Sakarya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, esnaf ve sanatkarın Kovid-19 salgını nedeniyle yaşadığı, büyük olasılıkla salgından sonra yaşayacağı mağduriyetleri gidermek, sorunlara çözüm bulmak için girişimlerin sürdüğünü belirterek, bugüne kadar dile getirilen taleplerin Sakarya Milletvekileri ile karar vericilere iletildiğini kaydetti.

Alişan, yaptığı yazılı açıklamada, koronavirüs salgını tedbirleri nedeni ile herkesten ve her kesimden önce bazı küçük esnaf ve sanatkârlın işyerlerinin geçici olarak kapatıldığını, birçok esnaf ve sanatkârın ticaretinin de durma noktasına geldiğini belirterek, "Bunların dışındaki ticaret erbabının büyük çoğunluğu da Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeni ile dolaylı olarak etkilenmiş ve ekonomik açıdan mağduriyet yaşamaktadır. Hepimizin bildiği gibi ticaret insanlarla yapılır. Hem evde kal denilip hem de ticaretten men edilme dolayısı ile her kesim bu durumdan etkilenmiştir" dedi.

TEDBİRLER YETERLİ DEĞİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı ile Koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik alınan tedbirlerin, mağdur olan ticaret erbabına bazı destek ve kolaylıklar getirildiğini, ancak yeterli olmadığını vurgulayan Alişan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Sonuç itibari ile esnaf ve sanatkârlarımız bugüne kadar ülkemizin bekasına yönelik her türlü tehdide karşı devletinin yanında ve ön saflarda yer almaktan çekinmemiştir. Ekonominin bel kemiği olan ve kılcal damarlar gibi tüm yurt sathına yayılmış bulunan ticaret erbaplarının günümüzde yaşamış olduğu ve büyük ihtimalle de salgın sonrası yaşayacağı sıkıntıları ve mağduriyetleri gidermek, sorunlarına çözüm getirmek amacı ile gerekli girişimlerde bulunduğumuzu ve ticaret erbabının haklı taleplerini karar vericilere ilettiğimizi, kısa süre zarfında istek ve taleplerin değiştiğini ve buna göre de karar vericilerin çözüm bulduğunun bilincinde olduğumuzu ifade ediyorum.” 

ESNAF VE SANATKARIN TALEPLERİ 

Alişan, Sakarya Milletvekillerine ve karar vericilere iletilen talepleri ise şöyle açıkladı:.

  • Özellikle işyeri geçici süre ile kapatılan esnaf ve sanatkârlara kira desteği sağlanmalı.
  • Öncelikle Cumhurbaşkanlığı genelgelerine istinaden kapalı tutulan işyeri sahibi Esnaf ve Sanatkârlara ve yanında çalışanlara başkaca geçim kaynağı bulunmadığından dolayı kapalı tutulduğu sürece işsizlik fonundan MAAŞ desteği verilmeli ve elektrik, su, doğalgaz giderleri devlet tarafından karşılanmalı.
  • Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında getirilen Vergi ve SGK primlerinin ertelenmesi kararı belirli kesim içindir. Bu erteleme tüm esnaf ve sanatkârlar için uygulanmalı.
  • Daha önceden yapılan Vergi ve SGK yapılandırmalarını da kapsayacak şekilde geriye dönük Vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılması için yasal düzenleme yapılmalı.
  • BAĞ-KUR ve SGK Primlerinin ertelenmesi ortam normale döndüğünde, yeni prim tahakkukları ile ödeme yapacaklarından daha zor olacaktır. Esnaf ve Sanatkârlara ait MART-NİSAN-MAYIS-HAZİRAN aylarına ait BAĞ-KUR Primlerine erteleme değil muafiyet getirilmeli veya BAĞ-KUR ve SGK primlerine erteleme ile birlikte indirim yapılmalı ve kapalı kaldıkları süre içindeki tahakkuk eden borçlarında ileriye dönük mevcut ödemeler ilave edilmeden rahatlatacak taksit imkânı sağlanmalı.
  • Mart ayında verilmesi gereken SGK – VERGİ bildirimlerini zamanında yapamayan esnaf ve sanatkârlara uygulanan cezalar ve ödemelerini Mart ayı içerisinde yapamayan esnaf ve sanatkârlara uygulanacak olan faizler iptal edilmeli, peşin ödeme indiriminden istifade edenlerin hakları da yok edilmemeli.
  • Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında açıklanan tedbirlerden tüm esnaf ve sanatkârlarımızın yararlanabilmesi için “sicil affı” getirilmeli.
  • Esnaf ve Sanatkarlarımız Cumhurbaşkanlığımızca başlatılan “Evde Kal Türkiye” kampanyasına yürekten katılıyor. Ama bu süreçte bankalar faaliyetlerine devam ediyor ve daha önce kesilen çekleri tahsilatını gerçekleştiriyor. Bu durum, Cumhurbaşkanlığı genelgesi veya çağrısı nedeniyle iş yerlerini kapatan meslek mensuplarımızı yok etmekten başka bir amaca hizmet etmez. Daha önce verilmiş çeklerin tahsilatında sicil bozulmadan 4 ay öteleme getirilmeli.
Editör: TE Bilişim