Sakarya Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, gazetemizde yayımlanan haber üzerine yapılan tetkikte, Budak’ın farklı tarihlerde üç kez kuruma kabulünün yapıldığının tespit edildiğini ve son olarak kendi isteğiyle ayrıldığının belirlendiği kaydedildi.

Açıklamada, Haşim Budak ile ilgili süreç şöyle anlatıldı:

“Medyada yer alan “yer yok diyerek gaziyi Balıkesir’e yollamışlar” başlıklı ve Haşim BUDAK konulu habere istinaden kuruluşumuz kayıtlarında tetkik yapılmış ve yaşlının kuruluşumuza farklı tarihlerde 3 kere kabulünün yapıldığı ve kendi isteği ile kuruluştan ayrıldığı tespit edilmiştir. Yaşlının kuruluşumuz kayıtlarında yer alan bilgileri ve süreç şu şekildedir;

Yaşlı (Kıbrıs Gazisi) Haşim BUDAK 30.11.2015 İl Müdürlüğü Makam Oluru ile kuruluşumuza kabulünün yapıldığı, 13.07.2016 tarihinde Balıkesir ilinde ikamet eden oğlunun yanına izinli olarak gittiği, izin süresinin dolması ile kendisine telefon marifetiyle ulaşıldığı ve kuruluşa dönmeyeceğini beyan ettiği, 11.08.2016 tarihinde kendi isteği ile kuruluşumuzla ilişiğinin sonlandırıldığı,

24.10.2016 tarihinde tekrar kuruluşumuza mesai saatleri dışında geldiği, kuruluş nöbetçi amiri ile tartışma yaşadığı, nöbetçi amiri tehdit etmesi nedeniyle hakkında tutanak tanzim edildiği ve yaşlının devamında il müdürlüğü makam onayı ile Arifiye Yetişkin Zihinsel Engelliler Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine misafir olarak yerleştirildiği, yaşlının tertibinin Çanakkale huzurevine yapıldığı ancak yaşlının Çanakkale iline gitmek istemeyerek Balıkesir ilinde bulunan oğlunun yanına gitmek üzere kendi isteği ile ayrıldığı ve ilişiğinin sonlandırıldığı,

18.08.2017 tarihinde İl Müdürlüğü Makam onayı ile yaşlının tekrar kuruluşumuza kabulünün yapıldığı, yine yaşlının gerekli evrakların tanzimini destek olmadığı için idari işlemlerin akamete uğradığı ve devamında yaşlının Balıkesir ilinde oğlu ile yaşamak üzere kuruluşumuzla ilişiğini sonlandırdığı, 15.01.2018 tarihinde tekrar İl Müdürlüğü Makam Oluru ile kuruluşumuza kabulü yapılan yaşlı aynı gerekçe ile 11.06.2018 tarihinde kuruluşumuzdan kendi isteği ile ayrıldığı tespit edilmiştir.

Haşim BUDAK’ın kuruluşumuza en son kabulünün yapıldığı dönemde; kurumun düzenini bozmak ve diğer yaşlılarla uyum içinde olmamak konularında hakkında birçok tutanak düzenlenmiştir. Bu tutanaklara kurumda barınan birçok yaşlıda şahit olarak imza atmıştır. Ayrıca kurumda kalan 30 kişi ilgili hakkında yazılı şikayette bulunmuştur. Yaşlı ile yapılan mesleki çalışmalar ile davranış değişikliği sağlanamamıştır. Yaşlının bu nevi sorunları ile kendisi kuruluşumuzda kalmak istememiş ve 13.03.2018 tarihli ve 218 sayılı dilekçesi ile Balıkesir ilinde bulunan huzurevine naklini talep ettiği, yaşlı hakkında tesis edilen idari işlemler neticesinde Balıkesir iline naklinin yapıldığı ve yaşlının sıraya alındığı, ancak yaşlı sırasını beklemeyerek kuruluşumuzdan izinli ayrılarak Balıkesir’e oğlunun yanına gittiği tespit edilmiştir.

Devamında ise Gazimiz Haşim BUDAK 2 ay kadar sonra tekrar ilimize dönmüş ve kalacak yer olarak ikamet adresi olan Maltepe Mahallesinde kendi evine ve abisine yakın bir yerde kalmak istediğini belirtmiş fakat çevrede tanınan birisi olduğu için abisi dâhil hiç kimse kendisine evini vermek istememiştir. Süreçte İl Müdürlüğü tarafından devreye girilerek abisine yakın bir ev kiralanmış depozitosu, 6 aylık kirası Sakarya Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığınca karşılanarak evin ihtiyaçları, tefrişatı İl Müdürlüğünce tamamlanmıştır. Ancak gazimiz kimseye haber vermeden Balıkesir iline oğlunun yanına gittiği ev sahibi tarafından öğrenilmiştir. Kendisi telefon ile aranmış habersiz nereye gittiğini, nerede olduğu, nasıl yaşadığı sorulmuş, oğluyla yaşamak istediğini Sakarya bir daha dönmeyeceğini belirtmiştir. Bir süre sonra ise Balıkesir Huzurevi Müdürlüğüne kabulünün yapıldığı bilgisi edinilmiştir.

Sonuç olarak Haşim BUDAK’ın Sakarya Hendek Huzurevine farklı tarihlerde 3 defa kabulünün yapıldığı, yaşlının her defasında kendi isteği ile kuruluştan ayrıldığı, en son olarak ise Balıkesir ilinde bulunan huzurevine naklini talep ettiği, özetle yaşlının kuruluşumuzda yer olmadığı gerekçesi ile Balıkesir iline gönderildiğine dair haberin gerçeği yansıtmadığı, ayrıca yaşlının kuruluşumuzda kaldığı dönemlerde yaşlılar ile yaşadığı sorunlar sonucunda tekrar kuruluşumuza kabulü halinde iletişim sorunları yaşayacağı ve esenliğine katkı sağlamayacağı kanaatine varılmıştır.”

Editör: TE Bilişim