Hamilelik her kadın için özel bir süreç. Bu süreçte tükettiğiniz besinler, stres durumunuz, fiziksel aktiviteniz, dinlediğiniz müzik gibi pek çok faktör bebeğinizin gelişiminiz etkiliyor.

Gebelik sırasında tükettiğiniz besinlerin çeşidi bebeğinizin doğumdan sonraki beslenme alışkanlıkları üzerinde etkili. Yapılan çalışmalar annenin hamilelik sırasında sıklıkla tükettiği besinleri bebeğin doğumdan sonra ek gıda döneminde daha kolay kabul ettiğini gösteriyor.

Gebelik sürecinde ideal kilo alımı sizin ve bebeğin sağlığı için önemli. Gebelikte fazla kilo alımı gebelik diyabeti riskini arttırmanın yanında doğumun daha zor olmasına neden olabilir. Bu nedenle gebelikte 8 kg-16 kg arası kilo alımına dikkat edin.

Hamilelik sürecinde sağlıklı karbonhidrat tüketimi bebeğin beyin gelişimi için dikkat edilmesi gereken faktörlerden. Bu süreçte hem kabızlığı önlemek hem de ideal kan şekeri için tam tahıllı, çavdar veya tam buğday unundan yapılmış ekmekleri tercih edebilirsiniz. Kuru baklagiller bu süreçte yine sağlıklı karbonhidrat kaynaklarınızdan. Fakat gaz yapma durumuna dikkat edin. Baklagilleri 3 gün suda bekletip haşlarsanız ve suyuna kimyon eklerseniz gaz yapıcı özelliği azalacaktır. Meyve ve sebzeler hamilelik sürecinde günlük beslenmenizde yer vermeniz gereken besin gurubu. Gün içerisinde 2 porsiyon meyve tüketerek tatlı ihtiyacını giderebilir ve yüksek lif alımı ile kabızlığı da önleyebilirsiniz. Gün içerisinde 2.5-3 litre civarında su tüketimi ödem oluşumunun azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Gebelik sürecinde çay, kahve ve bitki çayı tüketimine dikkat edin. 1-2 fincan Türk kahvesi,1 fincan filtre kahve veya 4-5 bardak çay tüketimini geçmemeye çalışın ve hiçbir bitki çayını gebelik sürecinde tüketmeyin.

Toplumumuzda kadınlarda demir eksikliği sıklıkla görülen bir sorun malesef. Gebelikte bu sorun daha da artıyor. Kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pancar, kuru meyveler demir açısından zengin besin grupları. Bu besinlerin tüketimini arttırın. Çay veya kahveyi yemekten hemen sonra tüketmemeye özen gösterin. Tüketilen besinlerin demir emilimini arttırmak için salatalarınıza limon ekleyebilirsiniz. Demirin yeterli alımı bebeğin beyin gelişimi üzerinde etkili. Bu nedenle yeterli demir alımına dikkat edin.

Bebeğin beyin ve kemik gelişimi için yeterli fosfor alımı çok önemli. Gebelik boyunca haftada 2 gün balık tüketimine özen gösterin ve civa içeriği az olan levrek, uskumru, palamut gibi küçük balıkları tercih edin.

Salam, sosis, ciğer gibi sakatat tüketiminden uzak durun. Çiğ sütten yapılmış peynirleri tüketmemeye çalışın

Gebelik sürecinde sağlıklı beslenmenin dışında gün içerisinde kısa yürüyüşler yapmaya çalışın. Sık aralıklarla az porsiyon olacak şekilde günlük beslenmenizi planlayın.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim…