Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde düzenlenen programa Vali Çetin Oktay Kaldırım’ın yanı sıra; Sakarya Milletvekilleri Kenan Sofuoğlu ve Muhammet Levent Bülbül,  Garnizon Komutanı ve 7. Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Komando Alb. Mustafa Köse, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, adli, idari ve askeri erkan, Siyasi Parti İl Başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, yerel yönetim ve STK yöneticileri, Gazilerimiz ve Şehit yakınları ile vatandaşlar katıldı.

“Sayın Cumhurbaşkanımızın Millete Sesleniş Konuşmasını Dinlediler”

Büyükşehir Belediyesi Mehteran Ekibinin gösterisinin yer aldığı programın ilk dakikalarında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz Millete Sesleniş Konuşması meydana canlı olarak aktarıldı.

“Şehitlerimiz Dualarla Anıldı”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan etkinlikler kapsamında ilk olarak Adapazarı Orhan Camii İmam Hatibi Alaattin Beşel Kur'an-ı Kerim Tilaveti sunarken, İl Müftüsü Hasan Başiş de tüm şehitlerimiz için dua yaptırdı.

“15 Temmuz’a Dair Konuşmalar Yapıldı”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesince hazırlanan 15 Temmuz konulu kısa filmlerin izlenmesinin ardından gaziler adına konuşma yapmak üzere sahneye çıkan Gazi Adem Akyol 15 Temmuz gecesine dair duygu ve düşüncelerini paylaşırken, 15 Temmuz Milli İrade Derneği Genel Başkanı Ali İnci de o gece yaşadıklarını aktardı.

Tüm muhtarlar adına Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem’in, esnaf ve sanatkâr adına SESOB Başkanı Hasan Alişan’ın birer konuşma yaptığı programda Memur-Sen Sakarya İl Temsilcisi Murat Mengen ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da 15 Temmuz’da Sakarya halkının gösterdiği kahramanlığa vurgu yaptılar.

15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçtiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Necip Fazıl’ın Sakarya Türküsü adlı şiirinden bir bölüm okuyarak 15 Temmuz şehitlerini rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde kimsenin ne olacağını bilmediğini ifade eden Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları sayesinde herkesin ışığı görüp meydanlara koştuğunu ifade ederken, Sakarya Milletvekili Muhammet Levent Bülbül de 15 Temmuz’un tarihimiz açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu, o gece devletimizin ve milletimizin topyekün kıyama geçerek hain yapılara hadlerini bildirdiğini söyledi.

“O Gece Son Sözü Millet Söylemiştir”

Konuşmasına kahraman Sakarya halkını selamlayarak başlayan Vali Çetin Oktay Kaldırım, 15 Temmuz’un bir kahramanlık günü, bir diriliş günü olduğunu ifade ederek, “Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu gece dinlediğimiz tüm konuşmacılar, bu gecenin önemini, anlamını ve milletimizin gönlünde, tarihinde ne kadar büyük yer edindiğini çok güzel bir şekilde ifade ettiler. Şanla ve şerefle dolu tarihimizde 15 Temmuz’un ne kadar kıymetli, ne kadar önemli bir dönüm noktası olduğunu çok güzel özetlediler. Özellikle gazilerimiz adına konuşan Adem kardeşimiz de, o gecenin bizzat şahidi olarak yaşadıklarını çok güzel bir şekilde ifade ettiler, anlattılar. Esas sözü bugün burada konuşmayan, ancak 15 Temmuz günü yüreğini ortaya koyan, cesaretini ortaya koyan, asaletini ortaya koyan, fedakarlığını ortaya koyan, meydanlara inen, meydanları o hainlere, o teröristlere dar eden milletimiz söylemiştir, söylemeye de devam etmektedir.

“Sosyal Mesafemiz Olsa da Gönüllerimiz Bir”

Bu sıralar bir pandemi sürecindeyiz, ancak her ne kadar araya mesafe koysak da gönüllerimiz bir, kalplerimiz bir, birlik ve beraberliğimiz daimdir. Rabbim bu asil Türk milletinin birlik ve beraberliğini ebediyete kadar daim eylesin, sürdürsün İnşallah.

“Yeryüzünde En Asil Millet, Türk Milletidir”

Yeryüzünde Türk milleti kadar şerefli, asil başka bir millet yoktur ve bu şeref, bu şan yeryüzünde emin olun hiçbir millete nasip olmaz, olmayacaktır. Bu millet tarihte var olduğu günden beri asaletiyle nam yapmış, insanlığa adalet götürmüş, merhamet götürmüş, insanlık götürmüş bir millettir. Bu milletin asil evlatlarının, ecdadımızın kurduğu medeniyet ayrıca, insanı eşref-i mahlûk olarak bilen, insanı baş tacı yapan bir medeniyetin banileri olmuşlardır, hayırların işlendiği bir medeniyeti kurup insanlığa güzelliği öğreten, ona hizmet götüren, onu bir yaratıcının yarattığı en kutsal, en mukaddes varlık görerek hizmet eden bir anlayışı inşa etmişlerdir. Bu anlayış geçmişte olduğu gibi günümüzde de aynı amaç doğrultusunda devam etmektedir.

“Bu Millet Mazlumların Sığınağıdır”

Bizler, böylesi sıkıntılı bir dönemde bile dünyanın en gelişmiş ülkelerine dahi hizmet götürmüş, insanlık götürmüş, yardım elini uzatmış asil bir millettin evlatlarıyız. Bu millet mazlumların sığınağıdır, bu millet garibanların-gurebaların, yetimlerin, dünyada acı çeken, zulme uğrayan, insanların sığınağıdır, bu millet var olduğu sürece İnşallah yeryüzüne adalet götürmeye, merhamet götürmeye, insanlık götürmeye devam edecektir. İşte bunun için 15 Temmuz kıymetlidir, bunun için 15 Temmuz’un üzerimize yüklediği ağır sorumluluğun bilincinde olmamız önemlidir. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Çanakkale Şehitleri, Malazgirt Şehitleri, İstiklal Şehitlerimiz, 15 Temmuz’da verdiğimiz 251 Şehidimiz ve Türk tarihinde verilmiş bütün şehitlerimizin omuzumuza yüklediği ağır bir sorumluluk vardır.

“Yeni Nesile Sahip Çıkmalıyız”

Hepimiz çalışmalı, çalışmalı ve yine çok çalışmalıyız ki, dünyanın süper gücü, en güçlü devletlerinden birisi olabilelim. Bunu sadece kendimiz için değil, dünya insanlığı için, mazlumlar için, mağdurlar için, ezilenler için yapmak durumundayız, bu üzerimizde büyük bir sorumluluk, büyük bir vazife, büyük bir vecibedir. Gençlerimize sahip çıkmak, çocuklarımıza sahip çıkmak, onları iyi yetiştirmek, donanımlı yetiştirmek, alanında, sahasında dünyanın en iyisini yapmak da bizim en önemli vazifelerimiz arasındadır. Aynı zamanda onları milli kodlarımızla, milli değerlerimizle, manevi değerlerimizle, milli hasletlerimizle mücehhez kılıp, donanımlı bir şekilde yetiştirmek, bize düşen en büyük vazifelerdendir. Cenap Şahabettin; ‘Bizim gelecek kuşaklara en büyük borcumuz; okumak, okumak ve yine okumaktır’ diye söylemiştir. Biz de bu söze şunu ilave edelim; ‘Kaliteli okumaktır, değerlerimizi öncüleyen okumaktır ve gençlerimizi değerlerimizle donatarak, mücehhez kılarak yetiştirmektir’ diyelim. İnşallah bu anlayışa sahip çıktığımız sürece, bu sorumluluğa sahip çıktığımız sürece, 251 şehidimizin kanı da yerde kalmayacaktır. Bugün kabrini ziyaret ettiğimiz Özel Harekât Polisi Serdar Gökbayrak kardeşimizin, Sakaryalı şehidimizin kanı yerde kalmayacak ve onların akıttığı kanlar, verdiği canların hakkını vermiş olacağız.

“Sakarya Tarihin Her Sahnesinde Destanlar Yazmıştır”

15 Temmuz gecesi ülkemizin her yerinde olduğu gibi Sakarya’mızda da büyük bir kahramanlık destanı yazılmıştır. Sakarya’mız yalnızca 15 Temmuz’da değil, İstiklal Harbi’nde de herkesin bitip tükendiğini zannettiği Türk Milletinin, Türk tarihinin tekrar ayağa kalktığı, şahlandığı bir yer olmuştur. 15 Temmuz’da da Aziz Milletimiz bu iradeyi yine ortaya koymuş, meydanlara ilk çıkan şehirlerden birisi olmuş ve işgal edilen Valiliği tekrar alarak büyük bir kahramanlık ortaya koymuştur. Sakarya’mız var olduğu sürece, aziz, asil insanlarımız var olduğu sürece, o arka planda dua eden ninelerimiz, dedelerimiz var olduğu sürece ve bu asil millet değerlerini kaybetmediği sürece, emin olun bu ülkeye, bu vatana, bu bayrağa hiçbir şey olmayacaktır, kimse de hiçbir şey yapamayacaktır.

“Zor Bir Coğrafyadayız”

Türk milleti bu coğrafyada var olduğu günden beri içeriden ve dışarıdan hainler hiç eksik olmamıştır, ancak onlardan hiçbiri de amacına ulaşamamıştır. Türk milleti er-geç bu hain şer odaklarının üstesinden gelmiştir, gelmeye de devam etmektedir. Şu anda çok şükür içeride sapa sağlam duruyoruz, birlik-beraberlik içerisindeyiz, ancak dışarıda müthiş bir mücadele veriyoruz, hem terör yuvalarıyla hem de bulunduğumuz coğrafyanın etrafındaki binbir sıkıntıyla cebelleşiyoruz, mücadele ediyoruz. Güvenlik kuvvetlerimiz, askerlerimiz müthiş bir mücadele ortaya koyuyorlar. Yüce Allah ayaklarına taş değdirmesin, Rabbim güçlerini-kuvvetlerini artırsın, Allah yardımcıları olsun, onlara daima dua edelim, İnşallah bütün bu sıkıntıların da üstesinden gelip dünyanın en güçlü, en önemli devletlerinden biri haline geleceğiz, buna canı gönülden inanıyoruz.

“Bu Asil Millet İçin Vatan Her Şeyden Önce Gelir”

Ben hepinize medyun-u şükranım. Sakaryalılara, aziz Türk milletine, asil Türk milletine medyun-u şükranım, böyle bir milletin evladı olduğum için de kendimi şanslı addediyorum. Benim babam 80 yaşında, 15 Temmuz gecesi ilk anda beni arayıp şunu söyledi, ‘Evladım bu sefer bir şey olursa sana hakkımı helal etmem, bu millet hakkını helal etmez.’ Elbette herkesin annesi-babası aynı duygulara sahiptir ki, bu vatanı hiçbir hainin eline bırakmadık. İşte bu asil millet her zaman evladından önce vatanını, bayrağını düşünür. Bizler de, o asil insanların, o değerli insanların, o mukaddes insanların bize yüklediği bu sorumluluğun hakkını verelim, bize yüklenen bu vazifenin hakkını verelim, bu asil milletin, bu mübarek milletin, bu kutlu milletin beklentilerini boşa çıkarmayalım.

Rabbim yar ve yardımcımız olsun, Rabbim şehitlerimize ve ebediyete intikal eden gazilerimize gani-gani rahmet eylesin, minnet borçlu olduğumuz gazilerimize uzun ömürler nasip eylesin, Rabbim bir daha böylesine acı günler yaşatmasın, Rabbim yeryüzü var olduğu sürece milletimizi payidar eylesin, devletimizi payidar eylesin, birlik-beraberliğimizi daim eylesin, Sakarya’mızı, ülkemizi korusun” dedi.

“00.13’te Selalar Okundu”

Konuşmasının ardından Vali Kaldırım’a down sendromlu milli yüzücü Fatma Çağla Demir Türk Bayrağı takdim ederken, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de saat 00.13’te tüm Camilerde selaların okunmasıyla son buldu.

Editör: TE Bilişim