Valilik Makamında heyeti ağırlayarak onlarla bir süre görüşen Vali Ahmet Hamdi Nayir, Meclis Başkanı Yasemina Curic’ten Sancak Bölgesi ve çalışmaları hakkında bilgiler aldı.


“Türk Halkına Minnettarız”
Boşnak kökenli vatandaşların Sakarya’da yoğun bir şekilde yaşadıklarını ifade eden Milli Meclis Başkanı Yasemina Curic, Boşnak Dil Konseyi de denilen Boşnak Milli Meclisi olarak, Sırbistan ile Karadağ arasında bulunan ve 6‘sı Sırbistan’a, 6’sı Karadağ’a bağlı 12 belediyeden oluşan tarihi Sancak Bölgesinin en köklü Devlet Kurumu olduklarını ifade ederek, “Bu bölgede en fazla nüfusa sahip olan Müslüman Boşnaklar ile birlikte Hristiyanlar da yaşamaktadır. Boşnak Milli Meclisi anlamına gelen Boşnak Dil Konseyi, Sırbistan yasalarına göre seçimlerle işbaşına gelmektedir. Bizler Sırbistan’daki yurttaşlarımızın hakları için büyük mücadeleler vermekteyiz. Bu mücadelemizde Türk halkının karşılıksız desteğine minnettarız. Sancak Bölgesi ile Sakarya Büyükşehir Belediyesinin iyi bir ilişkileri vardır. Sakarya’da yoğun bir şekilde bulunan Boşnakların, Sancak Bölgesi halkıyla akrabalık bağları çok güçlüdür, bu bağın kopmaması için elimizden gelen çalışmaları yaparken, bu bağlamda Sakarya’da Sancak Evi veya Sancak Müzesi kurma gibi bir projemiz bulunmaktadır.


Sakarya’da okullarda çok sayıda Boşnak kökenli öğrenci öğrenim görmektedir. Buradan mezun olan kişilerin bizim bölgemize gelip büyük hizmetler verdiklerine de şahidiz. Daha fazla yurttaşımızın Sakarya’da öğrenim görmesi için buradaki üniversitelerimiz ile görüşmelerimiz oluyor” dedi.


“Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’i Andı”
Kendilerini İlimizde ve Valiliğimizde ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtip sözlerine Boşnak Lider Aliya İzzetbegoviç’i anarak başlayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bizim iki farklı coğrafyamız bulunmaktadır; bir tanesi şu an üzerinde bulunduğumuz 780 bin kilometrekarelik Anadolu coğrafyası, diğeri de bu coğrafyadan daha geniş kitlelerin yaşadığı gönül coğrafyamızdır. Zamanında atalarımızın ayaklarının değdiği 23 milyon kilometrekarelik bir coğrafyadan da yine bizler sorumluyuz. Sizlerin yaşamış olduğu coğrafyayla da kendimizi muhakkak ilgili sayıyoruz. Biz oralara gittiğimiz gibi orada yaşayan insanların da gelip Anadolu coğrafyasında kendilerine bir yer edinmelerinden de mutluluk duyuyoruz.


“Sakarya Hakkında Bilgiler Verdi”
Sakarya’mız farklı zenginlikleri, güzellikleri bir arada barındırmaktadır. Kadimden beri, tarihi çağlardan beri iklimiyle, verimli topraklarıyla çok önemli bir tarım merkezi olan Sakarya’mız, aynı zamanda sanayide de başarılı olmuş bir İlimizdir. Bugün için son duruma göre 9 tane organize sanayi bölgemiz olan, çok önemli alanlarda üretimler yapılabilen ve bu ürünleri de kolayca ihraç edebilen bir konumdadır. Turizm alanında nehrimizle, gölümüzle, ormanlarımızla, yaylalarımızla çok büyük bir potansiyelimiz bulunmaktadır. Bütün bu zenginliklerimizin yanına bir zenginlik daha koyarak, bizim bir de insan zenginliğimiz var diyebiliyoruz. 1 milyonu aşkın nüfusumuzun büyük bir kısmı Balkanlar’dan Kafkaslar’a kadar değişik coğrafyalardan kendi kültürleriyle buraya gelip yerleşmiş vatandaşlarımızdan oluşuyor. Sizin coğrafyanızdan da İlimize gelip, bizimle uyum içerisinde hayatına devam eden, Sakarya’nın kültürüne, ekonomisine katkıda bulunan önemli sayıda insanımız var. Farklı etnik gruplar olmasına rağmen çok güzel bir uyum içerisinde yaşamaktayız. İlimizin elde ettiği bu başarıyı, kazandığı bu zenginlikleri, her gruba olduğu kadar Boşnak kökenli insanımızın katkısına da borçlu olduğumuzu biliyoruz.


“Üniversitelerimizde Daha Çok Yabancı Öğrenci Olmasını Arzu Ediyoruz”
Bizim büyük bir zenginliğimiz olan iki üniversitemizin de şehrimize farklı katkıları bulunmaktadır. Üniversitelerimizin en büyük katkılarından, başarılarından birisi de, uluslararası sayabileceğimiz değişik topraklardan, değişik ülkelerden gelen öğrenci sayımızın çokluğu ile alakalıdır. Yabancı öğrenci sayısı bakımından Türkiye’de önde gelen üniversitelerden olduklarını ifade edebiliriz. Bu başarıda bir etken de değişik coğrafyalardan buraya gelmiş, buranın nüfusu olmuş, buranın halkı olmuş değişik yapıların, öğrencilere de sahip çıkması diyebiliriz. Bu sayının artarak devam etmesini arzuluyoruz, Sakaryalı vatandaşlarımız da, Sakarya’da yaşayanlar da daha fazla yabancı öğrencinin buraya gelip eğitim görmesinden mutluluk duyuyorlardır.


Sizlerin günlük hayatını yansıtacak olan bir Sancak Evi, Boşnak Evi veya orada kendinize ait değerlerin sergileneceği bir müze, mutlaka bizlere de önemli bir zenginlik katacaktır. Bu konuda yerel yönetimlerimizin yapacağı çalışmalara bizler de katkı vermeye hazırız” diye söyledi.


Boşnak Milli Meclis Başkanı Yasemina Curic Sakarya’yı çok beğendiklerini ve burada çok güzel ağırlandıklarını ifade ederken, Vali Ahmet Hamdi Nayir de Meclis Başkanı Curic’in şahsında tüm meclis üyelerine çalışmalarında başarılar diledi.

Editör: TE Bilişim