Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve Metin Yerebakan Aile Vakfı (MEYEV) arasında ayva meyvesi üzerinde bilimsel çalışmalar gerçekleştirerek yeni ürünler elde edilmesine olanak sağlayacak bir iş birliği protokolü imzalandı. Protokol töreninde SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan ve SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir yer aldı. Protokol kapsamında MEYEV’in Sakarya Pamukova’da bulunan Ayvaryum Ayva Botanik Bahçesi’ndeki farklı ülke menşeili ayva türlerinden üniversiteyle ortak hareket edilerek yeni ayva türleri geliştirilecek. Ayva yaprak ve meyvesinden üniversite tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun uçucu ve sabit yağların; meyveden meyve suyu, pekmez ve birçok gıda türevlerinin; meyve posasından ise petkin, diyet lifi ve diğer katma değerli ürünlerin üretilmesi hedefleniyor.

Verim ve getiri artacak

Sakarya’da bir Ziraat Fakültesi kurulmasından ve SUBÜ ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan, “Vakıf olarak iş birliği kapsamında üniversitemize çalışmalar sırasında ihtiyaç duyulacak imkânları sağlayacağız. Anaç fidanlık alan tahsisini gerçekleştirip arzu edilen fidanları temin ederek dikeceğiz. Tüm kontrollerde ve yürütülecek proseslerde hocalarımızın görüşleri doğrultusunda ilgili işlemleri yapacak ve destek olacağız. Ayva, Sakaryamız ve bölgemiz için önemli bir meyve. Birçok yetiştiricimiz var ve ihracat oranlarımız oldukça yüksek. SUBÜ Ziraat Fakültesi’nin destekleriyle bu meyveden elde ettiğimiz verimi ve getiriyi ham meyve ihracatının ötesine taşıma arzusundayız” diye konuştu.

Tecrübeli hocalarımız var

Sakarya’nın her bölgesinin kıymetlerle dolu olduğunu vurgulayan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Güneyi ise meyve deposu. Bu meyveler arasında en önde gelenlerden birisi ayva. Yıllardır festivali düzenlenen ve rekoltesi oldukça yüksek olan ayva için ülkemize birçok önemli görevde hizmet etmiş kıymetli Metin Yerebakan hocamızın vakfı ile iş birliği içerisinde olmak mutluluk verici. Ziraat Fakültemizde alanında uzman ve sahada yıllarca görev yapmış hocalarımız var. Üretiminde zirvede yer aldığımız bir ürünün geliştirilmesi ve işlenerek daha fazla ürün elde edilmesi son derece önemli. Üniversitemizin ciddi katkılar sunacağına inanıyoruz. Bize bu anlamda Pamukova’daki yerlerinde tüm imkânları açan MEYEV’e teşekkür ediyorum. Şehrimizin ve bölgemizin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli destekleri sağlama ve öncü rol oynamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim