Uzunçarşı Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Murat Uslu, “Eski hali kötüydü, şimdiki hali güzel. Şimdiki halinden daha güzel de yapılabilirdi. Biz şimdi üçüncü etabın bir an önce başlamasını bekliyoruz. Çarşımızda ticaret hayatı durma noktasında” dedi.

Adapazarı Tarihi Uzunçarşı esnafı, dönüşüm çalışmasının üçüncü etabının başlamasını sabırsızlıkla bekliyor. Uzunçarşı Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Murat Uslu, çarşının dönüşüm çalışmaların yapıldığı birinci ve ikinci etapta ufak tefek giderilmesi gereken sorunlar olduğunu, bununla ilgili Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin üçüncü etap çalışmalarının başlayacağı ve bu etapta sorunların giderileceğini söyledi. Uslu, “Başkanımız bizlere söz verdi, güveniyoruz” dedi.

KONU YÜCE’YE AKTARILDI

Dün etkili olan yağışlarla, Tarihi Uzunçarşı’nın birinci ve ikinci dönüşüm çalışmalarının tamamlanan bölümlerinde bazı binaların çatısının akması yine tartışmaları beraberinde getirdi. Konunun Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye aktırıldığını anlatan Uzunçarşı Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Murat Uslu, BİZİM SAKARYA yazı işlerinden Nurettin Eryılmaz’a yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

KISA SÜREDE İHALEYE ÇIKACAK

“Çarşının öde gelen esnaf ağabeyleri ve belediyelerin iş birliği ile tarihi çarşının birinci ve ikinci etabı tamamlandı. Bazı çatılarda akıntı var, bazı eksiklikler var. Biz bunları yeni belediye başkanımız Ekrem Yüce’ye aktardık. Başkanımız olumlu ve yapıcı bir şekilde sorunun giderileceğini, üçüncü etabın da kısa sürede ihaleye çıkarılarak başlatılacağı sözünü verdi.”

ZORLA KIRILMAZINI TAKTIRDIK

“Tarihi Uzunçarşı’nın eski halini hatırlarsak çok iç açıcı bir görüntüsü yoktu. Çarşının dönüşüm projesinde Anıtlar Kurulu Müdürlüğünce projenin şartname izni, kullanılacak malzemelerin neler olması gerektiğine yönelik karara yapımcı firma harfiyen uydu. İş yerlerine takılan çerçeve ve camla ilgili itirazımız oldu. ‘Cama çalışanlardan biri çarpsa, parçalanıp bir yerini kesse sorumluluğu kim üstlenecek?’ diye sorduğumuzda Anıtlar Kurulu Müdürlüğü ve yapımcı firma sorumluluğu kabul etmedi. Firma, Anıtlar Kurulunun oluru olmadan asla değişikliği kabul etmedi. Dernek olarak 6 ay boyunca tüm iş yerlerine lamine cam takılması için dil döktük. Sonunda zor da olsa kabul ettirdik ve lamine (kırılmaz) cam taktırabildik.”

ÜSTÜ KAPATMA SÖZÜ VERDİ

“Şimdi diyorlar ki; ‘Tarihi dokuya uygun onarım olmadı.’ Eski hali kötüydü, şimdiki hali güzel. Şimdiki halinden daha güzel de yapılabilirdi. Biz şimdi üçüncü etabın başlamasını bekliyoruz. Bir an önce yapılsın, tamamlansın, tüm eksiklikler giderilsin istiyoruz. Çarşının üzerinin kapatılmasına Anıtlar Kurulu izin vermiyor. Belediye Başkanımız Ekrem Yüce, üzerinin kapatılması için mimari uyumlu güzel bir proje ile çarşının kapanacağının sözünü verdi. İnşallah bu süreçler hızlı işler, Tarihi Uzunçarşı’mız güzelleşir.”

TİCARET DURMA NOKTASINDA

“Tarihi Uzunçarşı’da eski belediye başkanları döneminde; gıda üzerinde iş yapan işyerlerine ruhsat verilmiş. Belediyenin bundan sonra Tarihi Uzunçarşı içinde gıda dükkânı için ruhsat verilmemesi yönünde çalışması olduğunu biliyoruz. Çarşımızda ticaret hayatı durma noktasında. İlerleyen günlerde işlerin iyileşeceğine inanıyoruz. Tarihi çarşımız, restore çalışmaları sona erip güzelleştiğinde iş hacmimizin artacağına inanıyoruz. Tarihi çarşı için emeği geçen başta belediye başkanları olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” Nurettin ERYILMAZ

Editör: TE Bilişim