Özkök, gazetemize yaptığı ziyarette, herkesin olası İstanbul depremine odaklandığını, ancak Adapazarı’nı da çok büyük bir tehlikenin beklediğini söyledi.

Adapazarı çukurunda 20-30 yılda bir büyük depremler yaşandığına işaret eden ve bu depremlerde yaşanan enerji boşalmasının İstanbul’u koruduğu görüşünü savunan Mümtaz Özkök, 10 yıl içinde yeni bir depremin kaçınılmaz olacağını kaydetti.

1967 yılında yaşanan depremde ayakta kalan binaların tamamına yakın bölümünün 1999 depreminde yerle bir olduğunu hatırlatan Mümtaz Özkök, 1999 depreminde ayakta kalan binaları da, yaşanacak ilk depremde aynı akıbetin beklediğini vurguladı. Özkök şöyle devam etti:

“Şehir merkezinde bulunan 1999’dan önce yapılan çok katlı binaların hepsi büyük risk altında. Adapazarı çukurunda meydana gelebilecek bir depremde bu binaların ayakta kalabilmesi çok güç. Çok fazla vaktimiz de kalmadı, bu nedenle bir an önce Kentsel dönüşümün başarıya ulaşabilmesi için halkın kuşkularını giderecek projeler hazırlanması gerekir. Bu tehlikeyi, yapılması gerekenleri bıkmadan, usanmadan dile getirmeli ve yapılmasını sağlamalıyız.”

Söz konusu çalışmalar için geniş katılımlı bir organizasyon oluşturulabileceğini de ifade eden Özkök, önümüzdeki günlerde meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve belediyeleri ziyaret edip bu düşüncelerini anlatacağını sözlerine ekledi.
İrem KARABACAK

Editör: TE Bilişim