Kapitalist Dünya’da ticaret de tekelleşiyor. Şehirlere kurulan AVM’lerde yerel esnafın yer alması mümkün değil. Çünkü bu mekanları kuran şirketler, anlaşmalı oldukları ulusal ve uluslararası markaların mağaza zincirlerinden oluşuyor. Bu şirketler, şehirden topladıkları parayı kendi merkezlerine transfer ediyor.

Halbuki yerel firmalar, kazandıkları parayı yine bu şehirde harcayarak, şehirde ticaretin dönmesini sağlıyorlar. Belediyeler, AVM’lerde yerel firmaların da yer almasını istese bile yüksek kira bedelleri yüzünden bu gerçekleşmiyor. Eğer yerel yöneticiler, batıdaki örneklerine baksalar bu AVM’lerin şehir içlerinde değil şehir dışlarında olduğunu görürler. Böylece, şehirdeki yerel esnaf da korunmuş olur.

Peki, yerel esnaf korunsun derken, esnafa düşen görevler nelerdir? İş yerleri düzenli ve temiz olmalı. Ürünlerin fiyatları uygun ve kaliteli olmalı. Müşteriye güler yüzlü ve kibar davranılmalı. Aksi taktirde, ticaret yapan hepimiz, ulusal firmalar karşısında yok olmaya mahkumuz.

Meslek kuruluşlarımız, SATSO ve esnaf odaları sadece aidat alan kurumlar olmayıp, üyelerini yeni ticaret düzenine ayak uydurabilmeleri için eğitmeli ve aydınlatmalıdır. Esnafı bekleyen bir başka tehlike de internet üzerinden yapılan satışlar. Eğer bu yeni düzene ayak uyduramaz isek, binlerce esnaf işsiz kalacak ve işyerleri kapanacak.

TRAFİKTE YAYA ÖNCELİĞİ

Yayalara öncelik veren trafik düzenlemesi geç kalınmakla birlikte çok yerinde bir karar. Ancak bu karar araç teröründen yaya terörüne dönüşmesin. Trafikte yayanın önceliğinin olması, yayanın istediği yerden istediği zaman geçeceği anlamına gelmiyor. Yaya da aynı araçlar gibi trafik ışıklarına uymak zorunda. Yaya ancak ışığı olmayan yaya geçitlerinde önceliğe sahip.

Araçlar, ancak yaya geçitlerinde yayalara yol vermek zorunda, yaya geçidi olmayan yerlerde değil. Bu sebeple, UKM eksik olan yerlere yaya geçitlerini yapmalıdır. Ayrıca, trafik ışıklarında durmayan yayalara da gerekli uyarılar yapılmalı, hatta ceza yazılmalıdır. Milli eğitim ile emniyet müdürlüğü işbirliği yapmalı, trafik polisi kıyafeti giydirilmiş öğrenciler polis nezaretinde yaya geçitlerinde görevlendirilmelidir. Bu, onlar için bir eğitim olur, belki de yayaların da o çocuklardan utanıp trafik kurallarına uymalarını sağlar.