendikası Başkanı Olcay Meriç; ‘Evet Donghee işçisi yalnız değildir. Ve asla yalnız kalmayacaktır. Türk Metal, Türk Metal üyesi yüzbinlerce işçi, Türk-İş üyesi emekçi kardeşlerimiz, Üyesi olduğumuz uluslararası sendikaların üyesi milyonlarca emekçi, bugün burada ve hep burada, Donghee işçisinin yanında olacaktır’’ dedi.

‘Biz kazanacağız!’

Türkiye’de örgütlenmelerin önüne geçilmek istendiğinin altını çizen Meriç, bu olayın artık hastalık derecesine geldiğini ifade etti. Olcay Meriç; “Bakın, Donghee işçisi, kararını verdi. Türk Metal saflarında birleşti. Örgütlendi. Mührü bastı, yetki için başvurdu. Bakanlık inceleme yaptı, sonunda dedi ki; “Tamam, örgütlenme için yeterli sayıya ulaşılmıştır.” Kararını resmi yazıyla Türk Metal’e iletti. Her örgütlenmede olduğu gibi burada da düğün bayram yaptık. Ama ne yazık ki, Hevesimiz, sevincimiz kursağımızda kaldı. Donghee yöneticileri verdikleri söze rağmen, Yetkiye itiraz ettiler. Yani ne yazık ki, Süreci baltalamaya kalkıştılar. Türk Metali yetkili sendika yapacak, Donghee’de sendikalı dönemi başlatacak süreci sürüncemeye taşıdılar. Çünkü mevcut düzende bu itirazın sonuçlanması, Bazen aylar ama genellikle yıllar alıyor. Yani öz Türkçesi, Türk Metal’in yetkisi, Donghee işçisinin örgütlenmesi fiili olarak engellenmiştir. İşverenin başvurduğu bu uygulama, bu hastalıklı girişim, Anayasal örgütlenme hakkımızın önündeki en büyük engellerden biridir. İşverenin, hukuki görünen ama en hukuksuz eylemlerinden biridir. Ama bilsinler ki, biz kararlıyız, asla vazgeçmeyeceğiz. Bedeli ne olursa olsun, sonuna kadar gideceğiz ve herkes bilsin ki, Sonunda da biz kazanacağız, biz kazanacağız!’’ ifadelerini kullandı.

‘Donghee yetkililerini uyarıyorum’

Donghee yetkililerini açık bir dille uyaran Türk Metal Başkanı Olcay Meriç; ‘’ Gelin yol yakınken dönün. Sözünüzü tutun, haksız ve hukuksuz itirazını geri çekin. Çalışanlarınızın örgütlenme hakkını fiilen engellemekten vazgeçin. Gelin, çalışanlarınızın talebine, Türk Metal’e, çağdaş endüstri ilişkilerine “evet” deyin. Bunu yaparsanız, emin olun ki, Donghee’de barış ve huzur dolu bir süreç başlar. Yeni ve çok daha parlak bir faaliyet dönemine adım atarsınız. Ya da uyarılarımıza kulak tıkar, çağrılarımızı duymazdan gelir, haksız, hukuksuz uygulamalara devam edersiniz. O zaman olacaklara da siz karar vermiş olursunuz. Tercih sizin’’ dedi

Emeğiniz bize emanet

Açıklamanın sonunda Donghee işçilerine seslenen Meriç; ‘’ Dognhee çalışanları. Evine helal ekmek götürmekten başka gayesi olmayan, yiğit, namuslu, gözü pek kardeşlerim. Türk Metal kardeşler ocağıdır. Bugüne kadar bir tek kardeşimiz aç, açıkta kalmadı. Bir tek kardeşimiz yalnız kalmadı. Bir tek kardeşimiz bile çaresiz olmadı. Üye olduğunuz andan itibaren, sizin alın teriniz, işiniz, aşınız bize emanettir. Sizler, bizim kardeşimizsiniz. Bizler, artık bir ve beraberiz. Bundan sonra sizin davası bizim davamız, sizin kavganız bizim kavgamızdır. Sizler bugün emeğiniz, ekmeğiniz ve onurunuz için mücadele veriyorsunuz. Bu şerefli mücadele için yola çıktınız. Bilin ki, Türk Metal çıktığı yoldan asla geri dönmez. Zaferden başka hedef tanımaz. Hepiniz Allah’a emanet olun’’ ifadelerini kullanarak açıklamasını bitirdi.

Osman Hakan KARSLI

Editör: TE Bilişim