Sakarya Kadın Platformu, siyasal iktidarın, erkek egemen ve gerici uygulamalarını, amaçlarını gündemden eksik etmeyerek erkek egemen yasa yapımını bilfiil sürdürdüğünü ve cinsel şiddet faillerine kolluk yaptığını belirterek, kadın cinayetlerinin politik olduğunu savundu.

Platform üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla AKM önünde basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen Kadın Sekreteri ve Sakarya Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Yasemin Hacıeyüpoğlu, Türkiye’de 2021 yılının başından bugüne 353 kadının, sadece ekim ayında 18 kadının öldürüldüğüne dikkati çekti.

Öldürülen 18 kadından 12’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilemediğini vurgulayan Hacıeyüpoğlu,12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” dedi.

2021 cinsiyet eşitliği raporunda Türkiye’nin 153 ülke arasında 133’üncü sırada yer aldığına işaret eden Yasemin Hacıeyüpoğlu, Türkiye de öldürülen kadınların yüzde 60’ı yaşadıkları evlerde katlediliyor. Türkiye’de  evli kadınların en az üçte biri fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalıyor. Ama sadece yüzde 11’i bunu resmi kurumlara bildirebiliyor. Bu veriler koca bir ülkenin kadın mezarlığına döndüğünün göstergesi” diye konuştu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Hacıeyüpoğlu, şöyle devam etti:

“ Biz bu yasaların tam uygulanması gerektiğini ve yasalara düzenleyici maddeler konması gerektiğini tartışırken iktidar İstanbul Sözleşmesinden geri çekildi. 

İstanbul Sözleşmesi kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, kadınların her türlü şiddetten korunması, şiddet faillerinin kovuşturulması, yargılanması ve cezalandırılması için en ince ayrıntısına kadar titizlikle hazırlanmış ilk uluslararası sözleşmeydi

Sözleşmenin amacı; ev içi şiddet dahil kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek ortadan kaldırmaktı. Şiddeti önlemek için kadınları güçlendirmek kadın- erkek eşitliğini sağlamak ve yaygınlaştırmaktı.

Sözleşmenin amacı şiddet mağdurlarının korunması için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlamak şiddete karşı uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmaktı.

Türkiye’nin 2011 yılında imzacı olduğu 1 Ağustos 2014 tarihinden beri yürürlükte olan  İstanbul sözleşmesine rağmen cinayetlerin artarak devam etmesinin nedeni ise İstanbul Sözleşmesinin  etkin uygulanmaması, şiddeti önleyici politikaların geliştirilmemesi, etkili soruşturma ve kovuşturma yürütülmemesi, yargılamalar sonucunda cezaların caydırıcı çıkmaması, hatta çoğu kez kadınların şiddeti hak ettiklerine dair ifadelerin kullanılması kadına yönelik şiddetin katlanarak artmasına  neden olmuştu..

Oysaki kadın cinayetlerini artarak devam ettiği bu süreçte iptal edilen İstanbul Sözleşmesi yürürlükte olduğu 6 yıldan bu yana etkili bir biçimde uygulanabilseydi eğer öldürülen pek çok kadın bugün yaşıyor olacaktı.”

ŞİDDET BOYUT DEĞİŞTİREREK DEVAM EDİYOR

Türkiye’de siyasal iktidar, erkek egemen ve gerici uygulamalarını, amaçlarını gündemden eksik etmeyerek erkek egemen yasa yapımını bilfiil sürdürmekte ve cinsel şiddet faillerine kolluk yapmaktadır.

Kadın cinayetleri politiktir.

Politik olması kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor. İşte bu yüzden  İstanbul Sözleşmesi’nin  ve 6284’ün tam ve etkin uygulanması kadınlar için hayatidir. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, kadınları güvenli olduğu iddia edilen dört duvar arasına kapatmakla durdurulamaz. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve toplumsal cinsiyet temelli şiddetin durdurulmasına yönelik hazırlanan İstanbul Sözleşmesine geri dönülmesi şarttır.”

"BİRLEŞEREK GÜÇLENECEĞİZ"

"Biz eski eşlerimiz tarafından öldürülmek istemiyoruz.

Biz gece dışarıda kaldığımızda hayati tehlikemiz olduğunu düşünerek korkmak istemiyoruz.

Biz namus cinayetine kurban gitmek istemiyoruz

Biz giydiklerimiz yüzünden tecavüze uğramak istemiyoruz

Biz annelikle kutsanmak istemiyoruz.

Biz hayatımıza dair aldığımız kararlar yüzünden öldürülmek istemiyoruz.

Birinin karısı birinin kızı birinin kardeşi olduğumuz için ve sırf bu akrabalık bağlarından dolayı şiddete uğramak istemiyoruz .

Biz erkek adaleti değil gerçek adalet istiyoruz.

Biz yaşamamızı savunuyoruz.

Kadınlar için özgür bir gelecek, erkek egemenliğine ve var olan mitlere hikayelere direnişiyle gerçekleşecektir. Bu yüzden bizler; birleşerek güçleneceğiz. İstediğimiz ve arzuladığımız yaşamı kurmak için savaşmaya devam edeceğiz. Patriarkal, sömürücü sömürgeci ve ırkçı şiddeti reddeden herkesi harekete geçmeye, kadın mücadelesini zenginleştirmek ve güçlendirmek için bir araya gelmeye çağırıyoruz. Birleştiğimizde her şeyi değiştirebiliriz.

Çünkü

Ben kendimi savunmazsam kim savunur?

Sadece kendimi savunursam ben kimim?

Siz değilse kim?

Şimdi değilse ne zaman?

Yaşasın kadınlar ve mücadeleye devam edenler."

Editör: TE Bilişim