Çark Caddesi’nde eski eşi tarafından vurulan Esra Çumak'ın annesi, “Kızım defalarca Savcılığa gitti, ‘Ben öldükten sonra mı beni koruyacaksınız’ dedi. Kızımı koruyamadılar. Devlet kızımı koruyamadı” diye konuştu.

Çark Caddesi'nde geçen cuma günü yaşanan olayda Cesur K. isimli bir kişi, eski eşi Esra Çumak’ı tabancayla vurarak ağır yaralamıştı. Eski koca Cesur K. olay yerinde polis tarafından yakalanmış, ağır yaralanan Esra Çumak ise duran kalbi müdahale ile çalıştırılarak, yenicen hayata döndürülmüştü. Esra Çumak, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 4 gündür yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veriyor. Çumak'ın göğsüne ve kasığına isabet eden kurşunların çıkarıldığı, başındaki kurşunun ise risk nedeniyle bırakıldığı öğrenildi. Halen uyutulan genç kadının başındaki kurşuna daha sonra müdahale edileceği bildirildi.

KADIN PLATFORMU'NDAN ZİYARET

Sakarya Kadın Platformu, eski eş şiddetine uğrayan en Esra Çumak’ın hastane kapısında endişeli bekleyişini sürdüren Esra Çumak’ın ailesini, destek olmak amaçıyla ziyaret etti. Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Yüksel Güler Coşkun, CHP Sakarya Kadın Kolları Başkanı Azize Çeroğlu ile Mor Dayanışma üyeleri, geçmiş olsun dileğinde bulunarak süreci yakından takip edeceklerini ve ailenin yanında olduklarını belirtti.

Ziyaret sırasında 2 çocuk annesi Esra Çumak’ın annesi ve kız kardeşi ile Kadın Platformu adına Mor Dayanışma Üyesi İrem Kayıkçı, olaya ilişkin şu değenlendirmede bulundular.

‘DEVLET ASLA KORUYAMADI’

Saldırıya uğrayan Esra K.’nın annesi Sabriye Çumak, “Allah hiçbir annenin babanın başına vermesin. Çok acı bir şey. Düşünmesi bile çok zor. İnşallah kızım yaşayacak, ben öyle ümit ediyorum. Kızım, korunması için her yere gitti. Savcılığa gitti, ‘Beni öldürdükten sonra mı peşime düşeceksiniz’ dedi. Bütün belgelerini, çıktılarını aldı. Kızımı koruyamadılar. Kaç sefer gitti, ‘Ben öldükten sonra mı beni koruyacaksınız’ dedi. Devlet asla koruyamadı. Beyninde bir mermi var, uyutuyorlar. Doktorlar mermiyi almak için herhangi bir şey yapmıyorlar. Vücuduna 4 tane mermi isabet etmiş” ifadelerini kullandı.

İYİLEŞİNCE KONUŞACAĞIM’

Esra K.’nın babası Hakkı Çumak, “O caninin hakkında şu an hiçbir şey söylemek istemiyorum. Kızım uyansın, iyileşsin, ben ondan sonra konuşacağım” derken kız kardeşi Kübra Ayyıldız “ Ablam şikâyetçi olmak için emniyete gidiyor; onun telefonunu almıyorlar, ablamın telefonunu alıyorlar. Hep ablamı tehdit ediyordu. Hep alıyorlar, onu serbest bırakıyorlar” diye konuştu. Kardeş Kübra Ayyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘SENİ ÖLDÜRECEĞİM’ DEMİŞTİ

“Biz köyden çıkınca ona anında biri haber veriyordu. Ablam kuaföre gittiğinde takip edip ona haber verini araştırıyoruz. Ondan da şikâyetçi olduk. Üç ay önce ayrılmışlardı. Bizi durakta otururken yakaladı. Yanımızdan geçerken gülerek ‘Seni öldüreceğim’ diye söyleyerek gitti. Şikâyet ettik, suç duyurusunda bulunduk ama hep alındıktan sonra bırakılıyordu, ona hiç bir şey olmuyordu. 8 aylık uzlaştırma kararı vardı. Bir yıla yakın evli kaldılar,  Aile olarak onunla evlenmesine karşı çıkmıştık.”

KORUNMAYAN KIZ KARDEŞİMİZ

Mor Dayanışma Derneği üyesi İrem Kayıkçı, “Geçtiğimiz gün Çark Caddesi’nde şiddet dolu olaylara maruz kaldı, silahlı saldırıya uğradı. Hem kız kardeşimizin yanında olmak hem de ailenin yanında olmak hem de davanın takipçisi olmak için tüm kadın platformları olarak, kadınlar olarak buradayız. Bu davanın takipçisi olacağız. Koruma kararı vardı. Birçok kez darp raporu çıkmasına rağmen takip edilmeyen ve korunmayan kız kardeşimiz bu” dedi. Kayıkçı konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:

CİNAYETLERE İZİN VERMEYECEĞİZ

“Şiddette ve saldırıya yönelen bir erkek tarafından sürekli tehdit var. Saldırıya maruzu kalma durumu var. Buna rağmen korumalı kız kardeşimiz var. Biz ailenin yanındayız, bu davanın takipçisi olacağız. Suçluların hapse gitmesi için, tahrik indirimi almamaları için, iyi hal indirimi almamaları için de elimizden gelen her şeyi yapacağız. Çünkü erkek adaleti değil gerçek adaleti istiyoruz. Sürekli olarak her türlü katil saldırganın salıverildiği Türkiye’de bundan sonrası daha fazla kadın cinayetine izin vermeyeceğiz.” Nurettin ERYILMAZ

Editör: TE Bilişim