OLAĞANÜSTÜ BAŞKANLAR KURULU

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Başkanlar Kurulunun online konferans yöntemi ile Zoom üzerinden yapılan olağanüstü toplantısına katıldı. Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan’ın yönettiği başkanlar kuruluna, SESOB’a bağlı 57 Oda Başkanları da katıldı. Birlik Başkanı Hasan ALİŞAN (Covid-19) süresi içerisinde yaşanan çeşitli meslekler ile ilgili sorunları anlatarak sorunların birçoğuna parlamento grubundan siyasi partilerin, milletvekillerin,  İl Başkanlarına ve ilgili makamlara iletildiğine öncelikle Türkiye de ilk olan zincir marketlerin kısıtlama olduğu dönemlerde açık olma sebebi ile haksız rekabete sebebiyet verdiğini içeren genelgenin düzeltilmesi için 2021/803 Dosya Numarası ile Danıştay 10. Daireye başvurduğunu ifade etmiştir. Danıştay’a müracaatımızın belki karar vericilere karşı bir eylem olarak adlandırılmış olup ne kadar haklı olduğumuzu Karaman ili Valiliğinin Danıştay’a dava konusu olan haksız rekabetin önlenmesi adına İl Hıfzıssıhha Kurulu karar alması doğru yolda olduğumuzun işaretidir. Bu konudaki istek ve taleplerimiz devam etmektedir. Ana başlıklar altında yaşanan sorunların özetine Başkanlar Kuruluna aktarılmıştır.

Akabinde Sakarya Milletvekili ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü.

Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben inanıyorum ki bu süreçte en zor dönemi siz geçirdiniz. Devlet de elinden geldiği kadar katkı sağlamaya çalıştı. Mesela, Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında, eski ifadeyle 666 trilyon, yeni ifadeyle 666 milyon TL’nin Sakarya’ya ödendiğini görüyorum ve bu çok önemli. Sizden gelen talepleri de Hasan Alişan Başkan aktardı. Bu kurumsal çalışma tarzından dolayı da başta başkanımızı ve sizleri tebrik ediyorum. Maalesef bu beklentilerin tamamı, dünyanın her yerinde olduğu gibi bizim ülkemizde de karşılanamadı. Ama devletimiz, elindeki imkanlar ölçüsünde destekte bulunarak bu durumu asgari zararla atlatmayı tesis etme arzusundadır. Beni davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum, sizlerle buluşup istişare etmeyi çok önemli buluyorum. Toplantının sonuna kadar kalıp ilgililerin istek ve taleplerini alıp neler yapabileceğini aktarmıştır.

ÖZVERİ İLE ÇALIŞTIK

Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan , “Esnaf arkadaşlarımız pandemi döneminde özveriyle çalıştılar. Bu zor dönemde birtakım sıkıntılar yaşadılar ve buna binaen bazı istek ve talepleri var. Bu manada işin sahipleri olan oda başkanlarına söz verilerek sorunlarını alınarak isteklerini belirteceklerdir.

Oda başkanları kendi alanları ile ilgili sorunları ise şöyle aktardı.

Sakarya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Feridun Canbaz: “Toplu taşıma araçlarında büyük sıkıntı çekiyoruz. Risk oranımız fazla ve bu bağlamda şoför arkadaşlarımızın da aşı kampanyasına dahil edilmesini talep ediyoruz.” Dedi.

Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Turhan Salihoğlu: “Bizlere 25 bin TL verildi ama bunun ödemesi yaklaştı ve şu an pandemi koşullarından ötürü bu ödemeleri yapmamız mümkün gözükmüyor. Bu konuda sizden destek talep ediyoruz.” Dedi.

Sakarya Otobüsçüler ve Servis Araçları Odası Başkanı Cevat Demir: “Servisçi arkadaşlarımız pandeminin başından beri araçlarını çalıştıramaz durumda kalmışlardır. Üstüne üstlük korsan servis araçları da türemiş durumda. İkinci bir rahatsızlığımız da yüksek gelir grubunda olup da indirimli ulaşım kartı alan vatandaşlar var. Bunların tespit edilip gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.” Dedi.

Sakarya Seyyar Giyim Eşyası Satıcıları Odası Başkanı Yekta Tepe: “Zincir marketlerin gıdayı bahane ederek hafta sonu açılmasından rahatsızız. Haksız rekabet oluşuyor. Karaman İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun almış olduğu kararı gördük ve bunu biz de destekliyoruz. Esnaf evde yatarken zincir marketler gıda kisvesinde her türlü malın satışını yapıyor. Bu durumdan rahatsız olduğumuzu bildiriyoruz ve sizden çözüm talep ediyoruz.”

Sakarya Fotoğraf Ressam ve Tabelacılar Odası Başkanı Özcan Berber: “Erenler Kaymakamlığı’nda ve Erenler’de bir kafede fotokabin var. Bunlar bizim esnafımıza zarar veriyor. Bununla ilgili olaya el atabilirseniz memnun oluruz, teşekkür ederim. “ dedi.

Sakarya Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Altay: “Öncelikle bu toplantıya katılımınız için teşekkür ediyorum. Bizler 17 Mart 2020’den beri kapalı esnaflarız. Şu anda en zor durumda olan bizleriz. 1 seneyi geçti kapalıyız. Sayın vekilimizden şunu rica ediyorum. Bizler eğer bayramdan sonra açılacaksak her şeye razıyız ama açılmayacaksak kredi vermeliler. Çünkü biz bittik, kahvecilerin dayanacak gücü kalmadı.” Dedi.

Sakarya Lokantacılar, Aşçılar, Köfteciler ve Kebapçılar Odası Başkanı Serdar Gök: “Ben esnafım adına şunları söylemek itiyorum. Kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasını, kira ve gelir kaybı desteklerinin uzatılmasını istiyoruz. NACE kodlarından dolayı hiç yardım alamayan esnaf kesimi de var. Bunlarla alakalı da bir düzenleme olursa bizim için de iyi olacak. Bir de esnafların hepsi kapalı olan dükkanlarına stopaj ödüyor. Yüzde 20’den %10’a düşse de kapalı dükkanlara stopaj ödüyoruz. Bununla ilgili de bir çözüm bekliyoruz sizlerden.” Dedi.

Sakarya Terziler, Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı İbrahim Çokluk: “Turan Salihoğlu ifade etti. Bizim nakit paraya ihtiyacımız var ya da uzattığınız bu kredilerimizi faizsiz olarak tekrar gündeme almanızı isteriz. Bizim sıcak paraya ihtiyacımız var bize sıcak para veremiyorsanız yaklaşan ödemelerimiz konusunda yardımcı olmanızı talep ediyoruz.” Dedi.

Sakarya Saat Tamiri ve Elektronikçiler Esnaf Odası Başkanı Metin Gürkaş: “Sahte teknik servislerden rahatsızız. İnternet ortamından hizmet verdiğini iddia ederek vatandaşı dolandırıyorlar. Sakarya’mızda da son günlerde sık rastlanıyor. Bu konuda ilgililerin harekete geçmesini talep ediyoruz.” Dedi.

Sakarya Demirciler ve Tornacılar Odası Başkanı Bahattin Kılınç: “Sakarya’nın giriş ve çıkışlarındaki sanayi sitelerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınıp daha uygun bir yere alınması talebimizdir.” Dedi.

Sakarya Pastacılar, Şekerciler Odası Başkanı Suat Demirel: “Butik pastacılar büyük sorunumuz oldu. Evde internet ortamından yaptığı unlu mamulleri bizim fiyatlarımızın yarısı fiyata satan ev hanımları işlerimizi sekteye uğratıyor. Ayrıca tatlı satmak bizim işimiz olmasına rağmen ramazanda ve bayramlarda herkes tatlı satıyor. Bundan rahatsızız. Düzeltilmesini talep ediyoruz.” Diyerek özetle ilgili meslek odalarımızın temsilcileri üyelerinin pandemi döneminde çektiği sıkıntıları aktarma fırsatı elde etmişlerdir.

HIFZISIHHA KURULUNDA OLMAK İSTİYORUZ

Son olarak söz alan SESOB Başkanı Hasan Alişan, Sorunları özetleyerek ve diğer sorunlara değinerek özetle; “Bizim buradaki maksadımız her sesi duymaya ve duyurmaya çalışmak. Esnaf ve sanatkar arkadaşlarımın meramının hepsini altını önemle çiziyorum. Özellikle ifade etmek istediğim konulardan biri de SESOB olarak İl Hıfzıssıhha Kurulunda yer alma isteğimizdir. 12.11.1930 yılında çıkan yasanın günümüze göre revize edilerek kanun değişikliğinin yapılmasını talep ediyoruz.

KARAR MERCİİNDE OLANLARLA TEMASLARIMI SAĞLAYACAĞIM

Esnaf ve sanatkarların kendisine aktardıklarının ardından programın sonunda söz alan. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, “Ben talepleri dinledim, not da aldım. Ben bilakis arkadaşlarımızın dile getirdiği hususlara muhatap olma şansı buldum burada. Bakış açılarını görmek açısından iyi de oldu. Bu konular özelde Sakarya’yı genelde Türkiye’yi ilgilendiren konulardır ve bunlara, ilgili kurullarda titizlikle kafa yoruluyor. Bu konularda devletin imkanları ölçüsünde bir öncelikleme sırası oluşturuluyor. Bu noktada ne Sakarya’da ne Türkiye’de bir şey yapılmıyor noktasında bir düşünce olmaması açısından bunu söylüyorum. Bugün geldiğimiz noktada salgın sürecinin bu kadar uzamasıyla birlikte adeta nefesimiz tükenmek üzere diye feveran eden arkadaşları anlıyorum ama biraz gönlünüze su serpecek bir hadiseyi söyleyeyim. Aşılama 55 yaşa kadar indi. İnşallah hızlıca aşılama sürecini bitireceğiz ve yerli aşımız da kısa sürede devreye girecek. Böylece hızlıca aşılamayı bitirip aynı zamanda ithal aşıya harcanacak paranın ülkede kalmasını sağlayıp hatta belki bu aşıları dünyaya da satacağız. Ben inanıyorum ki bu aşılamalar sonucunda daha rahat hareket edeceğimiz süreçler yakın zamanda bizi bekliyor olacak. En azından böyle temenni ediyorum. Bu toplantı birbirimizi anlama ve tanıma noktasında da önemli bir misyon üstlendi. Benim üst düzey toplantılara katılma şansım oluyor ve bu sorunları gerekli yerlerde dile getirme imkânı da buluyorum böylece. Dertlerinize kulak verdim, hepsini de detaylıca not aldım. Bu sorunlara hep beraber kafa yormamızda fayda olacağını düşünüyorum. Yetkiyi elinde bulunduran ve karar merciinde olanlarla bu hususlarda temaslarımı sağlayacağım. Bu buluşmadan istifade ettim, karşılıklı dertleşmiş olduk ve ben bir daha bu toplantıyı tertip eden ve beni de davet eden başta SESOB Başkanımız Hasan Alişan olmak üzere tüm başkanlarımıza da teşekkür ediyorum. Sizlere tekrar Ankara’dan selamlarımı iletiyorum.”

Editör: TE Bilişim