Gayrimenkulde değerleme sistemine göre; Gayrimenkulün değeri Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilen şirket ve gayrimenkul değerleme uzmanlarının hazırlayacağı raporla belirlenecek. Satmak isteyenler tapuya başvurup değerleme uzmanı isteyecek. Satış bedeli emlak vergisi değerinin yanı sıra Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün belirleyeceği değerin altında olmayacak.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan SATSO 28. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İsmail Başavcı, uygulamanın emlak ve inşaat sektörü açısından değerlendirildiğinde bir dezavantaj oluşturduğunu dile getirerek “Son yılların en büyük düşüşünü hiç şüphesiz ki inşaat sektörü yaşamaktadır. İnşaatlardaki girdi maliyetlerinin yükselişi konut yapmayı ciddi bir şekilde güçleştiriyor. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar dolayısıyla emlak sektörünü de olumsuz etkilemektedir.

İnşaat ve emlak sektörüne yeni bir nefes aldıracak uygulamaların gelmesini beklerken açıklanan yeni düzenleme ile bu sektörler daha zor bir sürece girecektir.” dedi.

Komiye Üyeleri yaptıkları açıklamada şunları dile getirdi: “1 Ocak 2020 tarihi itibari ile yürürlüğe girecek olan değerleme sistemi ile emlak satışlarında satışı yapılacak gayrimenkullerin değer tespiti Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak.

Bu düzenleme ile 2019 yılı ve öncesinde alınan gayrimenkullerin satışında da yeniden değerleme yapılacak ve alış-satış arasındaki değer farkı nedeniyle de vatandaşlar yüksek vergilerle karşı karşıya kalabilecekler.

TAPU HARÇLARI EKSPER DEĞERİ ÜZERİNDEN HESAPLANACAK

Ayrıca, gayrimenkul alım satımlarında tapu harcı da gerçek devir bedeli üzerinden alınacak.

Gayrimenkul satışlarında öncelikle ekspertiz raporu alınacak. Harç bedeli, ekspertizin belirleyeceği değer üzerinden hesaplanacak. Tapu harçları yüzde 3 (alandan %1,5 satandan %1,5) olan tapu harcının yüzde 4’e (alandan %2 satandan %2) yükseltilmesi mevcut durumda gayrimenkul piyasasını çok daha zorlayacaktır. Yeni yıl ile birlikte sadece pilot bölgelerde yapılacak bu uygulama kısa sürede tüm ülkede uygulanmaya başlayacak. Komite olarak önerimiz, tapu alış satış harçlarının yüzde 1’e düşürülmesinden yanadır.”

Editör: TE Bilişim