Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), Cumartesi günü Genel Kurul, Pazar günü de odanın başkanını seçmek için toplandı. Tek listeyle gidilen seçimde, Ertuğrul Kocacık yeniden başkan seçildi. 937 üyeden 585’nin katıldığı oylama sonucunda Fikret Dayıoğlu, Yıldıray Yılmaz, Erdinç Atalay ve Erdal Salam yönetime girdi.

GENEL KURULA KATILANLAR

Yoğun katılımla gerçekleşen 23’üncü olağan genel kurul toplantısına; Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı A. Masis Yontan, çevre illerin oda başkanları, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, SGK mütevelli heyeti üyesi Salih Kılıç, DSP eski Genel Başkanı Masum Türker, Taraklı Belediye Başkanı İbrahim pilavcı, Demokrat Parti İl Başkanı smail Ergül, Adapazarı Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Muzaffer Kabacan, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, Saadet Partisi İl Başkanı Fahrettin Bay SGK, İŞKUR il müdürleri katıldı.

NİSPİ AİDAT TAHSİLATLARI

937 üyesi bulunan Sakarya SMMMO, 300 üyenin imzasıyla 23’üncü Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını yapan Başkan Ertuğrul Kocacık, şunları dile getirdi: “Mesleğimizle ilgili en son yaşanan gelişme meslek mensuplarımız açısından olumlu gözükse de Odamızın Mali yapısı açısından büyük bir sıkıntıya yol açtı. Nispi Aidat Henüz ne olacağı belli değil. Nispi aidatın Birlik yönetmeliğinde açılan davada Danıştay iptal yönünde bir karar verdi. Ancak bu nihai bir karar değil ve nispi Aidat yönünden odalar yönetmeliğinin 16. maddesi hala yürürlükte. Odamıza 2017 ve 2018 yıllarında nispi aidatın tahsilat bakımından yaklaşık 400 bin TL civarında bir eksisi var. Bu da her yıl yayınladığımız mali tablolarda ve bütçelerde açıkça görülmektedir.”

ŞEFFAFLIKTAN SÖZ EDİLEMEZ

Konuşmanın ardından gündem maddeleri ve değişiklikler odanın çalışma programı ve harcama programı okunarak oylandı. Kongrede söz alan TÜRMOB Genel Başkanı A. Masis Yontan, yaptığı konuşmada, “Bağımsız denetçilere açık olmayan hiçbir denetim için şeffaflıktan söz edilmez” ifadelerini kullandı. Türkiye’deki ekonomik gelişmelerden de söz eden Yontan, şunları söyled: BAKANLIKLAR ŞAŞTI KALDI “Konkordato konusu sanayi kuruluş
larımızın nerdeyse yüzde 50’sini etkilenmiş durumdaydı. Konkordato, ilk başlarda 900’lerdeydi, bir anda 500 binler civarına geldi. Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, bir anda ‘Ne oluyor’ dedi. Evet, gerçekten durum kötü, ekonomi iyi değil. Bakanlık konkordato durumları için komisyonlar kurdu, bir düzene koyuldu.”

GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 25

“Bugün TÜİK‘in açıklamalarına göre enflasyon yüzde 28. Pazarda esnafa göre yüzde 40’ın üstünde… İşverenlerin, özelikle esnaf ve sanatkârların hayatta kalması pek de kolay değil. Ülkemizde birinci konu ekonomimizdeki durum… İşsizlik korkunç boyutta… Resmi rakamlara göre 4 milyon 800 deniyor. Ama asıl rakamın 8 buçuk milyonun üzerinde olduğu söyleniyor. Yani işsizlik şu anda yüzde 14 falan değil; yüzde 22‘lerde, hata yüzde 25’lerde… Ne yazık ki işsizlik rakamları buralarda… Hiçbir sigorta kurumuna bağlı olmadan çalışanların oranı da yüzde 33’tür.”

İŞ YAPAMAZ DURUMA GELİR

“Maliye müfettişlerinin iş yerlerini incelerken olan heyecanını anlıyorum. İsteyerek, bilerek kimse yanlış işlem yapmıyor. Her şeye bir sorun olarak 
bakılır, düzletme yerine ceza yoluna gidilirse herkes tümden iş yerlerini kapmak zorunda kalır, iş yapamaz duruma gelir. Türkiye genelinde zorunlu meslek eğitimine başlayacağız daha verimli daha kaliteli çıkan yeni yasalara uygun hale getirmek için eğitimlerimize ağırlık vereceğiz.”

ALİŞAN’DAN KHK TEPKİSİ SESOB

Başkanı Hasan Alişan da Kanun Hükmünde Kararname ile alınan kararları eleştirerek, “Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın tüm üyeleri, biz esnaflar için çok önemlidir. Epilasyon malzemesini, poşeti Kanun Hükmünde Kararname içine koyarsanız biz işin içinden çıkmayız. Ondan sonra mali müşavir de zorda kalır. ‘Kötü, kazıkçı esnaf’ olarak tüm tepkileri de biz alırız. Oysa ülkede bir sorunun olduğunu herkes söylüyor. İşletmenin namusunu siz muhasebecilere emanet ediyoruz. Biz böyle algıladık, böyle biliyoruz” ifadelerini kullandı. Nurettin ERYILMAZ

Editör: TE Bilişim