Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı pazar esnafına öfke kontrolü eğitimi, adında yer alan ‘öfke’ kelimesi nedeniyle Sakaryalı Pazar esnafı tarafından hoş karşılanmadı. “Eğitime evet” diyen pazarcılar, ‘öfke eğitimi’ kavramını kabullenmediklerini belirterek, ““Müşterimiz velinimetimiz, biz müşterimize nasıl öfke gösteririz. Öfke eğitimi ismi yerine başka bir kelime bulsunlar’ diye tepki gösterdi. Sakarya Sebzeciler ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Muzaffer Kabacan, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Tabii ki her yerde olduğu gibi pazarcılara da eğitim şart. Ancak bu güzelce eğitilir, ismi yanlış bana göre. Bizim pazarcımız gecenin 1’i, 2’sinde kalkıp, sabah saatlerinde tezgâhlarını hazırlayıp, gece yatsı namazına kadar tezgâhta durup, ekmeğini kazanıyor. Bizim esnafımıza böyle öfke kontrolü altında eğitim vermek bence doğru değil. Çünkü bizim esnafımız öfkeli değil. Biz buradan yanlış şeyler anlıyoruz” dedi.

EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ

Daha farklı bir isimle eğitim verilmesinin daha doğru olacağını savunan Kabacan, “Biz pazarcıyız, biz öfkeliyi miyiz? Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Bizim siyasi partimiz yok. Biz ekmek partiliyiz. Ekmeğimiz iyi olursa, pazarlarımız iyi olursa, malımız çok olursa öfkelenmeye gerek yok. Biz burada terapist gibi vatandaşın gazını alıyoruz pazarlarda. İnsanlarımız pazara geliyor, burada onlarla sohbet, ailevi ortam yaratıyoruz. Daha çok onların stresini alıyoruz biz burada.  Ama bakıyoruz şimdi bakanlığımızın yapmış olduğu bir öfke kontrolü altında bir eğitim var. Bizce eğitim şart, eğitime kesinlikle evet diyoruz. Ancak bu öfke kontrolü altında eğitimin doğru olmadığını düşü
nüyoruz. İsminin doğru olmadığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

MESLEKİ EĞİTİM

Pazar esnafının büyüğe de küçüğe de saygılı olduğunu anlatan Kabacan, şöyle devam etti: “Pazarcılara mesleki eğitim olabilir. Konuşma adabı olur, nezaket olur. Ama bakıyorsunuz öfke kontrolü. Millet diyecek ki baksana pazarcı zaten öfkeli. Bu yatlardan sonra vatandaş da öfkeli, pazara geldiği zaman bakıyor alım gücü yok. Dolayısıyla vatandaş daha da öfkeli. Vatandaşa da eğitim vermek lazım. Vatandaşın eğer ki cebinde biraz para olursa öfke falan kalmaz. Bizim de tezgâhlarımız da güzel mallarımız olursa işlerimiz iyi olursa biz zaten öfkeli değiliz. Öfkeli olmamız da mümkün değil. Müşteriler bizim baş tacımızdır.”

Editör: TE Bilişim