Bankacılık Düzenleme ve Denetleme  Kurumunun (BDDK) kredi işlemleri ile banka ve kredi kartları hakkında değişiklik  içeren yönetmeliklerinin dün yürürlüğe girmesiyle yapılandırmanın koşulları ve  detayları merak konusu oldu. Mevcut durumda, bankaların takipteki kredilerle ilgili karşılık  ayırması dolayısıyla müşteri ile banka arasında yapılan anlaşma kapsamında  müşteriye istenilen vadede taksit imkanı sunulurken, bu konuda kanunen  belirlenmiş bir vade de bulunmuyor.

DETAYLAR

Bankaların yapılandırmada vatandaşların ödeme gücüne bakacağını,  bankaya gelen herkesin yapılandırmadan faydalanacağı gibi bir durumun söz konusu  olmadığını vurgulayan sektör temsilcileri, birkaç bankadan kredi kartı olanların  kartlarını tek bir yerde toplayıp taksitlendirme yapabileceğini, burada da ödeme  gücünün en önemli unsur olarak öne çıkacağını kaydetti.

YAPILANDIRMA

Kredi kartında 4 bin lira borç bakiyesi bulunan kişinin 48 aylık  yapılandırma yapması halinde geri ödenecek miktarın yaklaşık 5 bin 900 lira, 72  ay vadede ise 7 bin lira civarında olacağını bildiren bankacılar, yapılandırma  için başvurmayıp takibe düşmesi halinde vatandaşın, bankaya gidip temerrüt  faizinden (yüzde 2,52) yapılandırmaya başvurmasıyla 72 ay vadede ödenecek toplam  tutarın yaklaşık 2 bin lira artışla 9 bin liranın üzerine çıkacağını belirtti.

HESAPLAMA

Temerrüde düşme riski bulunanların bu yapılandırmadan faydalanmasının  lehine olacağını ifade eden bankacılar, "8 bin lira krediye 270 lira aylık taksit  ödeyerek 36 ay kredi çeken bir vatandaş, yapılandırma ile birlikte aynı miktarı  48 ayda öderse değişmekle birlikte aylık ortalama 200 liraödeyecek. Böylece ayda  70 lira cebinde kalacak. Asgari ücretin yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen miktar,  yapılandırma ile 5 puan düşerek yüzde 15'ine denk gelecek." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim