Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Yaşlı Destek Merkezi (YADEM) 2020 yılı içerisinde Koronavirüs sebebiyle aktif olarak hizmet verdiği ev temizliği ve kişisel bakım, psikolojik destek, spor ve fizik tedavi, Alzheimer takip cihazı ve danışmanlığı, hasta bezi, gıda kolisi gibi hizmetlerine Mart ayında tedbir amaçlı ara vermek zorunda kaldı. Yaşanan bu pandemi döneminde Büyükşehir ekipleri yaşlıları yalnız bırakmayarak eczane, market alışverişi, fatura ödemeleri, maaş çekimi, refakat gibi birçok faaliyeti gerçekleştirerek onların yanında olduklarını hissettirmeye devam ediyorlar.

2021 yılında da çalışmalar sürecek

“Büyükşehir’e bağlı YADEM ekipleri bu zorlu pandemi sürecinde 350 yaşlı vatandaşın market, fatura, gıda, maaş çekimi, eczane, refakat gibi ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olmuştur. Aktif olarak kayıtlı olan 912 yaşlı her ay düzenli olarak psikolog tarafından aranarak psikolojik destek verilmiştir. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyularak yaşlılara hane ziyaretleri düzenlemiştir. Hane ziyaretlerinin yanı sıra telefon aramaları yapılarak ihtiyaçlarının olup olmadığı öğrenilmiştir. YADEM, 2021 yılında da yaşlıların hizmetinde olmaya devam edecektir.”

Uzman ekip

65 yaş ve üzeri, bakacak kimsesi olmayan, gelir durumu yetersiz yaşlıların evlerinin temizliği Büyükşehir Belediyesi YADEM personelleri tarafından yapılıyor. YADEM bünyesinde, Sakarya Üniversitesi Yaşlı Bakım Teknikerliği mezunu alanında uzman personeller hizmet gösterirken, Psikolojik Destek/Alzheimer Danışma biriminde yaşlı ve yaşlı yakınlarına hem psikolojik destek verilmekte hem de Alzheimer hastaları ve yakınlarına danışmanlık yapılıyor. Basit fizik tedavide hem erkek hem de kadın uzman personel çalışmakta olup, genel egzersiz hareketlerinin yanında, doğa yürüyüşleri ve geziler de düzenleniyor.

Editör: TE Bilişim