Bayram tatili sonrasında iki haftalık izin kullanan İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ve ailesi; Ağrı’dan başlayan kültür turunda Van, Siirt, Batman ve Mardin illerini gezdiler.

Ağrı’da Osmanlı döneminde yapılan ve Türk kültürünün özelliklerini taşıyan Doğu Beyazıt İshak Paşa Sarayı'nı gezen Durmuş ailesi, kültürümüzün mirası olan misafirperverlik ve sofra açma geleneklerini birebir yaşadılar. Van ilinde Muradiye Şelalesi başta olmak üzere dünya mirası listesinde yer alan Akdamar Adası ve Kilisesi'ni, Seyir Tepesi'ni, önemli tarihî yerleri ziyaret ederek buradan "Işığın Usta’yı Selamladığı Şehir" olarak anılan Siirt’e geçtiler.

Zengin mutfağı ve büryanlı kahvaltısıyla meşhur Siirt’te Doğu Anadolu'daki din eğitiminde önemli yeri olan medrese kültürünün merkezlerinden Tillo'da soyu Peygamberimizin (S.A.V.) amcası Abbas’a (R.A) dayanan İsmail Fakirullah Hazretleri ile onun yetiştirdiği talebelerden dinî ve fennî ilimler alanlarında ileri seviyede tahsil görmüş ve bunun sonucunda ilimizin eğitiminde de uygulanan "Akademik becerileri ve ahlak değerleri ile dünya vatandaşı. Çift Kanatlı Çocuklar..." temasıyla örtüşen iki ilim dalında üstünlüğü ifade eden “Zülcenaheyn” yani iki kanatlı unvanını elde eden İbrahim Hakkı Hazretlerinin türbelerini ziyaret ederken eşsiz manzarasıyla Delikli Taş’ı gezdiler.

Kültür turunda daha sonra GAP Bölgesi'ndeki 9 ilin en genç olanı Batman’a geçen İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ve ailesi iki yakasını Dicle Nehri'nin ayırdığı Türk-İslam tarihi ve medeniyeti açısından önemli bir yer olan Hasankeyf ilçesinin kültürel zenginliklerini ziyaret etti.

Durmuş ailesinin kültür turunda Batman’dan sonraki durağı "Taşın dile geldiği masal şehir" Mardin oldu. Köklü geçmişi, zengin kültürel değerleriyle her köşesi tarih kokan Mardin’deki taş evleri ve tarihî yapıları yakından görme fırsatı bulan Fazilet Durmuş ve ailesi ziyaretlerinin önemli bir bölümünü Anadolu uygarlıklarının tarihî merkezlerinden Midyat ilçesine ayırdı.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerini kapsayan kültür turunu sosyal medya hesabından her gün takipçileriyle paylaşan İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’u bu gezisinde illerin millî eğitim yöneticileri de yalnız bırakmadı. Bölgelerinin kültür özelliklerini yansıtan örnek ev sahipliklerinde bulunarak eğitim camiasının büyük bir aile olduğunu bir kez daha gösterdiler.

Editör: TE Bilişim