Borsanın Hasan Uyar Konferans Salonu'nda düzenlenen İş Geliştirme Toplantısı'nda Büyükelçi Kiondo “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017'de Tanzanya’ya yaptığı ziyaret ile birlikte işbirliğinin daha da geliştiğine değinerek, iki ülke cumhurbaşkanının hedefinin 500 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşılması olduğuna dikkati çekti. Kiondo, "Elçiliğimiz açıldığında bu ticaret hacmimiz 90 milyon dolardı, şu anda 300 milyon dolara ulaşmış durumda. İnanıyorum ki Sakarya Ticaret Borsası üyelerinin ve başkanının da desteğiyle 500 milyon dolarlık hedefe ulaşacağız. Ülkemiz tarım alanında ciddi potansiyele sahip. Bu konuda özellikle sağlıklı, elverişli ve çok verimli topraklarımız var. Onun için Türk yatırımcılarını bu topraklarla işbirliği yapmaya davet ediyorum." dedi. Büyük elçi ayrıca “Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı’nın önemli bir misyonu yerine getirdiğini belirterek, kendisini Tanzanya iyi niyet elçisi olarak görmek bizleri son derece memnun etmektedir. İki ülke arasında kurduğu gönül köprüsü için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

STB Yönetim Kurulu Başkanı Sarı ise ülkeler arası ilişkilerin sağlıklı yürümesi için en önemli unsurlardan birinin ticaret olduğunu vurgulayarak, Tanzanya'nın Doğu Afrika Topluluğu Birliği ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'na üye olması dolayısıyla 200 milyonluk bir pazara hitap ettiğini belirtti.

Türkiye'deki meyve alanlarının yüzde 4'ünün, süs bitkileri alanının yüzde 22'sinin Sakarya'da yer aldığını aktaran Sarı, şöyle konuştu: "İlimizde 80 bin ila 120 bin ton fındık üretimi gerçekleşmektedir. Bu da ülke fındık üretiminin yüzde 13,2'si yapıyor. Mısır üretiminde ülke mısır üretiminin yüzde 5,3'ü, toplam ayva üretiminin yüzde 58,9'unu gerçekleştiren Sakarya, bu meyvenin üretiminde ülke birincisi. İlimizde, mısırın yanı sıra buğday, arpa, şeker pancarı, fiğ, yonca, ayçiçeği, domates, lahana, kıvırcık, marul, ıspanak, barbunya, fasulye, karnabahar, karpuz, bal kabağı, armut, ayva, elma, şeftali, fındık, üzüm ve çilek önemli ürünlerdir. Türkiye, fındık üretimi ve ticaretinde dünyada lider ülkedir. Dünya fındık üretiminin yüzde 66'sını, ihracatında yüzde 70'ini Türkiye tek başına gerçekleştirmektedir. "Ümit ediyorum ki ticari ve ekonomik bağlarımızın kuvvetlendirilmesi yönünde attığımız bu önemli adımların ikili ilişkilerimiz üzerindeki müspet neticelerini en kısa sürede müşahede edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Tanzanya'daki yatırım imkanları hakkında bilgilerin verildiği toplantının ardından STB Üyelerinin sorularına cevap veren Büyükelçi Kionda, firmalarla yerinde incelemelerde bulunmak üzere fabrika ziyaretleri gerçekleştirdi.

Ziyaretlerin ardından Sakarya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen akşam yemeğine Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Talip Kuriş, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şinasi Bayraktar, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Fatih Savaşan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya İlçe Belediye Başkanları, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri katılım sağladı.

Akşam yemeğinde kısa bir konuşma yapan Büyükelçiyi ilimizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı; gelecek yıllara yönelik hedefinin ülke vizyonu doğrultusunda, dış ekonomik ilişkilerde bilgi üreten bir kurum olması için çalıştığını belirterek, daha iyi ve etkili hizmet üretmek ve iş planlarımızı icra edebilmek için kurumsal ekosistemimizin en değerli yapıtaşı olan siz yurtdışı temsilcilerimizle işbirliğimizi güçlendirmek, derinleştirmek ve sağlamlaştırmaktır. Yürüttüğünüz faaliyetler ve gerçekleştirdiğiniz ikili görüşmeler bizler için büyük önem taşıyor. " dedi.

Editör: TE Bilişim