Aydın, “Kaza riski”; yanlış yönetim politikalarına ve güvensiz çalışma çevresi nedeniyle hayatının baharında vücut ve ruhi bütünlüğünü yitirmiş mutsuz bireyleri topluma kazandırmaktan başka bir risk değildir” dedi.
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Sakarya İl Temsilcisi Salim Aydın, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanmasının, İş Sağlığı ve Güvenliğini ortak bilinç haline getirmekle mümkün olabileceğini bildirdi. Salim Aydın,  3 Mayıs’ta gerçekleştirecekleri ‘İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları’ konulu panele ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Sakarya’da her geçen gün yeni işletmelerin açıldığını ve yeni istihdam alanlarının oluşturulduğunu, buna karşılık iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanamayışı nedeniyle kazalar yaşandığına işaret etti. Sık sık yaşanan iş kazalarına işaret eden Aydın, “Son dönemde, gün geçmiyor ki yaşanan bir iş kazası haber sayfalarımıza yansımasın. Sanayileşmenin doğal bir çıktısı olarak bize ezberletilmeye çalışılan, “kaza riski”; yanlış yönetim politikalarına ve güvensiz çalışma çevresi nedeniyle hayatının baharında vücut ve ruhi bütünlüğünü yitirmiş mutsuz bireyleri topluma kazandırmaktan başka bir risk değildir” dedi. Saim Aydın şöyle devam etti: “Sanayileşen toplumlarda yaşanan gelişmeleri dikkatle incelediğimizde, çalışanlarına sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamları sağlayan toplumlarda elde edilen çıktılar; daha mutlu, daha üretken ve geleceğe yönelik toplumun gelişiminde daha aktif rol alan sağlıklı bireylerdir.

SORULAR

Toplumumuz neden sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamını sağlamakta eksik kalmaktadır? Her geçen gün rekabetçi piyasa ortamına, ucuz ve hızlı ürün sunma baskısını bahane eden sanayici iş adamaları mı bunun etken nedenidir? Mevcut yasal düzenlemelerin uygulanmaması nedeniyle günah keçisi arayışında olan devlet bürokrasisi mi nedendir? Ya da emekleri ile sanayinin yapıtaşı olana, asıl riski taşıyan, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamını hakettiklerini bilen ancak bunun bilinçli olarak sağlanmasında en etkin rolü üstlenmesi gereken çalışanlar mıdır neden. Bireylerin, toplum olması gerekliliğini idrak edemediğimiz sürece sanayileşme ve gelişim adına iş kazalarına feda ettiğimiz
çalışanalarımız adına sorumluluk üstelenecek kurum ve kişiler üzerine fayda sağlamayan kısır döngü tartışmaları yaşamaya devam edeceğimiz de aşikardır.”

ÖNERİLER

Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamamız, toplum içindeki tüm bireylerin inancı haline getirmemiz ve İş Sağlığı ve Güvenliği’ni ortak bilinç haline getirmemizle mümkün olacağı inancındayız. Toplumda İş Güvenliği Bilinci oluşturmak adına çözüm önerilerimiz şöyle: ►Okul öncesi eğitimden başlayarak tüm eğitim-öğretim safhalarında sağlıklı ve güvelikli çevre bilincini aşılamamız gerekmektedir. Eğitim müfredatına; sağlıklı çevre, hayatımızda kazalara karşı korunma içerikli dersler konulması, bu ders içeriklerinde pratik güncel uygulamalarla genç dimağlara, kendilerini kazalara karşı korunma bilinci aşılanmalıdır. Eğitim ordusunun çilekeş neferleri değerli öğretmenlerimize meslek içi eğitimlerle sağlıklı ve güvenli yaşam bilinci eksenli bilgilendirme seminerleri verilmesinin elzem olduğu düşüncesindeyiz.

►Mesleki eğitim veren ve ara teknik eleman ihtiyacını karşılayan, Endüstri Meslek Liselerinde İş Güvenliği Labortuvarları, iş  atelyelerinin yanında kurulmalı, geleceğin çalışanları olacak genç kardeşlerimizin atelye derslerini başlamadan önce iş güvenliği laboratuvarlarında, atelye ortamında karşılaşabilecekleri iş kazası riskine karşı donanımlı olmaları sağlanmalıdır. Okullarında, atelyelerde sağlıklı ve güvenli çalışma atmosferini gören genç kardeşlerimiz, sanayi ortamlarına stajyer olarak geldiklerinde, iş güvenliği bilinciyle gelmiş olacaklardır. Bu durum sanayileşen toplumda bu fırsatı yakalayamamış çalışan büyüklerine destek olmalarıyla toplumumuzun iş güvenliği bilincinin gelişmesine katı sağlayacaktır kanaatindeyiz.

►Üniversitelerin öncelikle mühendislikmimarlık gibi teknik mesleki eğitim alanlarında ve ardısıra tüm mesleki dallarda sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı içerikli eğitimlerin zorunlu ders olarak konulması büyük önem arz etmektedir. Geleceğin yöneticileri olacak olan genç kardeşlerimiz, ilerleyen süreçte sorumlulukları altında çalışacak bireyleri sağlıklı ve güvenli çalışmaya özendirme konusunda, dolayısıyla toplumsal iş güvenliği bilincinin oluşturulmasında önemli katkılar sağlayacaktır.
►Devlet bürokrasini oluşturan, toplumu yöneten ve yönlendiren me
murlarımızın da bir an önce iş güvenliği bilinci konusunda meslek içi eğitimler alması sağlanmalıdır. Toplumun her kesiminden bireylerle, yoğun bir iletişimde olan devlet kurumu emektarlarımız, toplumsal iş güvenliği bilincinin oluşturulmasında rol-model olarak önemli hizmet sağlayacaklardır kanaatindeyiz.

►Belediyelerimiz, Meslek Odalarımız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız aylık bazda düzenleyecekleri seminer-konferans-toplantılarla, sanayileşen toplumumuzda her geçen gün çığ gibi büyümekte olan iş güvenliği ihlallerinin acı sonucu olan iş kazlarına karşı toplumsal mücadelenin nüvelerini oluşturacaklardır. Bu toplantılarda özellikle din görevlileri, emekli işçi ve memurlar, ev hanımları hedef kitle olarak seçilmeli ve toplumun dokularının en derinlerine kadar ulaşılabilmelidir.”

İŞ GÜVENLİĞİ BİLİNCİ

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Sakarya İl Temsilciliği olarak bizler üyemiz olsun ya da olmasın tüm iş güvenliği profesyonellerini, periyodik toplantılarımızda bilinçlendirmeye gayret gösteriyoruz. Yanısıra sanayici iş adamlarımıza, üniversitelerde mühendislik dallarında okuyan öğrencilerimize verdiğimiz seminerlerle iş güvenliği bilincini ulaşabildiğimiz tüm bireylerde canlı tutmaya çalışıyoruz ve toplumsal iş güvenliği bilincini oluşturumakta kararlıyız. İnacımız odur ki, bireylerde oluşturbildiğimiz en küçük bir sağlıklı ve güvenli çalışma bilinci, hızla sanayileşen Sakarya ilimizde “İş Sağlığı ve Güvenliği” ortak bilincinin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır. Öncelikle yaşadığımız il Sakarya’da ve akabinde tüm Türkiye Halkına Sağlıklı ve Güvenli bir atmosferde yaşamayı sağlayacak hertürlü çaba ve çalışmanın içinde varolacağımızı, bu uğurda hizmet sağlamaktan gurur duyduğumuz bildirmek isteriz. Bu bağlamda 3 Mayıs 2019 tarihinde SATSO konferans salonunda gerçekleştireceğimiz “İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları” konulu panelimizin duyurusunu yapmak isteriz. 

Editör: TE Bilişim