Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılacak duruşmayla başlayacak davada,  5'i tutuklu 7 sanık için, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi isteniyor. Fabrika sahibi Yaşar Coşkun ve babasının yanı sıra 5 fabrika çalışanının yargılanacağı davada, 1’i aynı zamanda sanık 108 davacı bulunuyor.

Mağdur işçilerin ve yakınlarının avukatları ile Hendek Havai Fişek Fabrikası Patlama Davası İzleme Kurulu, davadan kamu vicdanını rahatlatacak bir karar çıkmasını sağlamak için başta emek örgütleri olmak üzere demokratik kitle örgütlerini ve yurttaşları davayı sahiplenmeye çağırmıştı.

Davanın ilk duruşmasını, mağdurların yanı sıra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul,  TİP Genel Başkanı Erkan Baş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Özkoç, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, avukatlar, emek örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin izlemesi bekleniyor.

Davanın görülmesine yarın ve Cuma günü de devam edilecek.

Ne olmuştu?

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sıralarında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden duyulan patlamada Erhan Ateş, Halis Yılmaz, Havva Çelik, Muhammet Aygün, Ramazan Kor, Sabahattin Tepeçınar ve Muhammet Seyfi Çanakçı  hayatını kaybetmiş, 127 kişi de yaralanmıştı.

Patlamaya ilişkin gözaltına alınan, fabrika sahibi Yaşar Coşkun ile fabrikada çalışanı 4 kişi tutuklanmış, Yaşar Coşkun’un babası ile bir başka çalışan adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Kontrollü imha amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkiine getirilen fabrikadaki patlayıcıların, 9 Temmuz'da saat 11.35 sıralarında kamyondan indirildiği sırada meydana gelen patlamada da 3 asker hayatını kaybetmiş,  8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

Editör: TE Bilişim