Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Enerji Verimliliği Derneği tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 7.OSB Enerji Zirvesi yoğun bir katılımla yapıldı. Zirvenin açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin enerji ile ilgili taleplerini dile getirdi.

Ankara’da düzenlenen 7. OSB Enerji Zirvesine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ve yönetim kurulu üyeleri, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, TOBB Başkan Vekili Salih Zeki Murzioğlu, Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, OSB Başkanları, bölge müdürleri ve sektörle ilgili çok sayıda temsilci katıldı.

OSBÜK Başkanı Kütükcü: “Enerji verimliliği eğitimlerini başlatıyoruz”

Zirvenin açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Enerji Verimliliği temasıyla düzenlenen 7.OSB Enerji Zirvesine olan yoğun ilginin memnuniyet verici olduğunu, OSBÜK olarak enerji verimliliği konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

Verimsiz motorların, verimli motorlarla değişimi süreci başlayacak

Organize sanayi bölgelerinin Türk sanayisinin tükettiği elektriğin yüzde 30’unu, doğalgazın yüzde 43’ünü kullandığını, bunun için enerji konusunun OSB’ler açısından kritik önemde olduğunu belirten Kütükcü, sanayideki elektrik tüketiminin yüzde 70’inin elektrikli motorlardan kaynaklandığını anlatarak, şunları söyledi: “Maalesef bu elektrikli motorların yüzde 90’ı verimsiz. Bu motorları verimli motorlara dönüştürerek, çok ciddi tasarruf elde etmemiz mümkün.

Sanayinin enerji talebi 17 yılda 2 kattan fazla arttı

7. OSB Enerji Zirvesinde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, bugüne kadar tüzel kişilik kazandırılan 315 organize sanayi bölgesinde yaklaşık 2 milyon kişinin istihdam edildiği bilgisini vererek, sanayinin büyümesiyle enerjiye olan talebin de arttığını söyledi. Türk sanayisinin enerji talebinin 17 senede 2 kattan fazla arttığına dikkati çeken Varank, bu artışın gelecekte de hızla devam edeceğini, enerjinin yoğun olarak kullanıldığı sanayi kollarında iyileştirmeler yapmanın önem kazandığını dile getirdi.

OSB’lerimize enerji arzında ciddi bir aşama kaydettik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, vatandaşlara ve sanayicilere kesintisiz enerji arzı sağlamayı temel ilke kabul ettiklerini söyledi. Bu amaçla sadece ulusal değil, birçok uluslararası projeyi de hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Dönmez, şunları söyledi:

“TANAP ve TürkAkım’ı enerjide merkez ülke olma yolunda attığımız en stratejik adımlar oldu. TANAP ve TürkAkım ile ülkemize ilk etapta yıllık 21,75 milyar metreküp doğal gaz getireceğiz. Böylece, Türkiye’de doğal gaz kesilecek ya da sanayinin dişlileri duracak gibi eski moda gazete manşetlerine kalın bir çizgi attık. Öncelikle ülkemiz adına gurur duyarak söylüyorum ki Türkiye’nin artık doğal gaz arz güvenliği sorunu kalmamıştır. Vanalar asla kapanmayacak. Üretim sorunsuz sürecek

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş da sanayileşmenin önündeki engelleri kaldırmak, maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak için çalışacaklarını söyledi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve ENVER Başkanı Murat Kalsın da birer konuşma yaparak çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. “Mevzuat ve Destekler”, “Sanayide Enerji Verimliliği”, “OSB’lerde Elektrik ve Doğal Gaz Faaliyetleri ve GES Uygulamaları” , “Finans ve Destekler” başlıklı 4 oturumda gerçekleştirilen panel, gün boyu devam etti.

Editör: TE Bilişim