Covid-19 pandemisinde alınan önlemler nedeniyle 3 haftalık bir kapanma sürecine giriyoruz. Hatırlarsanız geçen sene de buna benzer bir durum yaşamıştık. O süreçte çoğu kişi ilk defa evde uzun süre zaman geçirdiği için ekmek, pizza, tatlı, mantı gibi çeşitli kalorisi yüksek yiyecekleri denedi ve tüketti. Fakat pandemi artık 1 yılını tamamladı hepimiz evde zaman geçirmeye alıştık. Ama hala bu kapanmadan önce cips, kola, çikolata, şekerli içecekler gibi bir sürü fast-food yiyecek alışverişi yapan kişileri görüyorum. Covid-19 la mücadelede en önemli şey aşılanma ve güçlü bağışıklık. Güçlü bağışıklık da sağlıklı beslenme, egzersiz ve düzenli uyku üçlüsünden oluşuyor.

Kapanmanın ilk 2 haftası oruç zamanına denk geliyor. Oruç tutuyorsanız iftar ve sahurda sindiriminizi olumsuz etkilemeyecek yiyecekleri tüketmeye devam edin. Oruç tutmuyorsanız ve evden çalışma imkanınız varsa bunu kendiniz için bir şans olarak kullanın ve fazla kilolarınızdan kurtulun. Çünkü fazla kilo ve sağlıksız beslenmenin neden olabileceği insülin direnci, obezite, tip2 diyabet gibi pek çok rahatsızlık bağışıklık sisteminizi olumsuz etkileyebilir.

Spor yapmak da yine bu süreçte hayatınıza ekleyebileceğiniz güzel bir alışkanlık olacaktır. Spor yapmak için dışarıda yürümek veya spor salonuna gitmek zorunda değilsiniz. Evde rahatlıkla yapabileceğiniz ve sürdürebileceğiniz pek çok spor var.

Kapanma sürecinde özellikle evde çalışma sistemine geçen pek çok kişinin uyku düzeni bozulacak. Gece geç saatlerde yatıp sabah mesaisine başlayacak. Fakat uyku bağışıklık üzerinde etkili en büyük silahlarımızdan birisi. Uyku sırasında salgılanan pek çok hormon gün içerisindeki iştah dengemizi sağlar. Ayrıca derin uykuda gece 24:00-02:00 saatleri arasından salgılanan melatonin hormonu bağışıklık sistemi üzerinde en etkili hormonlardan birisi.

Çocuklarda bu kapanma sürecinden en olumsuz etkilenen gruplardan birisi. Özellikle uzaktan eğitim sürecinde bilgisayar başında geçirilen sürenin artması gün içerisinde hareketlerini ciddi oranda azalttı. Biz yetişkinlerde de görülen sıkıldıkça yemek yeme, stresli durumlarda yemek yeme dürtüsü onlarda da görülmeye başladı. Çocuklar gelişimleri itibariyle fazla olan enerjilerini gün içerisinde parkta, okulda arkadaşları ile zaman geçirerek harcıyorlardı. Fakat bu 3 haftalık kapanma sürecinde maalesef bu durum olmayacak. Bu nedenle onlara evde yapabilecekleri egzersizler bulmalısınız ve bunu günlük rutinine eklemelisiniz. Ders çalışmak, yemek yemek, dişlerini fırçalamak gibi bir rutin haline gelmeli onlar için. Unutmayın bugünün çocukları geleceğin yetişkinleri. Gelecekte sağlıklı nesiller için bugünden itibaren çalışmaya başlamalıyız.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim…