İşte Mustafa Yıldız'ın yaptığı o açıklama; 

Mevsime bağlı olarak artan hava sıcaklığı ve nem oranı kenelerin çoğalması için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Keneler gerek hayvanlarda gerekse insanlara kan emmek yoluyla taşımış olduğu hastalık etkenlerini bulaştırırlar. Dünyada 900 den fazla türü varken ülkemizde ise 46 türü bulunmaktadır. Bunların 30 türü ise hastalık taşıdığı bilinmektedir.Bu hastalıklara örnek verecek olursak ,Lyme hastalığı, Babesiosis ,Kırım Kongo Kanamalı Ateşi v.b. sayabiliriz. Bu hastalıklar gerek hayvanlar için gerekse insanlar için son derece öldürücüdürler.

Bu kenelerden bulaşan hastalıklar her ne kadar öldürücü ise de biz insanlar gerekli kenelere karşı koruyucu tedbirleri alırsak rahat bir nefes alabiliriz.Bizler yeşil alanlarda dolaşırken ,yada eve dönüşte mutlaka kene bulaşma yada teması yönünden gerekli kontrolleri hassasiyetle yapmalıyız. Kontroller sonrası kene tespiti durumunda en yakın sağlık kuruluşuna baş vurmalıyız. Aynı şekilde kedi, köpeğimizde dışarda yeşil alanlarda ya da bahçede dolaşırken tespiti durumunda serbest veteriner hekiminizden yardım talep ediniz. Ayrıca günümüzde piyasalarda kenelere karşı etkili güzel ilaçlar bulunmaktadır.Bunları can dostlarınızda düzenli kullanmanız halinde daha rahat bir yaz mevsimi geçirmeniz mümkündür.

Ekonomik olarak beslemiş olduğumuz sığır,koyun,keçi,manda v.b. hayvanlarımızı da çok dikkatli olmalıyız. Akşam mera dönüşü bütün hayvanlar tek tek gözden geçirilmeli ,üzerinde kene tespit edilen mutlaka veteriner hekimin tavsiye ettiği ilacı,tavsiye ettiği şekide kullanılmalıdır.Ayrıca ,kene tespit ettiğimiz hayvan sonraki günlerde hastalık belirtileri göstermeye başladıysa hemen zaman kaybetmeden veteriner hekiminize baş vurmalısınız.

Editör: TE Bilişim