Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ öncülüğünde gerçekleştirilen aylık istişare toplantılarında üyelerin sorunları, ekonomik gündem ve şehir sorunları ile ilgili değerlendirmeler yapılıyor.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ başta olmak üzere; Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSAİD) Sakarya Şube Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, Ekonomi Ticaret Derneği Sakarya Başkanı Şamil Dedeoğlu, Sakarya GİAD Başkanı Zafer Bekdemir, SAMİB Başkanı Günay Güneş, SASİAD Başkanı Ümit Karayaka, Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak ile Üretim Ticaret Kurulu Derneği Başkanı Özkan Pınar, ASKON Sakarya Şube Başkanı Engin Tumbaz iş dünyasının çözüm bekleyen sorunları ile ilgili ortak bir açıklamada bulundular.

Kentsel Dönüşüm

Yapılan açıklamada özellikle kentsel dönüşümün geciktirilmemesi gerektiği, inşaat sektörünün sorunları, ihracatçı firmaların birlik çatısı altında toplanması, hammadde fiyatlarındaki artış, vurgulanarak

“Deprem ülkemizde ve ilimizde çok büyük tehlike olmasına hızla yaklaşmasına rağmen bu konuda alınan önlemler ve politikaları yetersiz buluyoruz. Sakarya deprem kuşağında ve belli aralıklarla depremi yaşayan bir şehir. Yapılan çalışmalar, şehrimizde binlerce deprem yorgunu binanın ortadan kalkmasına olanak sağlamadı. Bu konuda çok daha acil ve aktif politikalar geliştirilmeli. Bu durum can güvenliğini yok saydığı gibi şehir estetiği açısından da büyük sorun oluşturmaktadır. Sakarya’da alan bazlı hatta bina bazlı kentsel dönüşüm yapılmalı. Ayrıca Belediyeler tarım alanları dışındaki bölgelerde arazi üreterek tarım dışı alanları imara açmaları, kentsel dönüşümü rahatlatabilir. Ayrıca imar konusunda bir bütünlük sağlanmalı.”

Demir- beton başta olmak üzere hızla artan fiyatlar

Yapılan açıklamada inşaat sektörünün yaşadığı sıkıntılar da dile getirilerek,

“Demir fiyatlarındaki artışın sebebi, ne kadar artacağı, ne zaman durağan bir seyir haline geleceği belirsiz bir durumda. Döviz kurundaki artış veya enflasyon rakamlarıyla anlatılamayan bu hareketlilik sektörü mağdur etmektedir. Bu durum sadece demir için değil hazır beton veya diğer inşaat malzemeleri sektöründe de devam etmektedir.

Kamu ihaleleri

Sakarya’da kamuya iş yapan müteahhit olmak çok farklı sorunlar oluşturuyor. İl dışından firmalarla taahhüt konusunda sorunlar yaşanıyor. Müteahhitlik konusunda Sakaryalı firmaların tercih edilmesi talep edilmektedir. BU konuda sektöre sahip çıkılması gerekmektedir. Her konuda olduğu gibi bu sektörde de alışverişler Sakarya’dan yapılmalı. Diğer taraftan Sakaryalı firmaların da konfor alanlarından çıkarak il dışında iş yapma kabiliyetleri olmalıdır.

Ayrıca, kamu sektörü ile çalışmalar yürüten müteahhitler fiyat artışları nedeniyle zorluk yaşamaktadır. Bu konuda hükümetimiz nezdinde çözüm beklenmektedir.

İhracatçı birliği

İlimizin ihracat potansiyeli ve ekonomiye katkısı düşünüldüğünde ihracatçı firmaların birlik çatısı altında toplanmasını sağlamak, işlemlerini kolaylaştırmak ve hızlandırmak adına merkezi Sakarya olan bir ihracatçılar birliğine ihtiyaç vardır. Bu konuda yürütülen çalışmalar hız kazanmalıdır.

Bunun dışında iç piyasada önemli bir yere sahip olan oto alım satım sektörünün de yaşanan fiyat değişimlerinden dolayı yaşadığı sıkıntılar göz önüne alınmalıdır. 2. El oto satışlarında enflasyon farkının vergilendirmede dikkate alınması gerekmektedir. 2. El oto galericilerin ruhsatlandırma sorunları çözülmelidir.

İlimizde genel bir fuar alanına ihtiyaç vardır. Kırkpınar bölgesindeki açık hava alanından hariç başka bir bölgede, kapsamlı bir fuar alanı sektörlerin taleplerini karşılayacaktır.

Editör: TE Bilişim