Baro Başkanları, Çoklu Baro teklifinin TBMM’ye gelmesinin ardından Ankara’da toplandı. Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak’ın da katıldığı toplantının ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

Açıklama şu şekilde:

“Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cahit Özkan tarafından Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair hazırlanan tasarı nihayet kamuoyuna açıklanmıştır.

Öncelikle belirtmek isteriz ki açıklama esnasında dile getirilenler, kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. Bu da göstermektedir ki bu taslağı hazırlayanlar ne barolar ne avukatlar ne stajyer avukatlar ve baroların seçim sistemi hatta ne de temsilde adalet konusunda fikir sahibidirler.

Baroların Avukatlık Staj Eğitimi veremediğinin açıklanması Barolara yapılan büyük bir haksızlıktır. Bunun asli nedeni kontrolsüz biçimde çoğaltılan hukuk fakülteleri, fakültelerde öğrenim görmekte olan 80 bin kişi ve her yıl mezun olan 20 bin hukuk öğrencisine neden olan sistemdir.

Şayet stajyer sayısı ve eğitim kalitesi gerçekten önemseniyor olsaydı birçok akademik meslek için uygulanagelen sınav, 4 yıl ertelenmezdi.

Bu zor koşullar altında bile binlerce stajyer avukat barındıran barolarımız, hiçbir fakültede olmayan biçimde 30 – 40 kişilik gruplarda aktif eğitim yöntemleriyle eğitimlerini sürdürmektedirler. Üstelik bu eğitimleri başka herhangi bir kaynağa sahip olmadan meslektaşlarımızdan tahsil edilen aidatlarla gerçekleştirmektedirler.

Üstelik kamuoyunu günlerce “barolar siyaset yapıyor” söylemleriyle meşgul ettikten sonra ortaya konan çoklu baro projesi; esasında baroları siyaseten bölme, ayrıştırma amacını ortaya koymaktadır. Baroların siyasallaşması ya da daha doğru bir deyişle kutuplaşmasının asıl şimdi önü açılmaktadır.

Çoklu baro sınırı olarak 5.000 sayısının neye göre belirlendiği ve hangi ölçütlere göre 2.000 avukata ayrı baro kurma hakkı verildiği ise hiçbir biçimde ortaya konulmamaktadır.

Sayın Ak Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, 80 baro ve TBB’nin iki ayrı açıklamasına ve baro başkanlarının çoklu baroya karşı Ankara’ya yürümüş olduğunu bilmesine, hatta baro başkanları tarafından mecliste bu durum kendisine açıkça bildirilmesine rağmen, yapmış olduğu açıklamasında bu değişikliğin baroların ve hukukçuların desteğini aldığını ifade etmektedir.

80 Baro olarak biz çoklu baroyu istemiyoruz, bu düzenleme peki kimin için ve ne maksatla yapılmaktadır.

Temsilde adalet için ortaya konan düşünceler ise gerçekçi değildir ve kabul edilemez. Bu taslak kanunlaşırsa 44 üyesi olan bir baromuz ile 4.958 üyesi olan başka bir baromuzun TBB de temsilinde 4’er delegeye sahip olacaklardır. Bu ne demokrasi ne de temsilde adalet olguları ile bağdaşır.

Ayrı bir organ olarak seçilen baro başkanının görevinin sona ermesi halinde yönetim kurulu içinden bir baro başkanının belirlenmesi hususu, seçmen iradesine saygısızlığın bir ifadesidir ve kanun genel sistematiğine uymamaktadır.

Açıklanan teklifin içerisinde yer alan bazı popülist değişiklikler ise yine teklifi hazırlayanların gerçeklerden ne kadar uzak olduklarının bir başka kanıtıdır. Genç avukatlar için ortaya konan aidat indirimi, bugün birçok baromuz için sorun olmaktan çoktan çıkmış ve çok sayıda baromuzca genel kurul kararlarıyla aidat indirimlerini çoktan gerçekleştirmişlerdir.

Keşke bu öneriyi getirenler, sesimize kulak verip özellikle genç meslektaşlarımızı ilgilendiren CMK görevlendirmelerinde ücretlerin avukatlık asgari ücret seviyesine çekilmesi taleplerimizi yerine getirmiş olsalardı. Bu bile teklifte gerçeklerin nazara alınmadığını göstermektedir.

Biz 19 Mayıs ve 1 Haziran açıklamaları ile 19-22 Haziran Ankara Yürüyüşü’nde çoklu baro uygulamalarına tümden karşı olduklarını açıklayan ve hazırlıkların sona erdirilmesini isteyen baro başkanları olarak

Siyasi iktidara bu bölme ve parçalama projesinden vazgeçmesi,

Demokratik kamuoyuna halkın sesinin kısılmasına yol açacak bu projeye karşı çıkarak, barolarına sahip çıkmaları için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.

Bizler Türkiye’nin Baroları olarak 03 Temmuz 2020 tarihinde saat 16.00’da Barolarımıza kayıtlı tüm meslektaşlarımızı Ankara’da yapılacak Büyük Savunma Mitingi’ne davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim