Sakarya Büyükşehir Belediyesi;.. 6. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’nde;..

  “ 2019-2023 Sakarya Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı Projesi.” ile,” En İyi Akıllı Şehir Projesi Geliştiren ve Uygulayan Belediye Başarı Ödülü.” nü almış : -)

    Sayın Ekrem Yüce Büyükşehir Başkanlığına 7-8 ay önce seçildi. Bu kadar kısa süre içinde ödül alacak bir Akıllı Şehir Projesi yapılmaz.

   Hazırlanma süreci ve yapanı nasıl-kim olursa olsun teşekkürler: -) Şehrin-Şehirlinin, kimlerin fikri soruldu? Bu, şu anda bile her şeyden önceliklidir.   

   Başkan da, sahnede ödülü alırken;“ Bu gurur tüm Sakarya’nın.” demiş.

  ” Dünyadaki akıllı şehircilik gelişmelerini BÜTÜNCÜL YAKLAŞIMLA (?) ele almaya devam edeceğiz!” de demiş : -)

    Dileriz ki,” Bütüncül !” sözü; “ Ayrımsız, tüm Sakarya ile İstişare.”, yani,              “ Sakaryalılarla karşılıklı fikir-görüş alış-verişi yapılacak!” manasındadır.

                                                                 ***

   Şehir-Şehirli Davamdır; Akıllı Şehir için, yine testi kırılmadan, gider görür, görüş paylaşırım. HALKIN-ŞEHRİN zamanı-hayatı, beş kuruşu bile heba olmasın!

   Akıllı Şehir Projesi’ni; İYİ Parti, CHP, SP ve tüm muhalefet hemen şimdi istemeli, izlemeli. Fitnesiz, gizlisiz saklısız, zamanında uyarılar da yapılmalı…

    Biliyoruz; Muhalefet partileri ancak cepteki paraları kadar etkinlik yapabilir.

   İktidar Partisi AKP; hemen her gün çok kalabalık, gösterişli faaliyetler yapıyor.  Çünkü, para var, insan katılımı var. Bunu halkımız çok iyi görüyor, biliyor.

   İktidar partisi AKP’nin etkinliklerinde belediyeler, kamu daireleri İŞ’in içine girmeye yazılı : -) Çalışanları, ulaşım araç-gereç- ikramlar, sahneler(?) hazır.

    İktidar, siyasi etkinliklerin çok azı için para harcar. Kamu Kaynakları akıcıdır?   

   Üstelik İktidar, olumsuz haber okumak da istemez. Önünü göremez olsa da!

    Oysa; emekler, zamanlar, servetler israf-yazık edilirse; İman edenin içi kahırlanır…

   Kahırlanmamak için; Sakarya’da yanlış yerde, yanlış yapılan her proje ve sokağa atılan servetler için zamanında uyarmak görevdir.

    O nedenle;” SBB’nin Akıllı Projesi’ni şimdi görmek, bilmek isterim!

   Perşembe günü arabamla 4 saat 200 km; Sapanca-Erenler-Adapazarı-Yazlık-Yenikent-Alandüzü yollarındaydım… Akıllı Projeli Büyükşehir de belki okur : -)

                                                                ***

    Koskoca Sakarya’da Kent Tarihi’nin izlerini yaşayan bir sokak aradım:

    Akıllı Şehir olabilince; demiryolu kenarından gelip, Tüvasaş önünden geçip, TCDD Lojmanlarından Serdivan’a çıkan O Muhteşem ÇINARLI YOL kalır mı?   

    “ Çürüseler de kurtulsak!” gibi duran, ÇINARLI İSTASYON caddesi kalır mı?

   Çark Caddesi’nin en görkemli bölümü; ORDUEVİ ile Eski Stat arasındaki; şehir tarihinin izlerini anımsatan O Görkemli ÇINARLI YOL kalır mı?

   Perşembe günü Çark Mesire içindeki şantiyeye girdim. Şu an ortalık perişan.

   Donatım Kent Park’taki ÇARK’a ,“ Tarihi Çakma Çark “ dediğim için dellenildi.  Millet Bahçesi inşaatına gidip; Tarihi Çark Mesire’nin Çınarlarını görsünler!

   ÇARK’ta, İş makineleri tarihin en göz alıcı Su Kulesini devirir gibi olmuş? Şehir O Su Kulesi’nin ne olduğunu bilir mi? Kim Projenin nesini gördü, kabullendi?

   Şehre su basan kule yıkılır, moloz çöplüğüne de atılır? Peki, Çark Mesire’nin, Dökme demir dev çarkları orada niye toprağa, çamura gömülü ?

    Sözün özü; Akıllı Şehrin ilk projesi Millet Bahçesi’nin Çakma Çark Mesiresi mi olacak? Orası şu haliyle yok edilmiş. Bize Akıllı Şehir Ödülü veren jüri görmesin?

   Bir Akıllı Şehir’in ilk adımı,” Şehrin Tarih Belleği mekanlar!” dır. Şehrimizin Tarih Belleği son 17-25 yılda Çakma İş’lerle silindi.

                                                                ***

   Örnek Bellekler var:  Mansur Yavaş’ın Beypazarı!..Dört dörtlük, yaşayan bir Osmanlı Kasabası : -) Tabii ki turist kaynıyor; çünkü her köşesi görülesi tarih!..

    Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in, “ Yaşayan, her geçen gün Gelişen, Öğrenci ve Turizm Kenti Eskişehir!”’e de çok gittim.

   Eskişehir, YHT ile Turizm otobüsleriyle ziyaretçi kaynıyor. Oteller, çarşılar dolu.

   Büyükerşen’in Üniversite Kenti’nde Osmanlı Evleri’yle ihya edilen Odun Pazarı Beldesi, Lüle Taşı Müzesi, Cam ve Balmumu Heykeller müzeleri ile harika şehir.

   RAYLI SİSTEMİ nefis! Pislik akan Porsuk Çayı’nda plaj yapılmış, gondollarla geziliyor. Ve; Büyükerşen her gün sokakta, Medyada da değil : -)

    Biz Sakarya’da gezilecek Tarihi Tek Bir Mekan-Sokak bıraktık mı? Onlar başka yazıda! Akıllı Ödülümüz Şehrimize gelecek hayırlara vesile olsun(?) isterim : -)