Kocaeli’nin hükümetten aldığı kişi başına pay 950 TL, Bursa ve Eskişehir’in de 550 TL. İhracatta yedinci sıradaki Sakarya’nın aldığı pay ise 250 TL’nin altında…

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, ihracat yapan firmaların KVD iadeleri nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’nin yaşadığı gelir kaybını, diğer illere verilen payları örnekleyerek gözler önüne serdi

Cem Gün, SATSO Genç Girişimciler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Sakarya’nın Türkiye’nin ihracat rakamlarını önde götüren illerden biri olduğunu, ancak bunun karşılığını alamadığını söyledi.

Sakarya’nın ihracatla ithalat arasında fazla veren bir il olduğunu, ekonomi olark önemli berdu bulunduğunu vurgulayan Cem Gün, şunları kaydetti:

“Sakarya, ihracatta 5 milyon 576 bin dolarla yedinci sıradayız. İthalatla ihracat arasında bütçe fazlası veren bir il. Sakarya ekonomi olarak önemli bir yerde ama aldığımız hizmet bunu karşılamıyor. Büyükşehir belediyemizin ihracat yapan firmaların KDV iadelerinden dolayı büyük bir gelir açığı var. Kocaeli’nin yıllık kişi başına hükümetten aldığı pay 950 TL, Bursa, Eskişehir’in ise 750 TL civarında. Ancak Sakarya 250 TL’nin altında pay almaktadır. Türkiye ortalaması ise 550 TL. Bunun sebebi Merkezi hükümet değil. İsteyene veriyorlar. Biz de istemeliyiz. Bunun için gayret ediyoruz. KDV ödemesi nedeniyle gelir kaybını önlemek adına gayretlerimizi artırarak sürdürüyoruz.”

İHRACAT HEDEFİ

Ülke ekonomisinin ihracatı artırarak büyüyeceğini dile getiren Cem Gün, şöyle devam etti:
“Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bu dar boğazdan geçmemizin tek yolu üretmek ve ürettiğimizi de yurtdışına satmak. İthalat ve ihracat arasındaki cari açık büyük bir sorun. Türkiye’nin dünyadaki ihracattan aldığı pay yüzde 1'in altında… Hedefimiz 2023'te dünyadaki ihracat pazarından yüzde 1,5'lik payı almaktır. Bunun için ülke olarak 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduk.”

Editör: TE Bilişim