Gebelik dönemi bir kadın için en mucizevi dönemlerden birisi. Bu dönemde hem kendiniz için hem de bebeğiniz için beslenmenize her zamankinden daha çok dikkat etmeniz gerekiyor. Gebeliğin ilk 3 aylık sürecinde çoğu kadının mide bulantıları nedeniyle besin alımında yetersizlikler meydana gelir. Bu durum sizi endişelendirmesin. Çünkü ilk 3 aylık süreç bebeğin sizin beslenmenizden en az etkilendiği dönemdir. Bu dönemde dikkat etmeniz gerekenler kan sulandırıcı meyve sebzeleri fazla miktar tüketmemektir. Ayrıca tüm gebeliğiniz boyunca tüketmemeniz gereken bitki çayları ve tarçını bu dönemde de tüketmemeye özen gösterin. 2. trimester dediğimiz yani gebeliğin 3 ile 6 ay arasındaki dönem artık mide bulantılarının geçtiği kendinizi daha iyi hissettiğiniz dönem. Bu dönemde bazı kaynaklar ek kalori alımını önerirken bazı kaynaklar önermiyor. Benim size tavsiyem gebelikten önce ideal kilonuzun üzerindeyseniz veya gebeliğin ilk 3 ayı gerekenden fazla kilo aldıysanız bu dönemde 1500-1800 kalori arasında kalori almanız sizin için yeterli olacaktır. Bu dönemde yeterli düzeyde karbonhidrat ve protein almaya dikkat edin. Gebeliğin son 3 aylık süreci ise beslenmenize en çok dikkat etmeniz gereken dönem. Bu dönemde artık kalori alımını arttırabilirsiniz. Çünkü bebeğin en hızlı kilo aldığı dönem bu dönem. Özellikle et, tavuk, balık gibi protein kaynaklarının tüketimini arttırın. Süt ürünlerine karşı herhangi bir hassasiyetiniz yoksa yine günlük 1 kase yoğurt veya 1 bardak sütü ek olarak tüketmeye özen gösterin. Gebelik döneminde kuruyemiş tüketimi günlük rutininize eklemeniz gereken besin grubu. İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri, E vitamini, çinko gibi minerallerden dolayı kavrulmamış kuruyemişleri 1 avuç kadar tüketmeye çalışın.

Her dönemde olduğu gibi su tüketimi de yine bu dönemde dikkat etmeniz gereken bir diğer faktör. Özellikle son 3 aylık süreçte sıklıkla yaşanan ödem problemini en aza indirmek için gün içerisinde en az 2.5 litre su tüketmeye çalışın.

Kramp sorunlarınız varsa veya kabızlık sorunu yaşıyorsanız hekiminize danışıp magnezyum takviyesi kullanabilirsiniz. Ayrıca ilk 3 aydan sonra yine hekiminizin önerisi ile gebelere uygun olan balık yağı takviyelerini kullanabilirsiniz. Yine gün içerisinde özellikle sıcak havalarda mineral alımını açısından sodyumu az olan maden sularını tercih edebilirsiniz.

Gebelik döneminde hareket etmeye özen gösterin. Kısa yürüyüşler, yüzme veya hekiminizin onayıyla pilates veya yoga yapmanız normal doğum açısından sizin için faydalı olacaktır.

Gebelik döneminde aldığınız karbonhidrat kaynakları sizin için önemli. Çavdar, karabuğday, tam tahıl ürünlerinden oluşan yiyecekleri tercih edin. Kek, pasta, poğaça gibi ürünleri tercih edecekseniz kendiniz hazırlayın.

Çay, kahve tüketiminde ise 2-3 bardak çay, 1-2 kupa kahve tüketimini geçmemeye çalışın. Kafeinsiz kahve tüketiminde ise kafeinin kahveden uzaklaştırılması sırasında uygulanan işlemlerin güvenilirliği konusunda yapılan bir çalışma yok. Bu nedenle ılımlı oranda kafein içeren kahve tüketimi daha iyi olacaktır.

Gebelik dönemi herkes için farklı bir süreç. Bu süreçte sağlıklı beslenme ve ılımlı hareket sizin en büyük destekçiniz olacaktır.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim…