Her önüne gelenin para dağıtsa dahi zararlarının kapanmasının mümkün olmadığını söyleyen Alişan; “Her gün açık olsa ne olur? Ramazan ayında kapalıyız. Sadece şunu söyleyebilirim, beklentilerimizin uzağında kaldı. Dağ fare doğurdu desem yeridir. Her zaman söylüyoruz, gereken önlemler alınsın, pandemi kurallarına uyulsun bizde işimizi yapalım. Kuralları ticaret yapmayanlar koyuyor o yüzden maalesef dağ fare doğurdu maalesef” dedi.

“Toplumun gazını aldılar”

Kafe ve restoranların sadece ramazana kadarki süreçte açık olmasını yorumlayan SESOB Başkanı Hasan Alişan; “ Bunu toplumun tepkisini, gazını almak için yapıldığını düşünüyorum. Merak ettiğim şey şudur, gelişmiş büyük şehirlerde cumartesi günleri nasıl kısıtlama uygulanacak? İzleyeceğiz. Biz Sakarya olarak bu güne kadar hep kurallara uyduk, uyuyoruz. Yeter ki şu lanet olasıca virüs hayatımızdan çıksın diye. Baktık ki karşılığını alamadık. Biz esnaf olarak virüsün sebebiymiş gibi gösteriliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Her şey şüphe ve şaibe altındadır”

Kırmızı statüdeki iller de dahil olmak üzere tüm Türkiye’de kafe ve restoranların açılmasını yorumlayan Alişan; “ Sizler de farkındasınız. Biz turuncuyken turuncu olamadık. Devlet turuncuyken kendi yetkili kurumlarına inanmadı. Şimdi bizden kırmızı olduğumuza inanmamızı bekliyor. Biz nasıl inanacağız? Bir taraftan hastalık artıyor vaka sayıları çoğalıyor denirken işletmeler açılıyor. Şüphe ve şaibe altında alındı bu kararlar. Bizde burada çırpınıyoruz. Lüks oteller, lüks gazinolar, lüks barlar hiç yokmuş, turizm işletmelerinde bir şey olmuyormuş gibi günah keçisi olarak küçük esnaf gösteriliyor. Bu darbenin esnaf ve sanatkarlara vurulmasının doğru olmadığını düşünüyoruz” dedi.

“Akşam 19.00’da iş yapıyorduk”

İşlerin akşam 19.00’dan sonra iş yapmaya başladığını söyleyen Hasan Alişan; “ Bu mekanlar zaten akşam 19’dan sonra iş yapmaya başlayan mekanlar. Gündüz kim oluyor ki. Zaten bir alışkanlık oldu insanımızda, öğlene kadar uyuma alışkanlığı. Bir taraftan minareden ezan sesi duyunca eve git diyorsun, trafik işaretlerinde eve git diyorsun bir taraftan da akşam 19.00’a kadar açtık diye ülefe dağıtıyorsunuz. Ben bunu doğru bulmuyorum. Çünkü şöyle bir tehlike var. Kiralar, vergiler çalışacak. Önceden sığınabileceğin bir şey vardı. Mülk sahibine kapalıyım diyordun. Şimdi açıksın hem vergi vermek hem kiranı ödemek zorundasın” dedi.

“İyi şeylere iyi diyoruz”

Kafe ve restoranların %50 kapasite ile açılmasının doğru olduğunu söyleyen SESOB Başkanı Hasan Alişan; “ Doru yaptıkları, iyi yaptıkları şeylere biz iyi diyoruz. Bu miktar başlangıç için iyi bir orandır. Toplu taşımada da bir dönem %50 kuralı vardı. Artık yok. Başlangıç için güzel bir oranla açılıyoruz ancak bizim tepkimiz her şeyin sorumlusu gibi gösterilmemizedir. Parası olanlar istediği özgürlüğü yaşayabiliyor, parası olmayanın önüne de mama gibi konuluyor ondan sonra da ilgili kurum sahipleri, yetkililer de toplumun önemli kesimini aşağılayarak bu noktaya geliyor. Bunları görüyoruz. ” ifadelerini kullandı.

OSMAN HAKAN KARSLI

Editör: TE Bilişim