Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız Evcil hayvanlar ile olan etkileşimin insanda stres hormonlarının azalmasına yardımcı olduğunu söyledi ve ekledi kendimizi ve çocuklarımızı evcil hayvanlardan uzak tutmayalım. 

Sözlerine devam eden Yıldız; ''Pandemi sürecinde toplumda ciddi oranda evde bahçede beslenen evcil hayvan sayıları arttı. Toplumdaki ciddi sosyal değişimler bu ihtiyacı ortaya koydu. Artık eskisi gibi komşuluk ilişkileri ,gidip gelmeler Corona pandemisinden dolayı bitme noktasına geldi. Bir köpek veya kedi ile oynamak serotonin ve dopamin seviyemizi yükseltir. Bunlar sinir sistemini sakinleştiren ve rahatlatan hormonlardır. Evcil hayvanlarımızın sevimli davranışlarına gülümsediğimizde ve güldüğümüzde, bu "mutluluk hormonlarının" salınmasına yardımcı olur'' dedi.

Daha önce yapılan çalışmalara değinen Yıldız; ''Bir çalışmada, stresli bir grup yetişkine bir tavşanı, kaplumbağayı veya oyuncağı sevmeleri söylendi. Oyuncağa dokunmanın herhangi bir etkisi olmadı. Ancak tavşanı veya kaplumbağayı okşamak kaygıyı hafifletti. Ayrıca hayvanları özellikle sevmeyen insanlar bile faydalarını tecrübe etti. İnsanları altın kaplama dört duvar içinde hapsetseniz de insanlar mutlu olmazlar. Doğa ve de doğayı oluşturan tüm güzelliklere insanların ihtiyacı vardır. Evcil hayvanlarda doğanın bir parçasıdır. Kendimizi ve de çocuklarımızı evcil hayvanlardan uzak tutmayalım. Ruh sağlığımız için evcil hayvan avantajını uzmanlardan gerekli desteği alarak sonuna kadar kullanalım'' dedi.

Editör: TE Bilişim