İSTANBUL (AA) - Altınbaş Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu elektrikli araç takımı "EVA TEAM", bu yıl katılacağı TEKNOFEST yarışmalarına 9 kategoride katılacak.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, 2018 yılında kurulan EVA TEAM, 6. yaşına gireceği bu yıla kadar 32 proje üretirken, aralarında TEKNOFEST birinciliğinin de dahil olduğu çeşitli kategorilerde 12 ödüle layık görüldü.

Başarı iddiasını sürdüren EVA TEAM, 2024 TEKNOFEST yarışmalarına 9 kategoride katılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Altınbaş Üniversitesi Elektrikli, Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (AUTONOM) Müdürü Doç. Dr. Süleyman Baştürk, EVA TEAM'in yaptığı çalışmalarla oluşan altyapının gelişerek, uygulama ve araştırma merkezine dönüştüğünü vurguladı.

- Ekipte yaklaşık 130 öğrenci bulunuyor

Çalışmalarını 2 ofis, 6 laboratuvar ile atölyede sürdürdüklerini, çoğunluğu mühendislik bölümleri ile psikoloji gibi farklı disiplinlerden yaklaşık 130 öğrenciden oluşan bir ekibe sahip olduklarını dile getiren Baştürk, ekibe son olarak Robert Koleji'nden bir lise öğrencisini dahil ettiklerini belirtti.

Bağcılar Belediyesi'nin ana sponsorluğunda yürütülen çalışmalardaki tüm projelerdeki tasarım ve üretimin, üniversite bünyesinde öğrenciler tarafından yapıldığını ve katıldıkları Efficiency Challenge elektrikli araç yarışlarında 3 defa 3'üncülük ödülü kazandıklarını aktaran Baştürk, geçen yıl TEKNOFEST bünyesinde ilk defa düzenlenen "Psikolojide Teknolojik Uygulamalar" yarışmasında ise 'EVA PSY' takımıyla birincilik elde ettiklerini ifade etti.

Aralarında jüri özel, en iyi takım ruhu, performans gibi kategorilerde ödüller kazandıklarına işaret eden Baştürk, bu yıl TEKNOFEST kapsamında yapılan TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç, Robotaksi Binek Otonom Araç, Uluslararası İnsansız Hava Araçları, İnsansız Su Altı Sistemleri, Roket ve iki ayrı takımla Psikolojide Teknolojik Uygulamalar yarışmalarına katılacaklarını kaydetti.

EVA TEAM bünyesinde EVA TCST adıyla kurdukları siber güvenlik takımıyla da 2024 TEKNOFEST yarışlarında yer alacaklarını dile getiren Öztürk, yüzde 50 kadın ve erkek öğrenci dağılımı bulunan takımlarında yetişen öğrencilerin, başta savunma sanayisi ve ar-ge olmak üzere pek çok kurumda, üniversiteden daha mezun olmadan iş bulduklarının altını çizdi.

EVA TEAM, öğrencilerin derslerde öğrendikleri teorik konuları, uygulamaya çevirebildikleri örnek bir uygulamalı eğitim modeli. Öğrenciler, derslerde gördükleri teorik bilgiyi pratiğe dönüştürerek üretimde bizzat rol alıyor. Mühendislik öğrencilerinin yanı sıra psikoloji gibi sosyal bilimler ve uluslararası ticaret bölümlerinden de öğrenciler, takımda görev alıyor. Bu öğrenciler, sponsor bulunması, projelerin tanıtılması, iş planlamalarının yapılması gibi konularda sorumluluk alıyor.

- 15 tanesi TÜBİTAK projesine dönüştü

Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü, AUTONOM Müdür Yardımcısı ve EVA TEAM Danışmanı Doç. Dr. Doğu Çağdaş Atilla, takım bünyesinde geliştirilen ve yürütücülüğünü öğrencilerin yaptığı yaklaşık 15 projenin, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programından destek almaya hak kazanarak TÜBİTAK Projesi'ne dönüştüğünü bildirdi.

Öğrencilerin bir projeyi baştan ele alarak nasıl yönetecekleri konusunda önemli deneyimler kazandığına işaret eden Atilla, "Bizler, danışman olarak projenin nasıl yazılması gerektiği konusunda destek oluyoruz. TÜBİTAK tarafından kabul edilen projeleri yürütme sürecinde, projeyle ilgili her türlü faaliyet, yürütme, sonlandırma gibi adımlarında tüm sorumluluk, öğrencide oluyor. Onlara, önemli bir tecrübe ve önemli bir referans sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: aa