Tüm dünyanın nefesi kesildi, din dil ırk mezhep demeden herkes evrenselleşti; evrensel bir salgın dünyayı birleştirdi. Yıllardır aynı semtte ve hatta aynı binada oturan İtalyanlar birbirini tanımazken karantina altında balkonlarda şarkı söylüyor, müzik yapıyorlar.

Ortak acının dili rengi olmaz, evrensel olarak geçirmekte olduğumuz bu zorlu günler de; salgın olmadan önce bağırıp durdum; dilci, dinci, kinci, ırkçı olma ‘İnsan ol’ diye..

Acıların insanları terbiye ettiği örneğini en ağır şekilde bugün tekrar yaşıyoruz, dünya üzerinde ciddi bir tedirginlik söz konusu. Durumu ciddiye almamak ile durumu öldük bittik gibi değerlendirme çıtasında ikisi de yanlış.

Bu süreçte hükümetimizin tavsiye ve uyarılarına kulak asarak, hijyen ve temizliğe önem vermeliyiz; okulların ve belli kurum kuruluşların kapanmasını tatil olarak değil, ciddi bir önlem olarak algılamalıyız.

Kalabalık yerlerden özellikle AVM’lerden uzak durmalıyız; durumu küresel tehdit olarak algılamalıyız. Eğitime ara verilmişken; insanların evlerinde izole olmaları gerekmektedir.

Türkiye genelinde eğitime ara verilmesiyle; insanlar kafelere akın etti, bu durumun ikinci adımı sokağa çıkma yasağı olacaktır. Gün dışarı çıkma günü değildir.!

Parklar, kafeler, açık alanlar, alışveriş merkezleri ve tüm seyahat planları askıya alınmalı insanlar kendilerini çevreleri ile izole etmelilerdir.

Corona Virüsünün akciğere geçmeden önce kesin olmamakla beraber 4 gün boğazda yaşadığı söyleniyor; kuru öksürük ile seyreden, boğaz ağrısı ile devam ediyor ve vücuda yayılıyor.

Kesinleşmeyen ve tanısı konulmayan tedavi yöntemi olmamakla beraber; bol su içmek, sıcak su, tuz ve sirke ile gargara yapmak öneriliyor. Bu yöntemler ile akciğerin virüsten korunacağı öngörülüyor.

Şuan yarınımızı bilmeden yaşıyoruz; öngörülen bir durum yok, önümüzdeki günlerde Hükümet tarafından ekonomik açıdan bir önlem paketi açıklanmasını bekliyoruz.

Bu evrensel tehditi siyasi malzeme aracı olarak kullananlara ise söyleyecek tek sözüm; Allah akıl sağlığı nasip eylesin demektir.

Dünya olarak olağanüstü bir hal geçirmekteyiz. Umreden dönen vatandaşlarımız Ankara ve Konya illerinde hazırlanan öğrenci yurtlarında karantina altına alınmaktadır.

Durum bu kadar tedbirli ve devletimiz tarafından doğru yürütülürken bize düşen vatandaşlık görevi uyarılara kulak asmaktır.

Bundan tam 2 ay önce İngiltere basınını yakından takip ettim, geçmiş gazete arşivlerine baktım ve yazılan tam olarak şuydu; ‘KORKACAK BİR ŞEY YOK’

Aradan tam 2 ay geçti bugün İtalya’da ölü sayısı 1016 kişiye çıktı. Virüs bulaşan toplam vaka sayısı ise 15.113 kişi.

Durumu ciddiye alarak, üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeliyiz.

Yaşam kaygısı içerisindeyken sevgiden ve mutluluktan bahsetmek şımarıklık olacaktır, herkese sağlık diliyorum. Esen kalın.