Gazeteci Fatma Onay Sak, bu kez haber ya da yorumuyla değil edebi yönüyle çıktı okurlarının karşısına. Aşiyan Yayınları’ndan ‘Kiraz Çiçekleri’ adlı kitabı raflarda yerini aldı.

Özlemeyi, özlem duyulan şeye erişememeyi ‘gurbet’ olarak tanımlayan Fatma Onay Sak, çocukluğunun geçtiği Çark Caddesi, ‘Köyüm’ diye söz ettiği Kocaeli Kartepe, İzmit’in Balaban köyü, sonra da Şeker Mahallesi’ndeki anılarına yolculuk yapıyor ve yine kendi sözleriyle ‘iliklerine kadar yaşıyor’ gurbeti.

Çark Caddesi’nin değişen mimarisi ve insan ilişkilerinden duyduğu acıya varan rahatsızlığını dile getirirken en çok da yeşilin yok olmasına, beton yığınına dönüşmesine isyan ediyor. Bahçeli, az katlı yapılaşmadan apartman yaşamına geçilmesinin faturasının, Marmara Depreminde en ağır şekilde ödendiğini hatırlatıyor.

Fatma Sak Onay’ın gurbetinde sadece değişen mimarı ve insan ilişkileri yok elbette… Anneye, babaya, büyükanne ve büyükbabalara, kardeşlere, arkadaşlara duyulan özlem de ağır basıyor. Komşular var bir de; Nudiye Teyze, Meral Abla, Ahmet Amca, Servet Teyze, caddenin meczubu Ramazan Amca ve daha niceleri… Sonra üzüm salkımları, mandalina, limon, portakal, şeftali ağaçları ve kiraz çiçekleri…

Kitabın sürprizinde ise Sakaryalıların çok iyi tanıdığı Hüseyin Cumalı var. Onay Sak şöyle anlatıyor Hüseyin Cumalı’yı:
“Ufacık, tıfıl, tosuncuk. Bir de kısa şortlar giyerdi ki, tombul tombul bacakları daha da güzel olurdu. Hüseyin bizimle oynamayı çok severdi. Ben, yaramazlık olacak ya onu yakalayıp tombul yanaklarından ısırır dururdum. Hüseyin ‘Seni babana söyleyeceğim’ der, babama gidip ‘Doktor amca Fatma benim yanaklarımı ısırdı’ diye şikayet ederdi.”

Bugünlerde medya dünyasında gazetecilere yönelttiği eleştirilerde racon kesen Cumalı’nın o şirin halini gözümde canlandırmaya çalıştım.

Fatma Onay Sak’ın çok samimi duygularla yazdığı, zaman zaman olayları yaşadığı dönemdeki Fatma’nın gözünden anlatımıyla Kiraz Çiçekleri, özellikle bugün 50’li yaşlarda olanlar için mükemmel bir nostalji yolculuğu olacak.

Kitaptaki tek itirazım, kentteki olumsuz değişimin ‘İlericilik, çağdaşlık uğruna’ yapıldığı tespitine…
Rant uğruna demek istediğini varsayıyorum.

Fatma Onay Sak
Kiraz Çiçekleri: Gümüş Kaplamalı Anılar
Aşiyan yayınları / 2021
64 Sayfa