Dünya İntiharı Önleme Günü’nde farkındalık sağlamak üzere Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli tarafından etkinlik düzenlendi. Etkinlikte intihar konusunda bilgilendirme yapıldı.

İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, pozitif düşünme ile ilgili “Kendini iyi hisset” mesajıyla birbirini kucaklayan personel, keyifli anlarla gülümsedi. Etkinliğe katılan personeller hayatta paylaşmanın ve dayanışmanın ruh sağlığımızda önemli olduğu anlatılırken, olumlu düşüncelerimizi besleyerek zorluklarla başa çıkmanın mümkün olduğu interaktif bir çalışmayla gösterdi.

Halk Sağlığı sorunu

Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Burcu Başaran Güngör ve İlçe Sağlık personelinin katılım sağladığı toplantı ve etkinlikte özellikle bu konunun büyük bir Halk Sağlığı sorunu olduğu konusu ele alındı.
Tabuların yıkılarak, bu konunun önemsenmesi gerektiğini dile getiren İlçe Sağlık Müdürü Başaran “İstatistiklere göre dünyada her 40 saniyede biri hayatına son veriyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl 800 bin kişi intihar ederek hayatını kaybediyor. İntihar ile depresyon ve alkol kullanımı gibi akıl sağlığı ile ilişkili sorunlar arasında bir ilişki gözlemlense de çok sayıda intiharın stres, mali sıkıntı, ayrılık, kronik bir acı ya da hastalık gibi kriz anlarında meydana geldiği belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre çatışma alanlarında yaşayan, felaketlere, şiddete, tacize, kayba maruz kalan kişiler de riskli gruplar arasında sayılıyor” dedi.

Çeşitli çalışmalarla önlenebilir

Başaran, şöyle devam etti: “Dünya Sağlık Örgütü tarafından intiharların önlenmesi yönünde toplumsal çalışmalar yapılması öngörülüyor. Bu çalışmalar şu şekilde sıralanıyor: “Tabuları yıkıp konu ile ilgili konuşmak. Gençlerin hayatın getirdiği stres kaynaklarıyla mücadele edebilmesi için özellikle okullarda eğitim vermek. Sağlık görevlilerinin intihara meyilli davranışları tespit etmesi ve harekete geçmesi için eğitim vermek. Riskli olan kişileri belirleyerek uzun bir süre boyunca onlarla iletişim halinde olmak. Ölümcül araçlara erişimi kısıtlamak.”

Editör: TE Bilişim