Sakarya verimli ovalarını bir bir fabrikalara, konut alanlarına dönüştürürken, hala geçimini toprağa bağlı olarak sürdüren çiftçilerimizin feryatlarına kimse asmıyor.
Sakarya’nın verimli ovasında şu sıralar son karpuz hasadı yapılırken, tarlalardan meşhur Sakarya’nın bal kabağı toplanmaya başlandı.
Aynı zamanda mısır ambarı olan Sakarya’da üreticiler, mısırın birim fiyatının emeği korumadığı gerekçesi ile mısırı, yem olarak değerlendirmeye başladı.
Bu konuda oldukça dertli olan Sakarya Serdivan Kazımpaşalı çiftçiler Levent Candemir ile Cemalettin Akbaş yaptıkları ortak açıklamada;” Toprak bire bin veriyor. Bunun için emek sarf etmeniz, ter akıtmanız, çaba göstermeniz gerek. Toprak mevsimin işlenmeli, tohum mevsiminde toprağa atılmalı. Gerektiğinde suyu, bakımı, çapası ihmal edilmemeli. Ama ne yazık ki, alın terimizin karşılığını alamıyoruz. Evet devlet teşvik veriyor. Bağlı olduğumuz odalar sesimiz oluyor, hatta CİMER’e de başvurduk. Fakat sesimizi siyasiler duymuyor! Yine çözüm bulmak bize düşüyor. Tarladan mısırı toplamak yerine, ayakta yem olarak değerlendiriyoruz. Zira mısırın kilosu 1,5 TL. Yemin kilos 3,5, 4 TL. Siz olsanız ne yaparsınız? Bu memlekette artık çiftçi yok sayılıyor” diyerek, dert yandılar.

GÖL KARPUZU?
Türkiye’de Adana, Diyarbakır yöresi karpuz hasadından sonra Osmaneli ve yöresinin karpuzunun piyasada yer aldığını söyleyen Kazımpaşalı karpuz üreticisi Recep Açıkgöz; ”Koca Kazımpaşa’da kala kala 5 karpuz üreticisi kaldık. Göl karpuzu, artık kabak aşılı! Karpuz kabak tadında, büyük olarak, kiloya gelir şekilde satılıyor. Biz bunu tercih etmiyoruz. Geleneksel Kazımpaşa Göl karpuzunu hasat ettik. Tadı bal gibi. Küçük ama herkesin alabileceği irilikte bir karpuz. Ama gel gör ki o da para etmiyor. Zor üretiyorsun, birçok arkadaş bu konuda aldatıldı. Ürünleri alıp, ortadan kaybolanlar oldu. Bir de karga ve kuşlardan da karpuzu korumak zor..
Gel gör ki, karpuzun üretimi, bakımı zor. Ama elde edilen para emeği korumuyor. Bu yüzden birçok çiftçi karpuz üretiminden çekildi” diye dert yandı ve kendi karpuzunu, kurdukları stantta sattıklarını söyledi.


 

Editör: TE Bilişim