Ramazan ayının ortasına geldik. Bu sene Ramazan dönemi ile karantina döneminin birlikte olması evde karbonhidrat içeren besin tüketiminin artmasına neden oldu. Aynı zamanda kültür olarak yağlı ve et içeren bir mutfağa sahip olduğumuz için malesef gün içinde aldığımız kalori de dolaylı olarak artıyor.

Ramazanda ve karantina sürecinde göz ardı edilmemesi gereken besin grubu meyve ve sebzeler.

Dünya sağlık örgütü genel sağlık için günde 5 porsiyon meyve sebze tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Meyve ve sebzeler günlük lif ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşılamaya yardımcı. Yani bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasını sağlayarak kabızlık sorunu yaşamamızı engellemeye yardımcı.

Ayrıca gün içinde almamız gereken vitamin ve minerallerin büyük bir kısmını da meyve ve sebzelerden karşılıyoruz.

Kivi, çilek, biber, brokoli, ıspanak c vitamin açısından zengin meyve ve sebzeler. Sadece bunları bile tüketerek gün içindeki c vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılayabilirsiniz. C vitamini özellikle enfeksiyon döneminde bağışıklığın bir numaralı destekçisi.

Kırmızı pancar, çilek, havuç, domates, yaban mersini gibi kırmızı, turuncu, mor meyve sebzeler ise kansere karşı savunmada en etkili besinler.

Soğan, sarınsak ise bizim kültürümüzde olan hemen hemen her yemeğimizde kullandığımız em antiviral, antifungal sebzeler. Yani mantar, virüs ve bakterilere karşı bizi koruyan sebzeler.

Kahvaltıya meyve-sebze tüketmeye çalışın. Biber, domates, salatalık, dereotu, roka, maydanozu kahvaltıda mutlaka tüketin. Yaz meyvelerinden çilek, karpuz, kavunu meyve seçeneği olarak kahvaltınıza ekleyebilirsiniz.

Öğle ve akşam yemeklerinin yanında mutlaka salatanız olsun. Hatta sebze yemeklerinin yanına da salata ekleyin. Gün içinde yapacağınız ara öğünlerde tercihiniz meyveden yana olsun. Böylece gün içindeki tatlı ihtiyacınızı da karşılamış olursunuz.

Oruç tutarken sahur ve iftarda bol yeşillik tüketmeye özen gösterin. İftardan sonra yapacağınız küçük bir ara öğünde meyve tüketmeye özen gösterin.

Meyve sebze tüketmekte zorlanıyorsanız sağlıklı fit smoothieleri de beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Ara öğünde tüketebileceğiniz harika iki smoothie tarifini deneyebilirsiniz.

Çilekli fit smoothie

Malzemeler:

4 adet çilek+ 1 dilim kırmızı pancar+10 yaprak nane+1 dal dereotu+1 bardak su

Tüm malzemeleri blenderdan geçirip ara öğünde tüketebilirsiniz.

Kefirli c vitamini deposu

Malzemeler:

½ dilim ananas+1/2 su bardağı kefir+1/2 su bardağı su+2-3 adet çilek+4-5 yaprak nane

Tüm malzemeleri blenderdan geçirip ara öğünde tüketebilirsiniz.