CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un TBMM Meclisinde gündeme getirdiği  ‘Kenan Evren'in adı her yerden silinsin’ teklifine tüm partilerin destek vermesinin ardından, Evrenköy muhtarı Mustafa Yeşilyurt, “Köyümüzün eski adı geri istiyoruz. Talebimizi Adapazarı Kaymakamlığına ve Sakarya Büyükşehir Belediyesine ileteceğiz” dedi.

Adapazarı’nda 60 yıl önce kurulan ve Kulaksız Çiftliği’nin adı, muhtar senedi ile satın alınan arsalara kamu hizmeti alınmasında kolaylık olur düşüncesiyle 12 Eylül sonrası Evrenköy olarak değiştirilmişti.

İsim değişikliğine rağmen istediklerini alamayan köylüler, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un TBMM Meclisinde gündeme getirdiği ve tüm partilerin destek verdiği  ‘Kenan Evren'in adı her yerden silinsin’ teklifine sıcak baktıklarını açıkladılar.

Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Muhtar Mustafa Yeşilyurt,  “Ben daha önceden Adapazarı Kaymakamlığı’na isim değişikliğini sözlü olarak konuşmuştum. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ile konuşmuştuk. İsim değişikliğini evrak işlerinde birçok değişim işi çıkacağı için pek gündeme alınamamıştı. Şimdi TBMM meclisinde ülke genelinde Evren isminin silinmesi gündem geldi. Köyümüzün Eski adı kulaksız çiftliği ismini geri istiyoruz. Bununla ilgili olarak yazılı talebimizi Adapazarı Kaymakamlığı’na ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne talepte bulunacağız. Mahalle halkı zaten eski ismini geri istiyor” dedi.

Evren Mahallesi’nde tapu tartışmalarının başladığı 2004 yılında bölgede yalnızca 400 hane olduğu ancak sonrasında inşaat yoğunluğunun başladığı biliniyor. Evren Mahallesindeki evlere elektrik ve su hizmetinin götürülmesi ve sonrasında başlayan mahkeme süreci yeni sorunları beraberinde getirdi. Belediye 2018 yılında kaçak yapı olarak işlem gören inşaatlara yıkım kararı verilmişti. Konuya ilişkin hukuki süreç Yargıtay safhasında devam ediyor.

Hatırlanacağı gibi önceki gün CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol TBMM Meclisinde Kenan Evren’in adı her yerden silinsin teklifinde bulunmuştu. Gürsel, "12 Eylül TBMM'yi kapattı, parti genel başkanlarını tutukladı. 650 bin kişi gözaltına alındı, 230 bin kişi sıkıyönetimde yargılandı. Ama bugün Kenan Evren'in adı Ankara'nın bir ilçesinde var. Okullarda, kışlalarda, meydanlarda var. Evren adının hiçbir şekilde yaşaması doğru değildir" diye konuşmuştu.

Erol’un teklifine tüm partiler destek vermiş, AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "CHP'nin bu önerisi yerinde ve doğrudur. Teşekkür ediyoruz" demişti.  Evren'in adı okul, cadde, kışla gibi yerlerden silinmesi oy birliğiyle kabul edilmişti.

Editör: TE Bilişim