Sakarya Valiliği el felaketine uğrayan illerden yalnızca Düzce’deki afetzedelerin SGK borçlarının ertelendiğine ilişkin bilginin doğru olmadığını, bu haktan Sakaryalı afetzedelerin de yararlanabileceğini bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünün Sel Felaketinden dolayı erteleme konulu yazısının, Düzce, Zonguldak ve Sakarya’daki afetzedeleri kapsadığı belirtildi.

MAĞDUR İŞVERENLER

“Söz konusu il ve ilçelerde yaşanan sel felaketi nedeniyle sigortalı, genel sağlık sigortalıları ve 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektör işverenlerinin mağduriyetlerinin Kurumumuzca da, 5510 sayılı Kanunun 91’inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında asgariye indirilmesi için gerekli işlemlerin tesis edilmesi uygun görülmüştür” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Dolayısıyla; Düzce, Sakarya ve Zonguldak il ve ilçelerinde 18/7/2019 tarihinde meydana gelen sel felaketinden etkilendiğini belgeleyen kapsamı yukarıda belirtilen sigortalı ve işverenlerin Kuruma vermek zorunda olunan her türlü bilgi ve belgenin yasal süresinde Kurumumuza verilmiş olması kaydıyla, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya İlçelerde bulunan Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvuruda bulunanlarla ilgili olarak;

a) Ödeme vadesi 18/7/2019 veya öncesinde sona erdiği halde ödenmemiş olan 2019/Mayıs ve öncesi) Kurum alacakları ile vaka tarihinden itibaren üç ay içinde doğacak alacaklara erteleme süresi içinde gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaması,

b) Ödeme vadesi geçmiş borçları çeşitli kanunlar uyarınca yeniden yapılandırılmış olup, 18/7/2019 tarihi itibarıyla yapılandırma işlemleri bozma koşuluna girmemiş olan işveren ve sigortalıların ödeme vadesi 18/7/2019-18/10/2019 tarihleri arasında sona eren taksitlerini erteleme süresi sonuna kadar ödemeleri halinde yasal süresi içinde ödenmiş sayılması ve teşviklerden yararlandırılmaları gerekmektedir" denilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

DÜZCE’DEKİ KOBİLERE DESTEK

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Düzce'deki selden etkilenen KOBİ'lere destek kredisi verileceğini açıkladı.

Bakan Selçuk, Akçakoca ilçesinden selden etkilenen esnafı ziyaret ettikten sonra Esmahanım köyüne geçerek vatandaşlarla sohbet etti.

Düzce AFAD Kriz ve Koordinasyon Merkezi'nde brifing aldıklarını ve toplantı yaptıklarını aktaran Bakan Selçuk, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla inşallah, selden etkilenen KOBİ'lerimize ayrıca destek kredisi verilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile KOSGEB aracılığıyla detaylarını duyuracağız. Bu da bugünün müjdesi olsun." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim