Zirai Aletler Sanayi Sitesi girişinde yılardır faaliyetlerini sürdüren inşaat enkazcıları, bulundukları yeri 1 ay içinde boşaltmalarını isteyen belediyeden, kendilerine yer gösterilmesini istedi. Adapazarı Belediyesi tarafından bulundukları yeri boşaltmaları istenilen esnaf adına gazetecilere açıklama yapan Sakarya İkinci El İnşaat Malzemeleri Yıkım Hafriyat ve Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Süleyman İkinci,  yaklaşık 3040 yıldır bu sektörün içinde olduklarını belirterek, “Çöpe gidecek bütün malzemeyi ekonomiye kazandırıyoruz” dedi. İkinci, “Çöp ithal eden ülkeyken dışarıya paramız gitmediği gibi elimizdeki değerleri değer kazandırıyoruz yıkıma girecek binalarda ağacın ahşabına PVC sine camına naylonuna kadar yeniden ekonomiye kazandırın sektörüz” diye konuştu.

SOSYAL PATLAMAYI ÖNLÜYORUZ

Sektörden 400 ila 600 kişinin ekmek yediğini anlatan İkinci, “Bizim işimiz sosyal patlamayı da engelleyen bir işi koludur. Örneğin 700 ile 800 TL ’ye bir çerçeveyi yaptıramayan geliyor bizden 50 ya da 100 TL den alıyor. Asgari ücretle geçinen bir insan babasından kalma bir evi var, yeni bir ev alma imkanı yok, tadilat yaptırmak için bize geliyor. Burada istediği tüm malzemeleri bulabiliyor, üçte bir fiyatına alabiliyor. Bina enkazcıları olarak dar gelirli toplumun önemli bir talebi karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.


ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYARIZ

Çıkarılmak istendikleri yerde 20 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirten İkinci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buralar imara açıldı, belediye de bizlere (buradan çıkın) diyor. Biz burada diken üzerindeyiz, bir ay süre verdiler. Adapazarı Belediyesi bize yardımcı olmaya çalışıyorlar ama alınacak bir yer varsa bizde taşın altına elimiz koyarız, ücretini öderiz. Belediye alt yapısını oluştursun, olabilecek yeri biz gerekirse parasını verip satın alalım. Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ali Oktar Bey ile görüştük, onlarda ilgi alaka gösterdiler. Ancak belediyede işler yavaş yürüyor, bize bir ay süre
verildi ve gideceğimiz yer yok. Biz kalıcı çözüm olarak belediyenin bizlere bir yer bulup, alt yapısını hazırlayarak inşaat enkazcıları için işyeri sitesi oluşturmasını istiyoruz.”

KAYBIMIZ BÜYÜK OLUR

İnşaat enkazcılarından Orhan Tunç, Ekrem Verdil ve Zeki Aytaç da, sıkıntılarını şöyle dile getirdiler: “Belediye bir ay süre verdi.  Yer yok, nereye gideriz? Zaten ekonomik kriz var, yer bulunmadan çıkarılırsak hepimiz ciddi kayıplar yaşarız, Müşterilerimiz kaybederiz. Vergi veren işyeri sahipleri olarak belediyenin bize yer konusunda öncü olmasını istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim