BİZİM SAKARYA ’nın sorularını yanıtlayan Muzaffer Kabacan, pazarda halen bulunan sebze ve meyvelerde sezon sonuna gelindiğini,  yeni sebze ve meyve hasadının da başladığını belirtti. Adana Çukurova’da patates ve soğanın çıkmaya başladığını ifade eden Kabacan, fiyatlarda bundan sonra gerileme olacağını kaydetti.

Kabacan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Patates ve taze soğan şu an da biliyorsunuz Adana Çukurova bölgesinden çıkıyor. Türkiye’ye o bölge hitap ediyor. İhracatı da o bölge yapıyor. Ancak Ramazanın 15’inden sonra Mayıs’ın 15 ve 20’sinden sonra başka bölgelerde çıkıyor. İzmir, İnegöl, yerli patates ve soğan çıkar. Üretim bollaştıkça düşüş hızlanacaktır. Fiyatlar makul seviyeye inecektir.

Sivribiber ateş pahası

Maalesef bu sene insanların alım gücü de düştü yatlardan dolayı.  Biliyorsunuz fasulye 30 TL ’ye çıktı. Biber 20 TL ’ye, patlıcan 15-16 TL ’ ye kadar çıktı. Bununla ilgili artık vatandaşımız kilodan çok grama dönmeye başladı. 250 gram 500 gram gibi. Yarım kiloyu çok görmeye başladık. Vatandaşımız da haklı, ürün pahalı. Herkes ister kilo kilo mal satmak. Biz de isteriz esnaf olarak. Ben de isterim çok mal satayım, az kazanayım ama çok mal satayım, sürümden kazanayım. Bakıyorsunuz ürün pahalı satışlar az. bu yönden esnafımızın da işleri iyi değil.

Günah Keçisi biz oluyoruz

Biz iki yönlü zorlanıyoruz. İnsanlara hiçbir şey izah edemiyoruz. Makul bir izahımız yok. Çünkü aldığımız belli. Burada pazarcı esnafımız hal’den nasıl alıyorsa öyle satar. Hedefte biz kalıyoruz. Her zaman olduğu gibi günah keçisi biz
oluyoruz. Ama burada bizim pazarcımızın hiçbir günahı yok. Bizde durum marketlerdeki gibi değildir. Markette tartarlar gramı gramına fiyatını koyarlar. Ama pazaryerlerindeki terazilerimiz 40-50 gram fazladır. Biz de bunun parasını alamayız. Düşünün, 30 TL ’den satılan bir ürünün 30 gram fazlası 50 kuruşa tekabül ediyor, kar gitti.

Kış hazırlığını yapın

Vatandaşımıza naçizane bir önerim var, domates, biber, patlıcan bunlar çok bol olduğu zamanlar, hasattın en fazla olduğu zamanlar kışlık yiyeceklerini erkenden hazırlasınlar. Kışlık yiyeceklerini fasulyesini, vişnesini, turşu, salçasını erkenden hazırlayıp kışa girerlerse daha iyi olur. Bu sene sıkıntılı bir dönem geçirdik. Seneye bunun böyle olmayacağını söyleyemeyiz ama bu sene ekim de çok fazla. Bizim araştırmalarımıza göre şu an da ekim var. Bu sene hastalık gelmezse baya bolluk olur.

Zararına tanzim satışı 

Biz ilk tanzim satışı yapıldığında da bunun bir çözüm olmadığını söyledik. Çözümün üretim olduğunu söyledik.
Çünkü tanzim satışlar göstermeliktir. Şimdi oradan pahalıya alıyorsunuz, burada ucuza satıyorsunuz. Bunun zararı ne olur ben sorarım, bu zararı kim karşılıyor derim. Yani şimdi tanzim alıyor oradan 5 lira soğanı 3 liraya satıyor. Bunun zararı ne olacak? Bizden vatandaştan çıkıyor. Nasıl çıkıyor? Gördüğümüz zamlardan çıkıyor. Bunu böyle yapacağına esnafın ve vatandaşın üzerinden KDV’yi düşürsünler. Bizim gözle görülmeyen bir masrafımız var. Yüzde 8 KDV’miz var bizim. Düşerse bu pahalılık kendiliğinden düşecek zaten. Tanzim satışın zararını  kim karşılıyor?

Marketleri denetleyin 

Sen zannediyorsun ki, 1 kilo ürün alıyorum, arkasında yazıyor 950 gram. Ama vatandaş 1 kilo aldığını sanıyor. Sonra diyor pazardan ucuzmuş. Bunlar denetlenmiyor. Fiyata aldanma grama bak. Pazar yerlerinde her zaman üssünü alırsın ama marketlerde aldatmaca vardır. Hep eksi 50 gram uygularlar. Bu aldatmacadan kaçınılması lazım. İşte bunu denetlemek lazım. Ama bir büyük marketi denetlemek yürek ister..

Editör: TE Bilişim